ERKESKİN: “TÜRK LOJİSTİĞİ DÜNYA LİGİNDE”
UTİKAD (Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, Grand Hyatt İstanbul Oteli’nde düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında lojistik sektörünün son bir yılını değerlendirdi.
UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, Türkiye’nin istikrarlı büyümesi ve artan dış ticaret hacmine paralel olarak lojistik sektörünün son yıllarda ciddi bir atılım yaptığını söyledi.
Kriz döneminde iki yıl üst üste daralan sektörün krizden çıkış süreciyle birlikte yeniden yükselişe geçtiğini ve geçtiğimiz iki yılı çift haneli büyüme ile tamamladığını dile getiren Erkeskin, sektörün önümüzdeki yıllarda da büyümesini sürdüreceğini kaydetti.
“2012’DE YÜZDE 18 BÜYÜYECEĞİZ”
Uluslararası alanda Türkiye’nin yüz akı olan sektörün büyüme performansı ile en hızlı ilk 10 ülke arasına girerek dünya ligine çıktığını vurgulayan Erkeskin, sektörün 2012 yılı beklentilerine yönelik olarak şu değerlendirmelerde bulundu. “2012 yılı için genel ekonomik konjonktürü dikkate aldığımız da sektör yine çift haneli bir büyüme hedefliyor. 2012 yılı ilk çeyrek ithalat ve ihracat rakamlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre artması ise sektör beklentilerini destekliyor. UTİKAD olarak bizim tahminimiz artan kamu-özel sektör yatırımları paralelinde ticaret hacminin yükseliş trendini sürdürmesi ve sektörün yüzde 18 oranında büyümesi yönündedir”.
“EKONOMİYİ LOJİSTİK CANLANDIRACAK”
Konuşmasında, Türkiye’nin 2023 yılı 1,2 trilyon dolarlık ticaret hacmi hedefinde lojistik sektörünün kilit rol oynayacağının altını çizen UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, “Türkiye’nin 100. yıl hedefine ulaşmasında dış ticaretin artması, küresel pazarlara yapılacak ihracatın 4 katına çıkması anlamına geliyor. 1,2 trilyonluk dolarlık ticaret hacmini sırtlayacak olan sektörde hiç kuşkusuz lojistik sektörü olacaktır” dedi.
“LPI’DE 12 SIRA ATLADIK”
Her iki yılda bir yayınlanan Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’nde, 2010 yılında 39. sırada yer alan Türkiye’nin, bu yıl 12 basamak birden atlayarak 155 ülke arasından 27.ci sıraya yükseldiği hatırlatan Turgut Erkeskin, şunları söyledi: “Bu veri sektörün gelecekte ulaşacağı boyutu gösterme açısından çok önemli bir gelişmedir. Ve Türk lojistik sektörü açısından sevindirici bir sonuçtur”.
“TÜRKİYE BU FIRSATI KAÇIRMAMALI”
Toplantıdaki konuşmasında, Türkiye’nin coğrafi avantajlarının katkısı ile bölgenin lojistik üssü adayı olduğunu belirten UTİKAD Başkanı Erkeskin “PwC’nin Europen Business School (EBS) ortaklığıyla gerçekleştirdiği, 2030 Taşımacılık ve Lojistik Sektörü Raporu’nda dünya ticaret hacminin gelişmekte olan doğu ekonomilerine doğru kayacağı öngörülmektedir. Bu öngörü, Asya’yı Avrupa’ya bağlayan en önemli köprü olan Türkiye’yi bir kez daha önemli bir konuma getiriyor. Türkiye coğrafi konumuyla yakaladığı bir avantajı doğru kullandığında Orta Doğu-Asya-Avrupa üçgeninde önemli bir transfer merkezi haline gelecektir.” değerlendirmesinde bulundu.
“YABANCI LOJİSTİK ALTYAPIYA BAKIYOR”
Sektördeki büyümenin yabancı yatırımcılarının gözünden kaçmadığını ve yatırım için fırsat kolladıklarını vurgulayan Erkeskin, yabancı sermayenin yatırım kararlarını etkileyen en önemli kriterin lojistik altyapı olduğunu kaydetti. Erkeskin, konu ile ilgili şunları söyledi: “Yabancı sermaye yatırım yapacağı ülkeleri ürettiği ürünleri tüketim pazarlarına en düşük maliyet ve en kısa zamanda ulaştıracak lojistik altyapılarına göre belirliyor. Doğrudan yabancı yatırım için Türkiye’nin ulaşım altyapısını geliştirmesi ve lojistik performansını daha yukarılara taşıması gerekiyor. Taşımacılık ve lojistik sektörünün çatı kuruluşu UTİKAD olarak bizim hedefimiz, Türk lojistiğini 2023 yılında dünyanın ilk 10 sıralamasına yükseltmek.”
Sektöre yabancı ilgisinin gelecek yıllarda artarak devam edeceğini ve küresel ekonomide bunun kaçınılmaz olduğunu dile getiren UTİKAD Başkanı Erkeskin,”Sektörde yabancı ağırlığının artması çok arzu edilen bir durum olmasa da bu gelişmeden uzak durmak mümkün değil. Diğer yandan Türk lojistik şirketlerinin yurt dışında yaptıkları yatırımlarla sektör adına bayrak dalgalandırmaları ve dünya ölçeğinde faaliyet göstermeleri sevindiricidir. Sektörümüzün önde gelen şirketleri gelecek 10 yıl içinde dünyanın en büyük 10 lojistik şirketi olma hedefliyorlar ve bunu kendi kabiliyetleri ile yapacak güçte olmaları da sektörün büyüklüğü açısından son derece önemlidir.”dedi.
Karayolu ile taşımacılıkta yabancı plakalı araçların ağırlığının artmasının sektörde endişelere neden olduğunun da altını çizen Erkeskin, taşıma işleri organizatörleri olarak Türk şirketleri ile çalışmayı tercih ettiklerini ifade etti. Erkeskin, konu hakkında şunları söyledi: “ Bu gelişme sektörde rahatsız yaratıyor. Ve Türk şirketleri bu soruna çözüm olarak Bulgaristan, Slovakya ve Romanya plakalı araçlarla Avrupa pazarına açılıyorlar.”
Konuşmasında, uluslararası rekabette düşük maliyetlerin son derece önemli olduğuna da dikkat çeken Turgut Erkeskin, sektörde giderek artan rekabetin ciro ve karları baskıladığını, sektördeki büyümeye karşın lojistik şirketlerinin istenen kar marjlarına yaklaşamadıklarını vurguladı.
“UTİKAD LOJİSTİK AKADEMİ FIATA DİPLOMASI VERECEK”
Taşıma İşleri Organizatörleri’ni temsil eden UTİKAD’ın, lojistik sektöründeki ağırlığının giderek arttığını, derneğin yurt içi ve yurtdışında pek çok taşımacılık projesinde etkin rol aldığını hatırlatan Erkeskin, derneğin 26 yılık sektör deneyim ve birikimini kuruluş çalışmaları süren UTİKAD Akademi ile sektörün hizmetine sunmaya hazırlandığını kaydetti.
Erkeskin, önümüzdeki yıl eğitime başlayacak UTİKAD Akademi mezunlarına dünya çapında geçerliliği olan FIATA diploması vereceklerini vurguladı.
Turgut Erkeskin ve UTİKAD Yönetim Kurulu üyeleri, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladılar.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.