Erdin Makina, imalat sektörüne yaratıcı çözümler sunuyor
Erdin Makina, Erdinç Altun tarafından 2008 yılında şahıs firması olarak kurulmuş. Gebze'de Home Office olarak faaliyetine başlayan firma daha sonra İ. Ender Eraslanın da katılımıyla iki ortaklı bir firma haline dönüşerek Gebzede kiralanan ofis ve atölyede faaliyetlerini sürdürmeye başladı
Erdin Makina, Erdinç Altun tarafından 2008 yılında şahıs firması olarak kurulmuş. Gebze'de Home Office olarak faaliyetine başlayan firma daha sonra İ. Ender Eraslan’ın da katılımıyla iki ortaklı bir firma haline dönüşerek Gebze’de kiralanan ofis ve atölyede faaliyetlerini sürdürmeye başladı. Erdin Makina, firma ortaklarının yaklaşık 16 yıllık sektörel deneyimi sayesinde sektörde oldukça önemli projelere imza atarak adından söz ettiriyor. Firma ortakları Erdinç Altun ve İ. Ender Eraslan’ı ofislerinde ziyaret ederek yapmış oldukları çalışmaları kendilerinden dinledik.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Biz, Türk metal sektörü başta olmak üzere yurt içine ve yurt dışına, sektörün makine teknik servis ve yedek parça ihtiyaçlarını birinci ve ikinci elden karşılıyoruz. İndüksiyon sistemleri ve güç elektroniği uzmanlık alanımız olup;
İndüksiyonla demirli ve demir dışı metal ergitme; (25Hz-10.000Hz / 35kW-6.500kW / 5kg/h-10Ton/h)
İndüksiyonla demirli ve demirdışı metal ısıtma; (200Hz-10.000Hz /25kW-4.500kW / 100Kg/h-....kg/h)
İndüksiyonla yüzey sertleştirme makinelerinin; (10.000Hz-350khz/1MHz / 1kW-4.500kW / 0.8mm-...mm) Danışmanlık, Revizyon - modernizasyon, Kapasite/verim artırımı veya çalışma güvenliği artırımı, Kurulum, devreye alma, bakım ve onarım, yedek parça ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bunu yaparken müşteri memnuniyetini ön planda tutuyoruz. Ağırlıklı olarak döküm, dövme ve nitelikli talaşlı imalat sektörlerine hizmet veriyoruz.
Küresel ekonomik durgunluk sektörünüze nasıl yansıdı? Firmanız bu durgunluktan ne kadar etkilendi?
Küresel ekonomik durgunluk sektörün özellikle demir ergitme, dövme şekillendirme, makine, otomotiv ve yatırım ürünlerine yönelik talaşlı imalat kollarını sarstı.
İlginç bir şekilde alüminyum sektörü en az etkilenen metal sektörlerinden oldu ve yatırımları devam etti. Bu süreçte metal sektörünün daha önce yaptığı üretim yatırımlarının bir kısmı atıl duruma geldi, işsizlik ciddi oranda arttı.
Öte yandan, üretim teknolojilerini üretme yeteneğine daha yeni kavuştuğu bu dönemde küresel durgunluğa yakalanan ülke ekonomisi, belki de yatırımlarını dışarıdaki markalaşmış ve hantallaşmış sanayilerin tedarikçisi olmaya yönelik değil de kendi markalarını ve dinamiklerini harekete geçirmek için çok iyi bir fırsat ele geçirdi diye düşünüyoruz.
Bu ekonomik kriz, bir talep daralması krizi olduğuna göre; belini daha uzun süre doğrultamayacak olan gelişmiş ekonomileri pazar olarak öncelikli olmaktan çıkarıp, içerdeki üretim teknolojilerini ve imkanlarını kullanarak kendi yaratacağımız markalarla, gelişmekte olan veya gelişmeye namzet diğer ülke pazarlarını harekete geçirme fırsatı oluşturdu. Özgüven ve azim şart. Türkiye bu konuda ciddi bir avantaj ve fırsat elde etti. Enerji ve girdi maliyetleri girişimciler için finansal destekle iyi bir düzene konması gerekiyor. Bankalarımızın bu dönemdeki sağlam duruşu, onlar açısından biraz risk almayı kaldırabilir. Ortadoğu’da gayri ihtiyari bir istikrarlı döneme giriliyor. Oluşabilecek yeni uluslararası siyasi yakınlaşmaları iyi yakalayıp avantajımızı görmemiz gerekir.
2010 yılından neler bekliyorsunuz? Sizce piyasalar düzelecek mi?
Şu anda küçük ama emin adımlarla koyduğumuz hedefe doğru ilerliyoruz. Hedefimizde sektörün hatırı sayılır makine imalatçıları arasında yer almak var. Piyasalara gelince; 2010 yılı yeni ekonomik konseptin kendiliğinden oluşumunun yavaşça hissedildiği bir yıl olacak.
Ağır yatırımlar beklenemez. Yatırımların el değişimi ve küçük yatırımlarla ekonomi biraz canlanabilir. Yeni pazarları yakalayamayanlar için zor bir yıl olacağı kanaatindeyiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.