Endüstriyel Otomasyon alanında bir dünya markası: SMC TURKEY OTOMASYON A.Ş.
700.000 ürün çeşidimizle müşterilerimizin pek çok alandaki ihtiyaçlarını karşılıyoruz
700.000 ürün çeşidimizle müşterilerimizin pek çok alandaki ihtiyaçlarını karşılıyoruz
SMC Turkey Genel Müdürü Turgay Uçar ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Firmanızın kuruluş hikâyesini ve faaliyet alanlarını anlatır mısınız?
Türkiye ekonomisinin gelişmesine paralel olarak, %100 Japon sermayesi kurulan SMC Turkey Otomasyon A.Ş. 2010 yılında faaliyetlerine başladı. Aslında SMC ürünlerinin bir distribütör kanalıyla Türkiye’ye giriş yapması 1993 yılına dayanıyor. Pnömatik kökenli bir firma olan SMC, geçmiş dönemlerde elektrikli iş elemanları, seri haberleşme üniteleri, iyonizerler… vb. pek çok ürün çeşidiyle ürün yelpazesini genişleterek, endüstriyel otomasyon alanında çözümler sunuyor.
Ağırlıklı olarak hizmet verdiğiniz sektörler hangileridir?
Genel olarak; otomotiv, ambalaj, gıda, beyaz eşya, mobilya sektörleri biraz daha ön planda olsa da, üretimin olduğu her yerde az ya da çok SMC ürünleri yer alabiliyor.
Sunduğunuz ürünler hakkında bilgi verir misiniz? Özellikle öne çıkan ve talep gören ürünleriniz hangileridir?
Toplamda 700.000 ürün çeşidiyle firmamız, gerçekten otomasyonel anlamda ihtiyaçları pek çok alanda karşılıyor. Ürünlerimizi kategorize edersek; pnömatik valfler, silidirler, hava hazırlayıcılar, elektrikli iş elemanları, seri haberleşme üniteleri, iyonizerler, termo - çillerler, proses valfleri, vakum ekipmanları, bağ lantı elemanları ve hortumlar, enerji tasarrufu ürünleri şeklinde özetleyebiliriz.
Tesisleriniz, cironuz, satış rakamlarınız, çalışan sayınız vb. konularda bilgi verir misiniz?
SMC Türkiye, kurulduğu günden bu yana hızlı bir büyüme gerçekleştirdi. Sadece ürünlerimizin iyi olmasının yeterli olmadığını biliyoruz. Satış ekibimizden teknik desteğe, lojistikten insan kaynaklarına, tüm çalışanlarımızın alanında uzman kişilerden seçerek, Türkiye organizasyonumuzu genişletiyoruz. Taşındığımız yeni merkez ofisimiz, depomuz ve üretim tesisimiz de şirketimizin büyümesine katkı sağlıyor. Ayrıca fabrika arazisi olarak satın aldığımız 3. Havalimanı ve yeni otoyol projelerine komşu Deliklikaya OSB’de yer alan 7500 metrekarelik arsamızla yatırımlara hiç ara vermeden devam ediyoruz.
Hem Türkiye’de, hem dünyada firmanızın sahip olduğu ve hedeflediği pazar payı nedir?
Pnömatik alanında sahip olduğu % 34’lük pazar payı ile dünyanın lider firması SMC, sahip olduğu ürün gruplarında farklı pazar paylarına sahiptir. Türkiye’de pazar büyüklüğünü gösteren veriler yok veya yetersiz olduğundan dolayı Türkiye’deki pazar payımızı net olarak belirleyemiyoruz. Ancak sektörün önde giden iki firmasından biri olduğumuzu çok net olarak biliyoruz.
2016 yılını firmanız ve sektörünüz açısından değerlendirir misiniz? 2017 yılı hedefleriniz nelerdir?
2016 yılı hem ülkemiz hem şirketimiz için zorlu bir yıl oldu. Darbe girişimi, kurlardaki dalgalanmalar, belirsizlikler ve pazardaki daralma bizim için zorlayıcı unsurlardı. Ama ülkemiz güçlü bir ülke ve hepsinin üzerinden gelebiliyoruz. Şirketimiz de aynı şekilde bu zorluklar için de bu yıl da büyümesini sürdürdü; satışlarımız ve personel sayımız arttı. Yatırımlarımız ara vermeden devam etti. Tabii ki başta belirttiğim zorluklar da olmasaydı acaba ne kadar daha güzel bir yıl olurdu diye de düşünmeden edemiyorum. 2017 Yılına daha iyimser bakıyorum. Daha çok çalışarak Türk sanayisine en yeni teknolojik ürünleri ve en iyi hizmeti sunmayı ilke edinerek, büyümemizi hedefliyoruz.
Firmanızın rakiplerine göre müşterilerine sunduğu avantajları nasıl özetlersiniz?
Müşteri eğitimleri, enerji tasarrufu denetimleri, özel ürün tasarımları, hızlı sevkiyat, güçlü stok, yüksek müşteri memnuniyeti ve sağladığımız avantajlar olarak özetleyebiliriz.
Firmalar satın aldıkları ürünleri seçerken hangi kriterlere dikkat etmeliler? Türkiye’de bu konuda yapılan yanlışlar nelerdir?
