Hakan Ünlü: Anahtar teslimi mühendislik hizmeti veriyoruz
Hakan Ünlü Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hakan Ünlü ile yapmış oldukları çalışmalar, proje ve hedefleri hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik
Hakan Ünlü Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hakan Ünlü ile yapmış oldukları çalışmalar, proje ve hedefleri hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik
Hakan Ünlü kimdir, sektörle nasıl tanıştı ve bugünlere nasıl geldi? Kısaca bizlere kendinizden bahseder misiniz?
1988 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. bitirdim.1988-1997 yılları arasında Arçelik’te Ürün Geliştirme Mühendisi olarak çalıştım.1997-2000 yılları arasında yan sanayi geliştirme programı çerçevesinde otomotiv yan sanayinin önde gelen firmalarından Farplas’ta Ürün Geliştirme ve Kalıphane Yöneticisi olarak çalıştım. Sonrasında yine sektörünün önde gelen firmalarından birisi olan Saba’da Kalıphane ve Ürün Geliştirme Yöneticisi olarak çalıştım. 2001 yılında ise kendi şirketim olan Radyüs Mühendislik’i kurdum. Firmalara tasarım ve danışmanlık konularında hizmet veriyorduk. Danışmanlık hizmeti verdiğimiz firmalardan birisi de Federal Elektrik’ti. O yıllarda Federal Elektrik anahtar-priz sektörüne girecekti, benim Kurucu Genel Müdür olmamı istediler. 6 aylık bir araştırma sonrasında da Federal Elektrik ile İspanyol anahtar-priz üreticisi Simon’u evlendirdik, bu şirketin Kurucu Genel Müdürü oldum. 2003-2008 yılları arasında Federal Simon’da Kurucu Genel Müdür olarak çalıştım. 2008 yılında bu görevimden ayrıldım ve 2009 yılında Ar-ge merkezleri ana ve yan san sanayilere endüstriyel ürün tasarımı ve üretimi de dahil anahtar teslim mühendislik hizmeti sunmak üzere Hakan Ünlü Mühendislik’i kurduk.
Genel hatlarıyla vermiş olduğunuz hizmetler ve faaliyetleriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Hakan Ünlü Mühendislik; AR-GE merkezleri, ana ve yan sanayiler ile kobilere endüstriyel tasarım, mekanik tasarım, kalıp imali dahil anahtar teslim mühendislik hizmeti sunan bir firmadır. Dolayısıyla firmaların ihtiyaç duyduğu dış tedarik hizmetlerini tek elden sağlayabilen Türkiye’deki ender firmalardan biriyiz. 25 yılı aşan bir tecrübeye sahibiz. Bu tecrübe de beyaz eşya, otomotiv ve elektrik-elektronik sektörleri başta olmak üzere birçok farklı sektörde çalışmaktan kaynaklanmaktadır. İnovasyon odaklı, endüstriyel tasarım ve mekanik tasarımlarımızla iddialıyız. Tasarım sonrası gerçekçi ve fonksiyonel prototipi yapıyoruz. Projenin tam bir gizliliğini sağlıyoruz. Bütün projelerimize başlamadan evvel, firmanın talebi olsun veya olmasın, mutlaka gizlilik anlaşmasını imzalıyoruz. Kendi bünyemizde de gizlilik ve rekabet yasağı kapsamında bilgilerin dışarıya çıkmaması için gerekli sistem kurulmuştur.
Rekabeti sürekli dinç tutmak için hep dinamik bir yapıyla çalışıyoruz. Gelişim ve değişim sadece hizmet verdiğimiz firmalar açısından değil bizim için de kalıcı bir yaşam tarzıdır. Yapımızı da buna göre kurduk ve çalıştığımız firmalara da bunu söylüyoruz. 25 yılı aşan bilgi sermayemiz ve tecrübemiz sayesinde kurulduğu günden itibaren her yıl hızlı bir büyüme eğrisi ile yolumuza devam ediyoruz. Söylemekle ,yapmak farklı şeyler.
