Gözetimde SGS farkı…
Dünyada Gözetim olayları 1800’lü yıllarda Kuzey Avrupa da Tahılların gemiye yüklendikten sonra varış limanlarında kalite ve miktar problemleri yaşanması ..
Dünyada Gözetim olayları 1800’lü yıllarda Kuzey Avrupa da Tahılların gemiye yüklendikten sonra varış limanlarında kalite ve miktar problemleri yaşanması ..
Dünyada Gözetim olayları 1800’lü yıllarda Kuzey Avrupa da Tahılların gemiye yüklendikten sonra varış limanlarında kalite ve miktar problemleri yaşanması üzerine tarafsız bir kişinin ekspertiz ya da o günlerin dili ile Fransızca kelime Surveillance (Surveyyans)’a ihtiyaç duyulması idi. Bu gözetimciler 1878 yıllarında SGS (Societe Generale De Surveillance ) adı altında birleşti ve bu birleşme o yıllarda savaşta tarafsız bir ülke olan Isviçre’de1912 yıllarında SGS adı ile faaliyete geçti.
Şirket faaliyetlerini Avrupalı alıcı ya da satıcılarının Türkiye de iş vermesi ve bunun için Türkiye’ye eksper yollama yerine Türkiye de faaliyete geçmek istemesi üzerine 1934 yılında bir Türk’ün önderliğinde Gözetme Türk Ltd. olarak kuruldu. Bu şirket 1976 yılına kadar faaliyetlerini genel olarak madencilik, zirai ürünler ve bir miktar da petrol ürünleri kontrolleri ile yürütmekte idi.
1976 yılında SGS Cenevre Türkiye’de kanunların yabancı şirketlere 49 a kadar pay sahibi olarak faaliyet müsaadesi üzerine SGS Supervise Gözetme Etüd Kontrol Servisleri A.Ş. olarak 49 İsviçre 51 Türk ortaklı olarak kuruldu.
SGS faaliyetlerini Türkiye’de rakipsiz olarak tek gözetme şirketi olarak 1980 yılına kadar sürdürdü. 1980 Askeri darbesi sonrası ilk rakip firmalara kurulum izni verildi ve 1983 de İran’a yapılan ihracatların artması ve İran tüm ithalatlarını mahreçte gözetim firmaları kontrolü olmadan yapmaması nedeni ile Avrupa’daki rakiplerin Türkiye’de ilk gözetim firmalarını kurmaya başladığı görüldü.
SGS Maden ve Metalürjik Ürünler Departmanı Müdürü Asım Yazıcıoğlu, firmalarına ve sektöre ilişkin sorularımızı sizler için yanıtladı.
Çözüm ortaklarınıza ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?
SGS Dünyada 48000 çalışanı 1200 ofisi 450 Laboratuarı ile 146 Ülkede SGS olarak faaliyettedir.
Çözüm ortaklarımıza sunduğumuz başlıca hizmetler:
Yapılan tüm ihracatlarda anlaşma özelliklerine uygun malın yüklenmesi için üretim aşamasından itibaren;
• Kalite kontrolleri yapmak, uygunsuzlukları zamanında bildirerek gereken tedbirlerin zamanında alınmasını sağlamak.
• Yüklemelerde kantar ve yükleme nezareti yaparak malın istenen şartlara ve miktarlara uygun yüklendiğini tevsik etmek.
• Tahliyelerde miktar kontrolleri ve kalite kontrolleri yaparak müşterinin uğrayabileceği bir zararı Satış dan tazmin etmesine yarayacak rapor düzenlemek.
• Uluslararası müşterilerine Türkiye’ye yaptığı ihracatlarda miktar yönünden denetimler yaparak mallarının güvenle teslimini sağlamak varsa kalite uygunsuzlukları için şikayet bunları incelemek ve doğru neticelerin bilgilerini raporlamak.
• Uluslararası Müşterilerinin Türkiye ile çalışmalarında onları temsilen Demir çelik firmalarında gözetimler yapmak.
• Türk Demir Çelik Müşterilerinin Yurt dışından yapacakları alımlarda koordinasyon sağlayarak ilgili ülke SGSler’inin müşterilerine en faydalı en doğru hizmeti sunmasını sağlamak ve alacakları mallar için güvence vermek.
Dünya genelini baz alacak olursak SGS’nin hizmet sunduğu önemli firmalardan bahseder misiniz?
