Erdemir, Ukrayna ve Rus çeliğine savaş açtı
Ukrayna ve Rusya’dan gelen ucuz çelik, yerli üreticileri zorluyor. Erdemir, çözüm için ithalat gümrük vergisinin yeniden düzenlenmesini istiyor.
Ukrayna ve Rusya’dan gelen ucuz çelik, yerli üreticileri zorluyor. Erdemir, çözüm için ithalat gümrük vergisinin yeniden düzenlenmesini istiyor.
Ukrayna ve Rusya’dan gelen ucuz çelik, yerli üreticileri zorluyor. Erdemir, çözüm için ithalat gümrük vergisinin yeniden düzenlenmesini istiyor.
TOPLAM 16 bin çalışanı ve 2011’de elde ettiği 1 milyar lira kârı ile Türkiye’nin en büyük şirketlerinden Oyak Grubu’nun özelleştirmeden aldığı Ereğli Demir Çelik İşletmeleri (Erdemir), Ukrayna ve Rusya’dan gelen ucuz çeliğe savaş açtı. Dünyada çelik arzı fazlalığı yaşanırken, Türkiye’ye piyasanın altında fiyatlarla çelik girmeye başlaması, Erdemir yönetimini harekete geçirdi. Erdemir yönetimi, dünya çelik üretiminde önemli paya sahip Ukrayna ve Rusya’dan gelen çelik ürünlerinin haksız rekabete yol açması nedeniyle hükümetin harekete geçmesi gerektiğini düşünüyor. Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Azası Fatih Tar, Ukrayna ve Rusya’nın sıfır gümrük ve haksız rekabetle Türkiye’deki fiyatın 100 dolar altında satış yaptığını, Kore ve Japonya’nın da yavaş yavaş Türkiye’ye girmeye başladığını söyledi.
İç piyasada tonu 776 dolar olan çeliği Ukrayna’nın 610 dolara satabildiğini belirten Tar “Rusya ve Ukrayna’dan 3-4 milyon ton çelik geliyor. Sorunun ana kaynağı Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu ile Türkiye arasında yapılan anlaşma kapsamındaki ürün listesinde yer alan yassı çelik mamüllerinin ithalat vergi oranları. Bunun yeniden düzenlenmesi gerekiyor” dedi. Tar, ayrıca dar bant yassı çeliklere ithalat gümrük vergisinin uygulanması gerektiğini belirterek, cari açığın azaltılması için yerli çeliğin kullanılmasının sağlanması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin de çelik sektörünün en önemli hammaddesi olan demirin az olması olduğunu belirten Tar, şunları söyledi: “Türkiye madenlerindeki demir oranı çok düşük. Bu nedenle yurt dışından maden sahası almamız gerekiyor. Ancak ülkelerin siyasi ve toplumsal riskleri var. Devletin, bu tür madenlerle ilgili destek ve sigorta sistemi yaratması şart.”
YERLİ OTOMOBİLE KATKIYA HAZIRIZ
ERDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar, yerli otomobil üretimi için Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreten grubu olarak hazır olduklarını söyledi. Türkiye’de üretilen otomobillerde kullanılan çeliğin yüzde 40’ını Erdemir’in verdiğini söyleyen Tar, yassı çelik üretiminde Avrupa’da dördüncü sırada olduklarını belirtti. Tar, grubun Türkiye yassı çelik pazarının yüzde 33’ünü de elinde bulundurduğunu söyledi. Grubun, yurt dışında tesis almak için de araştırmalar yaptığını, İspanya’dan şirket almak istediklerini ancak görüşmelerin sonuçsuz kaldığını kaydetti.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.