Bir projeyi anahtar teslim, zamanında, tüm maliyet ve inovasyon hedeflerini yakalayarak bitirdiğimizden sektörümüzde tercih edilen ve saygın bir yere geldik. Firmalara güvenli bir liman sunuyoruz.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Hakan Ünlü mühendislik olarak ufak ev aletleri, otomotiv, beyaz eşya ve elektrik– elektronik sektörleri başta olmak üzere farklı sektörlerde çalışıyoruz. Firmalar bizimle çalışarak farklı sektörlerdeki teknolojileri yeni ürünlerine aktararak gerçek atılımı yapabiliyorlar. Örneğin otomotiv sektörü tecrübemizin diğer sektörlerde çalıştığımız firmalara aktarılması ile farklılaşma daha da belirginleşebiliyor.
Hizmet verdiğimiz iki farklı grup firma var. Birinci grup Ar-Ge merkezi olan ana veya yan sanayiler, tasarım gücü ve ekibi uluslararası seviyede olan firmalar. Bu firmalar bizi stratejik partner firma olarak görüyorlar ve birçok projede gizlilik sözleşmesi çerçevesinde birlikte çalışıyoruz. İkinci firma grubu ise bünyesinde ürün geliştirme bölümü olmayan ya da kısıtlı imkanlara sahip; satış pazarlama ve üretim orijinli firmalar. Ar-Ge’si olmayan bu firmalara Ar-Ge merkezi varmış lüksünü ekonomik şartlarla sağlıyoruz. Satışlarda %100’ün üzerinde artış sağlayan performansı olan inovatif tasarımların ise firmaya kattığı katma değer haliyle çok değerli.
“Müşteri odaklı çalışma” firmanız için ne ifade ediyor? Bununla birlikte referanslarınızdan bazılarını bizimle paylaşır mısınız?
Hakan Ünlü Mühendislik, endüstriyel tasarımdan başlayarak kalıp imali dahil anahtar teslimi mühendislik hizmeti veren bir firma... Hatta bazı partner firmalarımız, üretimle de bizim ilgilenmemizi istiyor. Bu durumda endüstriyel tasarımla başlayan mühendislik hizmetlerimiz, partner firmamıza ürünü imal edip teslim etmekle tamamlanıyor. Ürün gamı yönetimi sunarak, partner firmalarımızın pazara sunulacak ürünlerinin çeşitlendirilmesi, diğer ürünlerine göre yeni ürün veya serinin konumlandırılması çalışmalarını da yapıyoruz.
Çalıştığımız firmalarla gizlilik anlaşmaları çerçevesinde çalışan bir mühendislik firmasıyız. Kendi bünyesinde Ar-Ge merkezi olan uluslararası ana ve yan sanayi firmaları da, bünyesinde bu hizmetleri verecek yetişmiş personeli olmayan firmalar da bizi tercih edebiliyor. Bizden anahtar teslimi mühendislik hizmetleri alan yurtdışı kaynaklı partner firmalarımızla da çalışmaya devam ediyoruz.
Arçelik, Alarko Carrier, BSH, Deka ,Farplas gibi sektöründe öncü firmalar referanslarımız arasındadır.
Sektöre sunduğunuz en yeni ürünlerinizden, özelliklerinden ve getirdiği avantajlardan bahseder misiniz?
Taşınabilir Canlı yayın cihazını Türkiye’de tasarlayıp üreten tek firmayız. Bu tasarımla işletim ve imalat maliyetleri çok çok azaldı. Canlı yayını Minibus tarzı bir araç ile yapmak yerine bizim tasarımımızda özel olarak tasarladığımız sırt çantasına yerleştirilen taşınabilir canlı yayın cihazı ile hiçbir elektrik veya kablo bağlantısı olmadan sınırsız ve canlı olarak 3 saat yayın yapılabiliyor.
Türk kalıpçılık sektörünün son dönemdeki gelişim grafiğini bizler için yorumlar mısınız? Sizce sektörün gelişmesi adına neler yapılabilir?
