ESPNOM Genel Koordinatörü Erdal Öztürk: Kalıpçılık Endüstrisi Neden Önemli?
Ülkemiz sanayicilerinin 2000li yıllardan bu yana sürekli ivme ile yükselerek milli ekonomimiz ve istihdam yetimiz adına umut vadeden büyük resimleri göstermelerinin sevincini zaman zaman yaşadık.
Ülkemiz sanayicilerinin 2000’li yıllardan bu yana sürekli ivme ile yükselerek milli ekonomimiz ve istihdam yetimiz adına umut vadeden büyük resimleri göstermelerinin sevincini zaman zaman yaşadık. Biz de kurum olarak 2000’li kuşağın bir üyesi olarak bu yükselme deneyimine yaşayarak şahit olduk. Kurum olarak ulaştığımız seviyeden memnun olmamıza rağmen daha yükseklere tırmanması gereken zirve tutkunu bir dağcının heyecanını da hala içimizde barındırmaktayız. Lakin ülkemiz ve dünya ülkelerinde yaşanan terör saldırıları tüm kamuoyu gibi bizleri de derinden üzmüştür.
Terör saldırıları ile hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızın ailelerine başsağlığı diliyor, terörü ve teröre göz yuman herkesi şiddetle kınıyoruz. Umuyoruz ki en kısa sürede ülkemiz ve dünya üzerinde müreffeh bir barış ortamı sağlanmış olur. Ülkemiz ve dünyadaki barış ortamının tekrardan sağlanmasının ardından bu zamana kadarki yükselmenin daha yüksek bir ivme ile devam edeceğine inanıyoruz. Mevcut evreyi avantaja çevirecek çalışmaların üzerinde yoğunlaşmak gerektiğini düşünüyoruz. Maddi yatırımların, maddi ortaklıkların dışında manevi yatırımlar ve manevi ortaklıkların dönemi olduğunu düşünüyoruz.
Paylaşılan bilginin, paylaşılan tecrübenin kazanılacak milyonlardan çok daha önemli olduğunu bir süre sonra tüm sanayiciler anlayacaktır. Bu yaklaşımla yapılacak tüm çalışmaların içinde bulunmaya kurum olarak özen gösteriyoruz. Bu hususta pres besleme sistemleri üretimi yapan bir kurum olarak kalıpçılık endüstrisi ile fikir alışverişleri ve ortak çalışmalar yapmaya çaba gösteriyoruz. Sanayiye katkı anlamında etkisi çok büyük olan kalıpçılık endüstrisi ufkumuzu açan beceri ve tecrübeleri ile yol arkadaşlığını devamlı sürdüreceğimiz sektör olarak bizdeki yerini uzunca bir süredir almıştır.
“Kalıp Endüstrisinin Önemi”
Ürün üreticileri kalıp tasarımcıları ile birlikte çalışırken, ürünün üretimi ile ilgili diğer faktörleri bazen gözden kaçırabiliyor. Hâlbuki bu faktörler gözden kaçırıldığı takdirde ürünün seri üretime geçişini geciktiren durumlar ortaya çıkabiliyor. Kullanılacak pres besleme sistemlerini de ürün üreticileri ve kalıp tasarımcılarının birlikte çalışırken belirlemesi, kalıp ve ürün tasarlanırken üretim prosesine uygun pres besleme sisteminin de hazırlanıyor olması gerekir. Aksi takdirde ürün tasarımı hazır, kalıp tasarımı hazır projeler fakat seri olarak üretimi mümkün olmayan proseslerle karşılaşıyoruz. Bu noktada ürün üreticileri ve kalıp tasarımcıları birlikte çalışırken biz pres besleme sistemleri üreticilerini de proje aşamasında devreye almaları gerekir diye düşünüyoruz. Bu noktada ürün üreticisine en büyük yol gösteren kalıp tasarımcısının kendisi oluyor.
Öyle projelerle karşılaşıyoruz ki kalıp ve pres besleme sisteminin prosese uyumsuzluğu sebebiyle sorunlar yaşanıyor. Bu sebeple muhatabı olduğumuz projelerde sürecin en başından itibaren kalıp tasarımcısıyla iletişim halinde oluyoruz. Bu birliktelik ve bilgi paylaşımı memnun ürün üreticisi ortaya çıkarıyor. Zaman kullanımını eski çalışma yöntemlerine göre yarı yarıya indiren ürün üreticisi ve kalıp tasarımcısı, bizi de sürecin içine dahil ederek zaman kullanımında ciddi tasarruf sağlamış oluyor. Biz bu çalışma birlikteliğine “Partner Proses” adını verdik. Gelecek zamanda tüm firmalar kaliteli ürün konusunda partner proseslerin öneminin farkına vararak, bu jargonu kullanmaya başlayacaklardır.