Dünya’da tüm Demir Çelik firmalarının yapmış oldukları alımlar ve satımlarda Gözetim hizmeti vermektedir. Bu hizmet her türlü malzemenin her türlü analizin kontrolünü kapsadığı gibi SGS’nin dünya ticaretine sunduğu spesifik kontrol hizmetleri de vardır.
Bunlardan biri de ISO Kalite belgelendirme kuruluşu olarak Türkiye’de ve dünyada hepimizin tanıdığı büyük kuruluşlara verilen hizmetleri kapsar. Dünya’da ilk Vasıta muayene kuruluşu denetçisidir. Bu hizmet İrlanda’da başlamış Avrupa’da birçok ülkede verilmektedir. Biyolojik analizlerin yapıldığı Laboratuar hizmetleri de vermektedir. SGS son zamanlarda bankalarla işbirliiği yaparak müşterilerine CMA Collateral Management ve Monitoring hizmetleri de vermektedir. Amerika ve Avrupa’da bir çok ülkede Çevre laboratuarları ile hizmetler vermektedir. Kısaca dünyada tüm üretim kuruluşları ve büyük ticari kuruluşlar SGS ile çalışmaktadır.
Çalışanlarınız, ülkemizde hizmet verdiğiniz sektörler ve firmalar hakkında bilgi verir misiniz?
SGS Turkiye’de Maden ve Metalürjik Ürünler, Zirai Mamuller, Petrol ve gaz ve kimyasal ürünler Endüstriyel Ürünler, Tüketim ürünleri ve Tekstil, Ülke kontratları, Belgelendirme Departmanları ve Tekstil Tüketim ürünleri laboratuarı, Petrol ve kimyasal maddeler Laboratuarı, Maden Laboratuarları ile yaklaşık 300 kişi ile Türkiye’nin Tüm Limanlarında ofis ve personeli ile hizmetini sürdürmektedir.
Çalıştığımız firmalar Türkiye’nin tüm Üretim ve İhracat İthalat yapan firmalarıdır, bunları burada sıralamaya yerimiz yetmez.
SGS’nin farkı nedir, firmalar neden sizleri tercih etmeli?
SGS Konusunda dünyanın lider firmasıdır. Dünyada 146 ülkede verdiği raporlar tanınır ve geçerlidir.
SGS’nin tüm dünyada ofisi olması, onun sorumluluğunu rakiplerine göre arttırmaktadır. SGS Turkak tarafından en kapsamlı şekilde akredite edilen gözetim firmasıdır. SGS’nin iletişim ağı ve Elektronik Sertifikası e-certificate dünyada tüm bankalarca kabul edilmekte ve kargo ile bankalara rapor ulaştırılması, gecikme gibi problemler kalkmıştır. Türkiye’de henüz bankalarca bu kabul edilmemekte ise de yakın zamanda bu kabul edilecektir. SGS’nin tüm personeli Turkak isteği doğrultusunda gereken eğitime sahip olup bu personel sigortalı kendi personelidir. SGS Dünyada Shell ile birlikte ilk Etik çalışmasını başlatmış ve tüm personeli Etik eğitimi almaktadır. SGS tarafsızlığı ilke edinmiş ve titiz çalışmaları ile tanınmaktadır. SGS Kurumsal bir şirkettir ve hizmetleri sigortalanmıştır. SGS’de gizlilik etik değerlerin en başta gelenidir.Müşterisinin rızası ve emri olmadan müşteri bilgilerini 3.şahıslara kesinlikle iletmez ve müşterisi ile rekabete girecek ticari faaliyetlerde bulunmaz.
2007 yılı firmanız açısından nasıl geçti, hedeflerinize ulaşabildiniz mi? 2008 yılından neler bekliyorsunuz?
2007 Maden ve metalürjik sektörde hedeflerin tutturulduğu yıl olmuştur. 2008 yılının da iyi geçeceğini tahmin etmekteyiz.
Kısa ve uzun vadede gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
Hedefimiz hizmetlerimizi daha geniş kitlelere tanıtmak ve müşteri portföyümüzü arttırmaktır.
Bunun yanı sıra müşterilerimize daha çabuk ve sıhhatli hizmet vermek için insan ve malzeme yatırımlarını da yapmak personel eğitimlerini arttırmaktır.
Asım YAZICIOĞLU kimdir?