Türk kalıpçılığı hak ettiği yere gelemiyor. Yıllardır özellikle ana sanayiler ülkemizde yapılabilecek kalıpları ısrarla yurtdışında yaptırdılar. Ana sanayi ve devlet desteği olmadan kalıpçılık sektörü birlikte organize olamadı ve gereksiz ve yıpratıcı bir rekabete girdiler. Kaliteli makine parkı ve kurumsallaşmayı sağlayacak finansal gücü elde edemediler. Oysa hatırlarsınız Portekiz, devlet desteği ile Avrupa’da kalıpçılık bölgeleri oluşturdu. Yüzlerce kalıpçı aynı bölgede ve büyük adetli projelere ortak girebiliyorlar. Tayvan, Çin, Kore ve Portekiz kalıpçılarında gördüğümüz ortak çalışma kültürü ve 50-100 kalıptan oluşan bir projeyi alıp bitirecek bir yapılanma Türkiye’de yok. Böyle olunca da ana sanayimiz haliyle yurtdışında çözüm arıyor. Özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektörleri ne kadar istese de yurt içinde tüm kalıpları yaptırabilecek alternatifleri bulamıyor. Bu anlamda UKUB kalıpçılık vadisi projesi önemli bir adım. Emeği geçen herkese buradan teşekkür etmek istiyorum. Kalıpçılık vadisi projesinin 2.sinin ekonominin kalbi olan İstanbul içinde de kurulması dileğim. Bu proje örnek olup başarılı olduğunda eminim yurt içinde başka illerde de benzer yapılanmalar gündeme gelecektir.
Diğer önemli unsur ise yetişmiş teknik eleman eksikliği. Yetişmiş nitelikli eleman bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Elemanları yetiştirmek hem zahmetli hem de sabır isteyen bir süreç. Kalıpçılık sektöründe ise insan kaynağı en önemli gücümüz. Bu nedenle hem mevcut elemanların memnuniyeti hem de yeni elemanların yetiştirilmesi konusu özel olarak ele alınmalı ve şirket kültürü olarak çalışan odaklı olmalı. Artık herkesin makine parkı yeterli seviyede, programlar da gerek kalıp tasarımı gerekse CAM konusunda çok gelişti. Yine de nitelikli insan kaynağına sahip olmak çok değerli.
İçinde bulunduğunuz sosyal sorumluluk projeleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Ayrıca Ar-Ge bilincinin yerleşmesi ve inovatif ürün tasarımlarının desteklenmesi için sosyal sorumluluk bilinci ile İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları’nda seçici kurul ve TET AR-GE Proje Pazarı Yarışmalarında danışma kurulunda görev alıyorum.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz plan ve projeleriniz neler?
Hakan Ünlü Mühendislik olarak 5’er yıllık şirket planları ile hedeflerimize ilerliyoruz. Bu durum; ülkemizin içinde olduğu kısa dönemli ekonomik değişimler ve yaşanan olumsuzluklardan diğer firmalara göre daha az etkilenmemizi sağlıyor.
Özetle biz şirket kurulduğu günden itibaren yol haritamıza göre hareket ediyoruz. Bizle çalışan firmaların memnuniyet seviyesi de yüksek olmaktadır. Bundan dolayı çalıştığımız firmaların tamamı da tüm yeni projelerinde bizi tercih etmeye devam ediyorlar. Hedefimiz de bu şekilde çalıştığımız stratejik partner firma sayısını yurtiçi ve yurtdışında arttırmaya devam etmek yönünde olacaktır.
Son olarak dergimiz aracılığıyla sektöre iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Özellikle endüstriyel tasarım, mekanik tasarım, prototip ve kalıp dahil anahtar teslimi mühendislik hizmeti veren bir firma olarak kendimizden ve bilgi sermayemizden eminiz.
Çalıştığımız firmalara 25 yılı aşan tecrübemize güvenerek hizmet veriyoruz. Günümüzde farklılaşma ve inovasyon firmalar açısından her zamankinden daha da önemli.Katma değeri yüksek inovatif ürünlerle firma nasıl büyütülür konusunda bilgiliyiz. Üretim ve kalıp imali konusundaki uzmanlığımızla da çalıştığımız firmalarla, stratejik partner olarak birlikte büyüyoruz. Zaten hayata geçirdiğimiz projeler de başarımızın kanıtıdır…
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.