Fuat Tosyalı: "Her An Kendimizden Büyük Bir Demir Çelik Firması Satın Alabiliriz"
Yaklaşık 1 Milyar Dolarlık Yatırımla Hayata Geçirdiği Osmaniye'deki Yassı Çelik Tesisini Aralık 2009'da Üretime Geçiren Tosyalı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Her An Kendimizden Büyük Bir Firmayı Satın Alabiliriz" Dedi
Yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirdiği Osmaniye'deki Yassı Çelik Tesisini Aralık 2009'da üretime geçiren Tosyalı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Her an kendimizden büyük bir firmayı satın alabiliriz" dedi.
İstanbul Sanayi Odası'nın 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde, 36 basamak birden yükselerek 45'inci sırada yer almayı başaran Tosçelik'in patronu Fuat Tosyalı, aylık iş ve ekonomi dergisi CNBC-e Business'a sektörün durumunu ve şirketin hedeflerini anlattı. Tosyalı, geçtiğimiz Aralık ayında yassı çelik üretimine başlayan yıllık 2 milyon ton kapasiteli Osmaniye'deki Tosyalı Çelik Tesisleri'ne 1 milyar doların üzerinde bir yatırım yaptıklarını belirtti. Bu tesislerin, yaklaşık 200 milyon dolarlık ek bir yatırımla nihai mamul (boru) üreten bir entegre tesise dönüşeceğini de anlattı. Osmaniye tesislerinin, Türk özel sektörünün sıfırdan yapıp devreye almış olduğu ilk yassı çelik tesisi olduğuna işaret eden Fuat Tosyalı, "Bu yüzden de bu tesisler sektörde bir dönüm noktasını oluşturuyor. Mesela Erdemir'i devlet yaptı. Devletin kurduğu İsdemir de sonradan yassı mamul üretimine geçti" dedi.
Tosyalı, yatırım tutarının yüzde 60'ını özkaynaklardan karşıladıkları Osmaniye tesisleri için çok uygun şartlarda dış kaynak temin ettiklerini de kaydetti.
-TÜRKİYE YASSI ÇELİKTE İHRACATÇI OLACAK-
Fuat Tosyalı, gerek Tosçelik'in gerekse sektördeki diğer Oyuncuların neden yassı çeliğe yöneldikleri sorusuna "Türk Demir Çelik sektöründe uzun mamül üretim fazlası vardı. Türkiye uzun üründe net ihracatçı iken, yassı üründe de ciddi bir üretim açığı vardı ve onda da ithalatçıydı" karşılığını verdi.
Son zamanlarda yassı ürün tesislerinin peş peşe devreye girmesiyle yassı ve uzun ürün dengesinin yassı lehine değiştiğini anlatan Tosyalı şunları söyledi:
"Özellikle geçtiğimiz yıl İsdemir, yassı ürüne dönüşümünü tamamlayıp üretime başladı. Yine geçtiğimiz Aralık ayından itibaren yıllık 2 milyon ton kapasiteli Tosçelik Osmaniye tesisleri üretime başladı. Şu günlerde Çolakoğlu'nun tesislerinde yassı çelik üretimi başlıyor. Yine bu yılın sonunda da MMK Atakaş'ın kurduğu yeni tesisin üretime başlayacağı resmen anons edildi. Bu tesislerin devreye girmesiyle Türkiye'de artık yassı ürün ithalatına ihtiyaç kalmayacak."
-7 MİLYAR DOLARLIK DÖVİZ KAYBINA SON-
Daha yüksek katma değere sahip yassı çeliğin ithal edilmek yerine burada üretilmesiyle Türkiye'nin hem çok ciddi döviz kaybından kurtulacağını anlatan Tosyalı "Nitekim bizim sadece Tosyalı Grubu olarak yıllık 1 milyon tona yakın kendi ithalatımız varken Osmaniye tesislerinin devreye girmesiyle Ocak ayı itibariyle bu ithalat bıçak gibi kesildi. Üstelik şu an çok yoğun bir şekilde çalışarak, ülkemizdeki birçok sanayicinin hammadde ihtiyacını da karşılar durumdayız" dedi. Fuat Tosyalı'nın yaptığı hesaplamaya göre yassı çelik ithalatının ithalatın durmasıyla Türkiye'de kalacak döviz tutarı yaklaşık 7 milyar Dolar civarında...