Ürünleri iyi bir hesapla uygun boyutlarda seçmek çok önemlidir. Gereğinden büyük seçilen komponentler enerji tüketimini arttırırken, küçük seçilen ürünlerden istenilen performans elde edilemeyecektir. Ayrıca ürünün teknolojisi diğer önemli bir husustur. Firmamız, her yıl Ar - Ge’ ye cirosundan önemli bir pay aktararak yeni ürünler geliştiriyor. SMC aynı zamanda saygın iş dünyası dergisi Forbes tarafından dünyanın en yenilikçi firmalarından biri olarak gösterilmiştir. Geliştirilen yeni ürünlerin tamamı daha performanslı, daha kompakt, daha hafiftir. Bu sayede üretim kapasitesi artıyor, üretimsel duruş süreleri azalıyor ve enerji daha az harcanıyor.
Müşterilerinize satış öncesi ve sonrasında ne tür destekler veriyorsunuz?
Satış öncesinde satış mühendislerimiz, müşterilerinin ihtiyaçlarını tam olarak anlamak üzere sık ziyaretler ve yerinde incelemeler yapıyorlaar. Çözümleri en iyi şekilde anlatmak için mini paneller kullanılıyor. Teknik Destek ekibimiz ölçümler ve tasarımsal değişiklikler önererek demonstrasyon yapıyorlar. Satış sonrasında devreye alma sürecinde, arıza durumlarında ekiplerimiz her zaman müşterilerimize destek oluyor. Farklı seviyelerde ve konularda verdiğimiz teknik eğitimler ile de müşterilerimizi destekliyoruz.
Firmanızı ve ürünlerinizi potansiyel müşterilerinize tanıtmak için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Her yıl düzenli katıldığımız sektörel fuarlar, tüm Türkiye’yi dolaşan 2 adet tanıtım aracımız (Demo Vanlarımız), dergilerde çıkan duyurularımız - reklamlarımız, sürekli yenilenen web sitemiz, hazırladığımız broşürler, kataloglar, sürekli sahada müşteriler ile irtibat halinde olan mühendis kadromuz, düzenlediğimiz bölgesel toplantılar, verdiğimiz teknik eğitimlerle amacımıza hizmet ediyoruz.
Firma olarak Ar - Ge konusunda ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Ar-Ge’ye ayırdığınız pay hakkında neler söylersiniz?
3 kıtada yer alan Teknik Merkezleri ve 1450 kişilik Araştırma ve Geliştirme ekibiyle SMC’nin, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya ve Çin’de teknik merkezleri bulunuyor. Bu merkezlerde; mevcut ürünler daha da geliştirilmekte, uluslararası standartlara uyum sağlanıyor, yeni çözümler üretiliyor ve müşterilerin özel beklentilerini karşılayacak tasarımlar yapılıyor. Bu çalışmalar için Araştırma ve Geliştirme faaliyetlerine her yıl toplam ciro üzerinden (Mart 2016 tarihli veriler baz alınarak 4 milyar $) %4 paya karşılık gelen 160 milyon dolar ayrılıyor.
Orta ve uzun vadeli hedefleriniz nelerdir?
Hedefimiz tüm dünyada olduğu gibi Türk pazarında da pnömatik alanında lider olmaktır. Bunu elde ederken de Türk sanayisinin rekabetçiliğini arttırmaya yardımcı olacağız.
Sektörde Türkiye dünyanın neresinde? Ülkemizin sahip olduğu avantajlar ve dezavantajlar nelerdir?
Türkiye’de makina üreticileri, yaptıkları teknolojik makinalar ile dünya pazarında her geçen gün daha fazla pay sahibi oluyor. Sağladıkları fiyat avantajı ile öne geçiyorlar.
Günümüzde en çok konuşulan konulardan biri olan Endüstri 4.0 hakkında neler söylersiniz? Firma olarak bu konudaki çalışmalarınız nelerdir?
Endüstri 4.0’ı; verimliliği, kaliteyi, rekabetçiliği arttırmak için daha fazla verinin daha kısa sürelerde toplanması, paylaşılması ve kullanılması olarak düşündüğümüzde SMC şirketi, müşterilerine pek çok çözüm sunuyor. Seri haberleşmeli ürün grupları, elektrikli iş elemanları, ve sensörleri, tamamen müşterisine özel çözümleri ile Endüstri 4.0 ile tam uyumlu ürünlerimizdir.
Makina imalat sektörü için otomasyon sektörü ne ifade ediyor?
Bence otomasyon, makina imalat sektörünün kalbidir.
Faaliyet gösterdiğiniz sektörde yakın gelecekte ne gibi büyük değişiklikler bekliyorsunuz? Gelecekte sektörde neleri başaranlar öne çıkacaklar?
Daha önce belirttiğim gibi; araştırma geliştirmeye pay ayıran, yenilikçi, teknolojik ürünler sunan, ayrıca sağladığı hizmetler ile öne çıkan firmaların, gelecek için daha avantajlı olduklarını düşünüyorum.
Sektörde yaşanan sorunları kısaca özetler misiniz?
Sektörümüzde taklit ve kalitesiz ürünlerin yaygın olması önemli bir sorun olarak görüyoruz. Firmaların bu tarz ürünlerden uzak durmaları da oldukça önemli diğer bir husustur.
Devletten ne tür destekler bekliyorsunuz?
Devletimizin sanayiyi desteklemesini ve talep artışı sağlayacak önlemleri almasını bekliyorum.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.