Habaş,Yılda 4,5 milyon ton saç üretecek
Habaş, demir çelik fabrikasının yanı sıra, 50 bin metrekarelik kapalı alana Sac Haddesi Tesisi kuruyor. ÇED sürecinin tamamlanmasıyla yatırıma başlanacağı bertilen tesisin; inşaat aşamasında 75 kişi, üretim sırasında ise 350 kişi istihdam edecek.
Habaş, demir çelik fabrikasının yanı sıra, 50 bin metrekarelik kapalı alana ‘Sac Haddesi Tesisi’ kuruyor. ÇED sürecinin tamamlanmasıyla yatırıma başlanacağı bertilen tesisin; inşaat aşamasında 75 kişi, üretim sırasında ise 350 kişi istihdam edecek.
Tesis tamamlandığında, çeşitli kalınlıkta ve çeşitli boyda imalatlar yapacak, yılda yaklaşık 4,5 milyon ton yassı mamul üretecek.
25 yıldır Aliağa’da hurdadan Demir çelik üreten Habaş Sınai ve Tıbbi İstihsal Endüstrisi A.Ş. firması, bu tesisin yanısıra yassı ürün (Saç) üretecek bir yatırıma imza atıyor.
Aliağa Bozköy Biçerova Mevkii bölgesine kurulması planlanan ‘Sac Haddehanesi Tesisi’ için geçtiğimiz gün Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci halkın katılım toplantısı düzenlendi.
Bozköy Köy Kahvesi’nde düzenlenen toplantıya İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, DSİ, köy haktı ve diğer yetkililer katıldı.
Duru Çevre Mühendislik Ltd. Şti. firması tarafından hazırlanan ÇED raporu, katılımcılara firma yetkilisi Çevre Mühendisi Nimet Nesime Toprak tarafından slayt gösterileri eşliğinde anlatıldı.
Tesisin Bozköy Biçerova Mevkii Nemrut Sanayi Bölgesi içerisinde Habaş’a ait 167 bin 700 metrekarelik tapulu alan içerisinde yapılacak 50 bin metrekare kapalı alana içerisine tesis edileceğini belirten Toprak “Arazinin tamamı Habaş’a ait. İşletmenin yapımı sırasında 75 kişi istihdam edilecek. İnşaat sırasında 2872 sayılı Çevre Kanunu ve mevzuatlarına uyulacaktır. İşletme’de üretilecek sacların hammaddesi olan demir ise Habaş’ın demir çelik tesislerinden sağlanacak. İşletmede demiri işlemek için doğalgaz kullanılacak. Soğutma olarak kuyu suyu kullanılacak. Soğutma için kullanılan su tesis içinde oluşturulacak arıtma tesisiyle yeniden kullanılacak. İşletmede yılda 4.5 milyon ton şerit bobin üretilmesi planlanıyor” dedi.
Hammadde temininin öncelikle Habaş firmasının kendi çelikhanesinde, gereksinim duyulduğunda yurt içi ve yurt dışından temin edileceğini de belirten Nimet Nesime Toprak “Üretim sırasında tamamen doğalgaz kullanılacağından çevre dostu bir yatırımdır” dedi.
ALİAĞA’NIN DEMİR ÇELİK KADERİ DEĞİŞECEK
Bu güne kadar Aliağa’daki demir çelik tesislerinde kütük ve çubuk demirlerin üretildiğini belirten Habaş Demir-Çelik ve Liman Tesisleri Fabrika Müdürü Haşim Ayten “Bozköy ve Biçerova mevkiinde kuracağımız, Sac Haddehanesi Tesisi’nde Beyaz eşya, otomobil, çelik konstrüksiyon, makine yapımı gibi sektörlerde kullanılan yassı demir çelik mamulü üreteceğiz. İşletmemizin yapım aşamasında 75 kişi civar köylerden istihdam edilecekken, işletmenin faaliyete girmesiyle birlikte yaklaşık 500 kişiye iş imkanı sağlayacağız. Ayrıca demiri eritmek için doğalgaz kullanacağımız için çevreye zarar vermeyeceğiz. Böyle bir tesisi Aliağa’da açmamızın nedeni ise hammadde ve ulaşım imkanlarının son derece gelişmiş olmasıdır. Biz diğer Habaş işletmeleri için ISO 14001 çevre belgesi aldık. Yani ne havayı ne de çevreyi kirletiyoruz. Aynı zamanda işçi güvenliği için 18001 işçi güvenliği belgesine de sahibiz. Yeni işletmemizde ise bu kriterleri koruyup daha ileri götürmek istiyoruz” dedi.
CÜRUFLAR KILIÇLAR’A
İşletmeni yapımı sırasında ÇED süreci çerçevesinde ki bütün kurallara uyacaklarını belirten Haşim Ayten “Yapılacak olan fabrikamız Çelik Konstrüksiyon olacağı için çok fazla bir hafriyat malzemesi çıkmayacak. Ancak daha önce izinli bir şekilde inşaat arazimize dökümü gerçekleşen cürufları, geri dönüşümü konusunda lisansı olan Kılıçlar firmasına vereceğiz. Çevreye hiçbir şekilde zarar vermeyeceğiz” dedi.
BOZKÖYLÜLER TESİSTEN MEMNUN
Bozköy Muhtarı Rafi Dönmez, köy halkının Habaş’ın yeni tesisinden dolayı bir şikayeti olmadığını ve köyde Habaş’ta çalışan çok sayıda vatandaşın bulunduğunu belirterek “İşletmede doğal gaz kullanacakları ve kendi arazileri ve hammaddelerini de gene kendileri getirecekleri için köyümüze bir zararı olacağını düşünmüyoruz. Habaş’ın köyümüze yeni bir iş sahası açması dolayısıyla mutulyuz” dedi.
NELER ÜRETECEK:
Tesiste 200 mm.- 225 mm. kalınlığında, 700 mm. – 2.100 mm. genişliğinde ve 5.000 mm. – 12.000 mm uzunluğunda, maksimum ağırlığı 40 ton olan çelik (slab) kullanılması ve 4,5 milyon/yıl miktarda,
kalınlığı 1,2-25,4mm. genişliği 700-2.100 mm. özgül ağırlığı maksimum 22 kg/mm, ağırlığı 40 ton olan şerit bobin üretim gerçekleştirilmesi planlanıyor.
aliağaexperes
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.