Erdemir Demir Çelik, Ersem'i tanıttı
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) sahasında kurulu Ereğli Çelik Servis Merkezi (Ersem) basın mensuplarına tanıtıldı.
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) sahasında kurulu Ereğli Çelik Servis Merkezi (Ersem) basın mensuplarına tanıtıldı.
Ersem’in tanıtımı öncesi, Erdemir Kurumsal İletişim ve Sosyal Hizmetler Müdürü Gülşin Yöney, fabrika içinde verdiği brifingde, dünyada, Türkiye’de ve Erdemir’deki ham çelik üretimine yönelik gelişmeleri aktardı.
Dünyanın 1970’ten itibaren ham çelik üretiminde artış gösterdiğini belirten Yöney, “Dünyada, 1970’lerde 600 milyon ton seviyesinde olan ham çelik üretimi 2011’de 1 milyar 500 milyon ton mertebesine ulaşmış durumda. Bu oran yüzde 1,2 artışla 2012’de 1 milyar 548 milyon ton olarak gerçekleşti.” dedi. Yöney, 2009-2011 yıllarında çelik üretiminde 10. sırada olan Türkiye’nin, 36 milyon ton mertebesindeki ham çelik üretimiyle 2012’de dünyada 8. sıraya yükseldiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “2011-2012 arasında 10. sıradan 8. sıraya yükselten yani 34 milyon tondan, 36 milyon ton mertebelerine taşıyan artışın da yüzde 5,3 oranında olduğunu görüyoruz. Ham çelik üretimindeki bu artış oranıyla birlikte Türkiye ilk 10 ülke arasında artış oranı bakımından 1. sıradadır. Dünyada belirlenen çelik fiyatlarında dünya sıcak rulo mamul fiyatları ton başına Mart 2013’de 604 dolar mertebelerindeydi. Dünyadaki fiyatların yükselme ve keskin inişlerle ne kadar hareketli ve sektörde rekabetin ne kadar yüksek olduğunu anlamak mümkün. Bu kadar değişken fiyatların hüküm sürdüğü bir pazar payında sürekli pozisyon alıp, öngörülerde bulunabilip, uyum sağlayıp, kurum, kuruluşların, üreticilerin adapte olmaları bakımından ne kadar önemli olduğunu, öngörülü olmanın, sektörü yakından takip etmenin, pazardaki tansiyonu çok iyi bilebilmenin ne denli önemli olduğunu görüyoruz.”
ÜLKEDEKİ ÜRÜN İHTİYACI
Çelik üretiminin Marmara, Karadeniz, Ege’de özellikle İzmir, güneyde de İskenderun dolaylarında yoğunlaştığını anlatan Yöney, şöyle devam etti: “Ağırlıklı deniz taşımacılığının olduğu bu bölgelerin doğru yerleşim olduğu biliniyor. Çelik üretimi entegre ve ark ocaklı tesislerde yapılıyor. Ülkenin 2012’deki 36 bin ton ham çelik üretiminin yüzde 74’ü ham maddesi daha ziyade hurdaya dayalı ark ocaklı tesislerde, yüzde 26’lık ürünleri de entegre tesislerde üretiliyor. Dünyadaki uzun ve yassı mamul dengesi yüzde 40’a yüzde 60 seviyelerindeyken, ülkemizde ise yassı mamul yüzde 25 mertebesinde, uzun mamul de üretimin yüzde 75’sini oluşturacak şekilde gerçekleştiriliyor. Bu nedenle ülkemizde uzun mamul üretimde ‘arz’ fazlası var, yassı mamulde ise ‘talep’ daha yüksek seviyelerde. Dolayısıyla uzun mamulde ithal, yassı mamulde ise ihracata açık ülke konumundayız.”
13 BİN İSTİHDAM
Erdemir Grubu'nun 6 şirketinde yaklaşık 13 bin kişinin istihdam edildiğini anlatan Yöney, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Maden şirketimizde demir cevherinin yüzde 50’sini grup olarak karşılayabildiğimizden 9,1 milyon ton seviyelerinde sıvı çelik kapasitesine sahip, Türkiye ve bölgelerinin en büyük 2 limanına sahip bir grubuz. 2012’de Erdemir Grubu olarak 7, 9 milyon ton üretimle dünyada 35., Avrupa’da 10. AB27’de ise 4. sırada yer alıyoruz. Ülke olarak ise dünyada 8. Avrupa’da 2. sıradayız. Erdemir’de sıcak haddelemede 5 milyon ton, soğuk haddelemede ise 2 milyon ton mertebelerinde yaptığımızı söyleyebiliriz."
2006’da Ordu Yardımlaşma Kurumu’na bağlanmakla birlikte hisse yapısı yüzde 49,29’u Ataer Holding’in elinde, yüzde 47, 63’ü halka açık, yüzde 3,08’i de Erdemir portföyünde olan bir hisse yapıları olduğu bilgisini veren Yöney, "Kamu ile paylaşılmış rakamlara göre 31 Aralık 2012 itibarıyla 6630 çalışanımız mevcuttur. Ereğli olarak geçen yılki üretimimiz 3 milyon 630 bin 673 mertebesinde gerçekleşmiştir. Bu da yıl ortalamasına göre 2012’de bir kişi 539 ton üretime hizmet etmiş." ifadesini kullandı.
ÇELİK SERVİS MERKEZİ
Çelik Servis Merkezlerinin (ÇSM) dağıtım kanallarının güçlendirilmesi, yüksek kalite beklentisinde olan sektörlere daha iyi hizmet verilmesi için kurulmuş tesisler olduğunu vurgulayan Yöney, şöyle konuştu:
“Erdemir’e ait Gebze, İskenderun ve Ereğli’deki ÇSM’nin yanı sıra Manisa’da da bir depolama tesisimiz bulunuyor. Ereğli Çelik Servis Merkezi (Ersem), 50 bin metrekare alanda 20 bin metrekare kapalı alana kurulmuş bir şirkettir. 650 bin ton yıllık üretim kapasitesine sahiptir. Halen iki makası çalışan tesisimizde ikinci fazılda sıcak ve teneke makasın konulmasıyla birlikte üretimin bir milyon tonu aşması hedefleniyor.”
140 KİŞİ İSTİHDAM EDECEK
Gezi ve inceleme sırasında gazetecilere bilgi aktaran çelik Servis Müdürü Hayrullah Aloğlu, “5 hat kurulacak. Tesisi farklı kılan ilçede olmayan açılı ve yamuk kesim yapabilen boy kesme hattının kurulması, diğer hat ise aynı anda dilme ve boş kesme yapabiliyor. 5 hat kurulu vaziyette aktif olarak üretim yapıyor. 3 vardiya çalışacak olan tesislerimizde yaklaşık 140 kişi istihdam edebilecek. İlerleyen dönemlerde yapılacak yeni yatırımlarla istihdam sayısı artabilir.” diye konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.