Pres besleme sistemi üreticisi seçerken de dikkat edilmesi gereken hususlar olduğuna inanıyoruz. Partner prosesleri oluştururken “denklik” ilkesine dikkat etmek gerekir. Kalifiye personel ile yüksek teknoloji kullanan ürün üreticileri ve kalıp firmaları, iletişim frekansı yakalayamadıkları pres besleme sistemleri üreticileri ile süreç içinde sıkıntılar yaşayabilmektedir.
Birçok alanda yenilikçi sac metal ürünlerin imalatını seri duruma getiren pres besleme sistemleri, aynı zamanda insan faktörüne bağlı hataları ortadan kaldırarak hem ürün maliyetinde hem de üretim sürelerinde tasarruflar sağlamaktadır. Seri üretimde kalıcı çözümlere imkan veren pres besleme sistemi üreticilerinin yenilikçi düşünceleri de kalıp endüstrisine değer katacaktır. Dolayısıyla pres besleme sistemleri sanayisinin devamlılığı, kalıp endüstrisinin sürekliliği ile de doğru orantılıdır.
Edindiğimiz tecrübeler ışığında ürün üreticilerinin büyük bir kısmı kalıp aracılığı ile elde edilecek ürünün prosesini oluşturma noktasında kalıp üreticilerinden fikir almakta olduğunu gördük. Bu fikir alışverişinin oluştuğu sırada bilgi ve tecrübesini tam anlamıyla paylaşan kalıp üreticilerin olduğunu görürken, sadece kalıpla ilgilenen kalıp üreticilerini de şahit olduk. Halbuki bu proseste ürün üreticisine detay bilgiyi tecrübesi ile verecek olan kalıp üreticisi kilit rol oynamaktadır.
Yapılan kalıptaki proses için servo sürücü mü, pnömatik sürücü mü kullanılmalıdır? Hidrolik yada mekanik rulo açıcı mı prosese uygundur? Sac yağlayıcının prosesteki üretimin için faydası ne olur? Gibi tüm soruları ürün üreticisinin aklına getirip, tecrübesiyle fikir verecek kalıp üreticileri, müşterilerine aynı zamanda doğru danışmanlık vererek de memnuniyet sağlamış olacaktır.
Bazı projelerde birlikte çalıştığımız TEKİŞ Kalıp, ALFA Kalıp, KAHRAMAN Kalıp ve MAHYA Kalıp’a başından beri bahsettiğimiz bilinç ile yanımızda olduklarından dolayı çok teşekkür ederiz. Birlik ve beraberlik deneyiminin en iyi şekilde tecrübe edildiği böyle projelerin manevi birikimleriyle ufkumuzu genişletme imkânı buluyoruz. Bu deneyimleri tüm kalıp üreticileri ile paylaşmak için de gayretli ve azimli bir şekilde yola çıkmış durumdayız.
S.A.D. olarak kalıpçılık endüstrisinin öneminin idrakine epeydir varmış olmanın faydalarını yaşıyoruz. Bu noktada tüm kalıpçılarla tanışıklık ve bilgi paylaşımına açık olduğumuzu ifade etmek isteriz. Sadece kalıp üreticileri ile de değil, paylaşımda bulunabileceğimiz herkese aynı bakış açısıyla yaklaşmayı hedefliyoruz. Bu anlamda yakın zamanda Türkiye ve belki de Dünya’da ilk olacak bir oluşumu faaliyete geçirmeyi planlıyoruz.
Ar-Ge departmanımız bünyesinde “Bilgi Paylaşımları Servisi” adıyla bir birim kurmayı planlıyoruz. Bu birim tamamen kurumumuzun faaliyet konusuyla ilişkili gerçek ve tüzel kişilerle iletişim halinde bulunarak bilgi alışverişi yapmayı hedeflemektedir. Üretim projeleri olan genç girişimciler için de büyük fırsat olacak bu planımız ilk gündemimize geldiği andan beri bizleri heyecanlandırmaktadır. Yakın zamanda faaliyete geçireceğimiz bu projemiz ile nitelikli girişimciler ve nitelikli elemanlar ortaya çıkartmayı, mevcut olanları ise geliştirmeyi ve bu ortaya çıkan sinerji ile sektörün geleceğine ilişkin temeller atmayı planlıyoruz.
Ülkemiz ve ülkemiz insanını geliştirmek için atılacak her adım muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmayı sağlayacaktır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.