Asım Yazıcıoğlu, SGS’ye 1976 yılı sonlarında o zamanki SGS genel Müdürünün ITU Maden fakültesine lisan bilen bir Mühendis aramaları üzerine başvurmuş ve yapılan görüşmeler sonucu askerliğini yapmadan sektöre dâhil olmuştur. Gözetim Dünyasının resmi ilk üç mühendisinden biridir.
SGS’ de Maden ve Metalurjik departman da çalışmaya başlamış o zamanki numune alma prosedürlerini geliştirmiş ve SGS’nin Samsun İskenderun Bandırma ve İzmir ofislerinin yenilenmesini personel eğitimlerini sağlamıştır. 1978 yılında görülen lüzum üzerine Zirai Mamuller Departman Müdürlüğü yapmış ve Türkiye’nin 3 milyon ton buğday ihracatının koordinasyonunu sağlamıştır. 1979 yılında tekrar Maden ve Metalurji bölümüne asistan olarak dönmüş, Türkiye’nin yapmış olduğu
Boraks ihracatında ilk numune alma ve hazırlama prosedürünü yazmıştır. Yurt dışında eğitim alarak Draft survey ile Gemilerde miktar tespiti uygulamasını yapan Türkiye’nin ilk 3 resmi gözetme Surveyörü olarak hizmet vermiştir. Daha sonra Draft Surveyi SGS de Seminerler vererek diğer çalışanlara öğretmiş ve onlarda diğer arkadaşlarına öğreterek bugün Draft Surveyörlerin çoğalmasını sağlamıştır.
Tüm Dünya’da dökme yüklerin ağırlık tespiti gemilerde Draft Survey ile yapılırken Türkiye’de bant kantarı ya da diğer metotlarla silolardaki mallar tespit edilmekte ve gemilerle yükleyiciler ya da alıcılar problem yaşamaktaydı. Asım Yazıcıoğlu Muhtelif Gümrük idarelerine konu hakkında 20 yıl önce bilgi vermiş ve Draft Survey’in Türkiye Demir Çelik fabrikalarının ithal kömür ve cevherlerinde çimento yüklemelerinde bu şekilde miktar tespitinin kabul edilmesinde öncü olmuştur.
1983 yılında Türkiye’nin 60000 km doğal gaz boru ihracatını Mannesman ve Borusan da koordine etmiş ve tüm ihracatın başarılı bir şekilde yapılmasını sağladığı gibi standartlara göre boru kontrolünü tecrübeli yabancı mühendislerin yardımı ile ilk prosedürünü hazırlamıştır. Türkiye’nin ilk İran a Enka vasıtası ile yaptığı inşaat demirinin ihracatının gözetimini yapmış ve Türkiye’de din standartlarına göre ilk testlerin yapılmasına öncülük etmiştir. Bu çalışmaları sonucunda Kütük demir yapan Demir Çelik fabrikalarının inşaat demiri çeken firmalara sertifikalı kütük demir vermesini sağlanmıştır. Karabük de muhtelif İnşaat demiri üreten demir çelik fabrikaların imalatlarında tecrübeli eksperleri ile kaliteli üretim de ilerlenmesi için müdahalelerde bulunmuş başlangıçta ihracatı engelliyor suçlamaları ile karşılaşsa da daha sonra Türkiye Demir Çelik sektörünün kaliteli mal üretmesini tecrübeli SGS çalışanları ile sağlamıştır. Türkiye Demir Çelik fabrikalarında numune alma ve hazırlama konusunda çalışmalar yapmış ve bugün uygulanan Lot istemlerinin ve numune hazırlama yöntemlerinin uygulanmasına öncülük etmiştir. Erdemir’de yapılan bu çalışmalar dışında 1977 -78 yılında İsdemir fabrikası numune alım ve hazırlama ünitesinin kurulma ve çalışmalarına öncülük etmiştir.
1995 yılında SGS Teknik Genel Müdürlüğü’ne getirilmiş 2001 yılına kadar bu görevde kalmış daha sonra başka bir gözetim firmasında 1 yıl Genel Müdürlük yapmış ve 2003 yılında tekrar SGS’ye dönmüştür.
Türkiye de ilk Gözetim Genel Prosedürlerini hazırlamış gözetim enspektörlüğüne giriş, gözetimin önemi, Boraks cevherleri numune alma yöntemi, dökme cevherlerde numune alma yöntemleri gibi çalışmaları vardır.
Demir Çelik Store / Mayıs 2008
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.