-YOĞUN SİPARİŞ VAR, HEDEFLERİ AŞACAĞIZ-
İlk defa yassı çelik üretmelerine rağmen, yoğun taleple karşılaştıklarını anlatan Tosyalı şöyle dedi:
"İlk ürettiğimiz bobin, üçüncü günün sonunda bir müşterimizin stoklarında boru olarak yerini almıştı bile... Memnuniyetle ifade etmeliyim ki, son üç aydır da planladığımızdan çok daha öte ihracat bağlantılarımız başladı. Şu anda tam kapasiteyle üretimdeyiz. İnşallah bu yılı 1.5 milyon ton üretimle kapatacağız. Gelecek yıl da 2 milyon tonu yakalamak istiyoruz. Amacımız hedeflere bir yıl daha erken ulaşmak..."
Köklü bir geleneğe sahip Erdemir'in aksine çok sayıda ürüne değil belli segmentlere odaklandıklarını anlatan Tosyalı şu bilgileri verdi:
"Özellikle kendimizin de üretici olduğu, çelik boru sektörünün ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Tosçelik'in kendi ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılamakla kalmayıp, dünyada marka olan özellikle İtalya, Yunanistan ve Almanya'da dünyaca ünlü belli boru üreticilerinin çelik sac ihtiyacını da karşılıyoruz. Ayrıca otomotiv endüstrisine de ürün vermeye başladık ve iki üç tane çok güçlü müşterimiz oldu o sektörde."
-ENTEGRE TESİSE GEÇİŞ-
Yani mevcut fabrika büyütülerek entegre bir tesise mi dönüşecek?
Evet. Bu yatırım, mevcut tesisin büyütülerek entegre tesise dönüştürülmesi şeklinde olacak. Zaten baştan böyle planlanmıştı. O yüzden hem uygun altyapı hem de arsa zaten mevcut. Neresinden baksanız bu yatırımlar da 150-200 milyon dolardan aşağı olmayacak. Ayrıca Doğu Akdeniz'in en büyük limanlarından birini kurma planımız var. Ön izinleri tamamlandı. İnşallah önümüzdeki dönemde liman da tamamlanacak.
Liman nereye yapılacak? Demiryolu bağlantısı da olacak mı?
Liman Hatay Erzin'de,Yumurtalık yakınlarında, İskenderun Körfezi'nde kurulacak. Yani liman yatırımımız, tesisimizin hemen 10 kilometre uzağında. Önümüzdeki dönemde demiryolu bağlantısı da olabilir. Ama ilk etapta karayolu bağlantısıyla çalışacak.
-HER AN BİR BÜYÜĞÜ SATIN ALABİLİRİZ-
Fuat Tosyalı, 2000'li yılların başında tüm dünyada esen Demir Çelik sektöründeki birleşme rüzgarının Türkiye'yi pek etkilemediğini söyledi. Birleşme ve satın almalarda büyük ya da küçük olmanın değil, güçlü ya da zayıf olmanın önem taşıdığını ifade eden Tosyalı "Büyük ama zayıf olursunuz, küçük gelir sizi alır. Önemli olan güçlü olmak. Biz 30 yıl önce tenekeci, küçük bir soba üreticisiydik ama büyük soba üreticilerinden çok daha güçlüydük. Küçük bir dükkandık ama güçlü bir müesseseydik. İsteseydik diğerlerini satın alabilirdik. Ben olaya böyle bakıyorum. Biz bugün bile kendimizden çok daha büyük bir kuruluşu çok rahatlıkla satın alabiliriz. Nasıl aldı diye şaşmamak lazım" dedi.
Fuat Tosyalı, yakın zamanda böylesi bir satın alma ihtimali olup olmadığı sorusuna da "Neden olmasın? Her an olabilir..." karşılığını verdi.
anka
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.