Geçen Yıl Çelik Üretiminde Hurda Kullanımı Düştü
Geçen sene küresel demir-çelik hurdası tüketimi, 2022'ye kıyasla %5 azalarak 588 milyon tona düştü. SteelMint verileri bunu kanıtlıyor.
Geçen sene küresel demir-çelik hurdası tüketimi, 2022'ye kıyasla %5 azalarak 588 milyon tona düştü. SteelMint verileri bunu kanıtlıyor.
Geçen sene küresel demir-çelik hurdası tüketimi, 2022'ye kıyasla %5 azalarak 588 milyon tona düştü. SteelMint verileri bunu kanıtlıyor.
SteelMint'e göre, küresel hurda tüketiminin %42'sini oluşturan Çin, geçen sene bu hammadde ithalatını yıldan yıla %5 artırdı - 237 milyon tona kadar. Diğer on büyük alıcıdan (bu ülkeler birlikte 310 milyon tonun üzerinde ithal hurda tüketmiştir) yedisi tüketimini 2022'ye kıyasla düşürdü.
Çelik üretiminde bu hammadde kullanımı düşüyor. 2023'te çelik sektöründe demir cevheri-hurda oranı 70:30 oldu (2021'de bu oran 69:31 idi). Demir cevheri tüketimi geçen sene çelik üretiminde %4 arttı - yaklaşık 2,5 milyar tona kadar.
Geçen yıl global hurda tüketimindeki genel düşüş, Türkiye'deki ve önemli Güney Asya pazarlarındaki daha düşük çelik üretimi ve küresel hurda ticaretinin azalmasından kaynaklandı. Bunun yanında ihracat yapan ülkelerdeki kısıtlamalar da etkili oldu.
Özellikle Ekim 2023'te, Birleşik Arap Emirlikleri, hurda ihracatına olan mevcut yasağı üç ay daha uzattı, 19 Aralık'a kadar. Ülke ilk olarak bu yasağı 2020 Mayıs'ında dört ay süreyle uygulamaya koydu ve daha sonra yerli çelik sektörünü desteklemek için uzattı.
Asya'daki en önde gelen hurda ihracatçısı olan Japonya, 2018-2020'de 7-9 milyon ton sevkiyat yapmışken, 2023'ün ilk 10 ayında çevreci politikalara dayanarak 5,5 milyon ton bu hammaddeyi ihraç etti. Hurda ihracatına ilişkin kısıtlamalar AB'de de tartışılmaktadır.
Piyasa katılımcıları, kısa ve orta vadede, hurda tüketiminin Şubat ayına kadar düşük kalacağına inanıyorlar. Ancak, Kızıldeniz'deki nakliye krizi nedeniyle Mart tekliflerindeki fiyat artışı zaten $15-20/ton olduğundan dolayı bir artış olduğunu belirtiyorlar. Ancak, bazı kaynaklar bu gelişmenin geçici olduğunu ve uzun vadede teminat ve fiyatları bozmayacağını düşünüyor.
Daha yeşil çelik üretim metotları daha popüler hale geldikçe hurda tüketimi artacak. Ancak, bu hammaddeyi kendi karbon ayak izini azaltma hedeflerini karşılamak amacıyla, birçok hükümet zaten ihracatını kısıtlama veya yasaklama sürecindedir.
Daha önce bildirdiğimiz gibi, geçen sene Aralık ayının başlarında, küresel hurda fiyatları Mayıs 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bu yükseliş eğilimi Ekim sonundan beri gözleniyor. Sadece Çin, yüksek tedarik nedeniyle bu trendin ayrıksıydı, bununla birlikte, piyasa kısa vadede hammadde maliyetinde bir artışı öngördü.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.