Gazi Metal Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Gazioğlu’nun davetiyle Karasu’da bulunan Soğuk Haddelenmiş Yassı Çelik Üretim Tesisinde düzenlenen basın toplantısına iştirak ettik.
Toplantıya başta Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Gazioğlu olmak üzere Elektrik Otomasyon Müdürü Gökhan Çetin, Teknik Direktör Tercan Açıkgöz, Üretim Müdürü Burhan Akdam, Proses ve Kalite kontrol Direktörü Mustafa Günay ve Strateji ve İş Geliştirme Mühendisi Halil İbrahim Başar katıldı. İlk olarak basın mensuplarına fabrika hakkında bilgiler verildi. Yatırım süreci, yatırım maliyetleri, tesisin teknolojisi ve üretim kapasitesi gibi konuların yanı sıra üretilen ürünler ve kullanım alanları hakkında basın mensupları bilgilendirildi.
Demir Çelik Store Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Köse’nin de katıldığı toplantı sonrası gazeteciler tesisi gezerek bilgi aldılar. Sizler için hem Gazi Metal hem de Karasu’daki haddehane yatırımıyla ilgili geniş kapsamlı bir haber çalışması derledik.
Gazi Metal’in Çelik Sektöründeki Geçmişi 1920’li Yıllara Uzanıyor
Türk demir çelik sektörünün kilometre taşlarından biri olan Gazi Metal A.Ş, ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşları arasında yer alıyor. Mustafa Gazioğlu tarafından 1987 yılında Karaköy Perşembe Pazarı’nda kurulan firma; ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşları arasında yer alıyor. Mustafa Gazioğlu’nun mensubu olduğu Gazioğlu Ailesi’nin demir çelik sektörüyle olan ilişkisi ise 1920’li yıllara uzanıyor. 1927 yılında Türkiye’deki ilk demir çelik ithalatı Gazioğlu Ailesi tarafından yapılmış. Yaklaşık 40 yıl süreyle (1927 – 1966) Kayseri ve Mersin Bölgeleri’nde demir çelik ürünlerinin ticareti ile iştigal eden aile, 1966 yılında ülkemizin ilk galvaniz hatlarından Demir Sac Galvaniz A.Ş.’yi kurmuş. Gazi Metal A.Ş’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gazioğlu, 1970 – 1985 yılları arasında Demir Sac Galvaniz A.Ş.’nin Haddehane Müdürlüğü’nü yapmış ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev almış.
1998 Yılında Gebze’deki 20 Bin Metrekarelik Alana ÇSM Kuruldu
Bakıldığı zaman Mustafa Gazioğlu’nun demir çelik sektöründe çok büyük bir know how’a sahip olduğu görülüyor. Ülkemizde Ereğli Demir Çelik Fabrikaları’nın kurulduğu yıllarda, özel bir iştirakin Haddehane Müdürlüğü görevinde bulunmuş olmak, çok önemli bir kazanımdır. Bu bilgi ve birikim doğrultusunda kurulmuş olan Gazi Metal, 1998 yılında Gebze’deki 20 bin metrekarelik alanda Çelik Servis Merkezi kurarak rüştünü daha o yıllarda ispat etmiştir. 90’lı yıllarda bırakın Çelik Servis Merkezi kurmayı, 1 rulo sac almak için devletin önemli kademelerinde torpiliniz olması gerekiyordu. 1960’lı yıllarda galvaniz hattı kurmak, 1990’lı yıllarda ÇSM kurmak, alelade işler değil… Ufkunuzun çok geniş olması gerekiyor.
Kalite Sistemleri ve Kurumsallaşma Süreci
1998 yılında Çelik Servis Merkezi yatırımını hayata geçirdikten sonra gözünü daha büyük ufuklara diken Mustafa Gazioğlu; Amerika’daki eğitimlerini tamamladıktan sonra yönetime katılan oğulları Mehmet ve Emir Gazioğlu ile birlikte Türkiye’de aile şirketlerinin uzun ömürlü olamayışını göz önünde bulundurarak “Kalite Sistemleri ve Kurumsallaşma” konusunda gerekli çalışmalar başlattılar.
2001 yılı itibariyle Şirket Anayasası, departmanların oluşturulması, kurumsal kimlik çalışmaları ve kalite sistemleri konusunda yapılan çalışmalar, şirketin çehresini değiştirdi. 2008 yılına gelindiğinde ÇSM olarak hizmet vermenin ötesinde projeler geliştirmeleri gerektiğini düşünerek “Soğuk Haddelenmiş Yassı Çelik Üretim Tesisi” kurma kararı aldılar. Gerekli fizibilite çalışmaları tamamlandıktan sonra 2011 yılında Sakarya – Karasu’da yatırıma başlandı.
Yatırım İçin Neden Karasu Tercih Edildi?
Demir çelik sektörü için en hayati konulardan birisi limandır. Limanınız varsa hammadde temininde zorluk yaşamazsınız. Navlun maliyetleriniz kara taşımacılığı yoluyla hammadde tedarik edenlere nazaran düşük olur ve sizleri rekabette güçlü kılar. Aynı şekilde ürün sevkiyatlarınızı da kolaylıkla ve daha ucuza gerçekleştirmenizi sağlar. Henüz Karasu Liman Projesi tamamlanmamış olsa da Gazi Metal’in fabrikası limana 750 metre mesafede… Bunun yanı sıra İstanbul’a yapılan 3. Boğaz Köprüsü’nün bağlantı yolu üzerinde... Savunma ve Otomotiv İhtisas Bölgesi olarak ilan edilen bölgenin hemen yanı başında… Arifiye – Bartın Demiryolu Karasu lokasyonunun tam merkezinde… Kdz. Ereğli’ye oldukça yakın… Ayrıca su kaynakları (Nehir ve Deniz Suyu) açısından oldukça avantajlı bir konumda... Bu avantajlar göz önünde bulundurulduğunda, Karasu önemli bir lokasyon olarak ön plana çıkıyor.
Soğuk Haddelenmiş Yassı Çelik Üretim Tesisi, 180 Bin Metrekarelik Alana Kuruldu
Karasu Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan 180 bin metrekarelik alan üzerine kurulan tesis, 70 bin metrekarelik kapalı alana sahip durumda... Tesisin yapımı planlanandan uzun sürmüş. Arazinin yılın 9 ayını su içerisinde geçirmesi ve bataklık formunda olması sebebiyle zeminin güçlendirilmesi için önemli yatırımlar yapılmış. Karasu OSB’nin kurulduğu alan neredeyse deniz seviyesinde...
Zemine 1800 adet Fore Kazık Çakıldı
Zemin güçlendirme çalışmaları kapsamında; 30 – 40 metre derinliğe yaklaşık 1800 adet fore kazık çakıldı. Kazıkların toplam uzunluğu 60 km’yi buluyor. Bunun yanı sıra 2 milyon metreküp dolgu yapılan arazi, uzun uğraşlar sonucunda inşaat yapımı için elverişli hale getirildi.
Yatırımın Tamamı %100 Gazi Metal Öz Sermayesi İle Yapıldı
Ülkemizde demir çelik sektörüne yönelik yapılan yatırımlar devlet teşviki kapsamına alınmıyor. Bu sebeple Karasu’ya yapılan tesis yatırımının tamamı %100 Gazi Metal Öz Sermayesi ile yapıldı. Teşvik kanunu kapsamında ülkemizdeki birçok ağır sanayi tesisine ücretsiz yer tahsisi yapılırken, kanundaki yasal uygulamalar kapsamında demir çelik sektörü bu avantajlardan yararlanamıyor. Bu sebeple tesisin kurulduğu arazinin kamulaştırma bedeli, tamamen Gazi Metal tarafından ödendi. Dünyanın birçok ülkesinde; birçok sektöre hammadde tedarik eden demir çelik sektörü her açıdan desteklenirken, Türkiye’de teşvik kapsamının dışında bırakılıyor.
Yatırımın Ne Kadarı Tamamlandı?
Gazi Metal, Karasu’daki yatırımı 4 kademeli olarak planladı. 1. Kademe %100 oranında tamamlandı. 2, 3 ve 4’üncü kademeler kapsamında; kapasite arttırımları ile NGO ve yüksek teknolojili çeliklerin üretilmesi hayata geçirilecek.
Tesis, Hangi Nitelikleri Taşıyor?
Sanayi 4.0 standartları doğrultusunda tam otomasyon ve ileri teknoloji alt yapısı ile kurulan ilk tesislerden biri olan fabrika, metrekare/verimlilik oranında dünya ortalamasının oldukça üstünde... İş Sağlığı – Güvenliği, Çevre ve Enerji Uygulamalarının yasal standartların üstünde uygulandığı tesis; teknolojisi, altyapısı ve standartlarıyla göz kamaştırıyor.
Üretim Hatları
Tesisin içerisinde bulunan üretim hatlarına değinecek olursak; Ana Proses kapsamında
Sürekli Asitleme Hattı ve Asit Geri Kazanım Tesisi, Soğuk Haddeleme Hattı, Tavlama Hattı, Temper Haddeleme Hattı yer alıyor. Yardımcı Prosesler kapsamında ise Su Tesisleri, Atık Su Arıtma Tesisleri, Hidrojen ve Azot Tesisleri, Buhar ve Basınçlı Hava Tesisleri, Elektrik ve Otomasyon Sistemleri, Enerji Üretim ve İzleme Tesisleri(2. ve 3. Aşama Yatırımları), Nehir’den Su Temini Projesi (2. ve 3. Aşama Yatırımları)
Sürekli Asitleme Hattı
• Toplam Kapasite 500.000 Ton/Yıl
• Tension Leveller Ünitesi
• Level2 düzeyinde otomasyon kontrolü
• Asit Geri kazanım tesisi ile %99,8 oranında geri kazanım kapasitesi ve Çevreci üretim
• Elektrik Çeliği üretim altyapısı için uygun
Soğuk Hadde Hattı
• Toplam Kapasite 350.000Ton/Yıl
• 6 Hi Teknolojisi ile daha dar toleranslı malzemelerin üretilmesi
• Hadde; alanının öncü kuruluşlarından SMS’in özel Teknolojisi CVC+ ile silisli elektrik sacı üretimi yapacak şekilde tesis edilmiştir.
Tavlama Hattı
• Toplam Kapasite 350.000 Ton/Yıl
• Kaide, Soğutma Çanı, Isıtma Çanı, Fırın Gömleği olmak üzere 4 parçadır.
• NGO üretim altyapısına uygundur
Temper Hadde Hattı
• Toplam Kapasite 400.000 Ton/Yıl
• Gelişmiş teknolojisiyle çeliğe nihai formunu en üst düzey kalitede verir.
• EDT Teknolojisi ile taşlanan merdaneler sayesinde yüzey düzgünlüğü açısından Türkiye’nin en özel Temper Hadde Hatlarından biridir.
• NGO üretim altyapısına uygundur
Hedef: “Geleceğe Çelik Üretmek”
Son 5-6 yıl içerisinde ülkemize birçok demir çelik tesisi kuruldu, ilave yatırımlar yapıldı. Bu yatırımların birçoğu düşük kapasiteyle çalışmak zorunda kalırken, bazıları da istikrarlı bir üretim süreci yakalayamadı. Bu durumun arkasında birçok sebep yatıyor. Yazımızın başında Gazi Metal Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gazioğlu’nun sahip olduğu know how’a değinmiştik. İşte bu know how sayesinde Gazi Metal’in yapmış olduğu yatırım, diğerlerinden ayrılıyor. “Geleceğe Çelik Üretmek” vizyonu kapsamında “Üretilmeyen Çelik Ürünlerini; İleri Teknolojiyle, Yüksek Kalitede Üretme” misyonunu yerine getirmek amacıyla kurulan Gazi Metal Soğuk Haddelenmiş Yassı Çelik Üretim Tesisinde ilk üretim 2014 yılı Ağustos ayında gerçekleştirildi.
Yıllık 300.000 Ton Silisli Elektrik Çeliği Üretilecek
Gazi Metal’in en büyük hedefi yıllık 300 bin ton elektrik çeliği üretmek… Non Grain Oriented (NGO Orta ve Yüksek Mukavemete Sahip Silisli elektrik çeliği) olarak tanımlanan çelik; Savunma Sanayi, Elektrik Motorları, Rüzgar Türbinleri, Trafolar, Hibrit Araçlar ve Elektronik cihazlarda yoğun olarak kullanılıyor. Halihazırda bahsi geçen çeliğin tamamı ülkemizde ithalat yoluyla karşılanıyor. Gazi Metal’in yapmış olduğu bu yatırım sayesinde ithalatın önüne geçilecek ve cari açığın kapanmasına da önemli bir katkı sağlanmış olacak.
Birçok Sektörün Çelik İhtiyacı Karşılanıyor
Hali hazırda hammadde olarak Sıcak Haddelenmiş Yassı Çelik kullanan firma; Savunma Sanayi, Enerji, Otomotiv, Beyaz Eşya, Makina, Boru & Profil, Yapı Çelikleri ve Tüp Üretimi başta olmak üzere birçok alana yönelik soğuk haddelenmiş yassı çelik üretimi gerçekleştiriyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.