Hasan Şemsi: Bağlantı elemanları sektöründe CE Belgesi olan ilk firmayıza?
Cıvata Sektöründe 30 yıldır faaliyet gösteren Berdan CıvataÂ?nın piyasada kalite konusunda öncü firmalarından biri olduğu ve herkesin yapamadığı özel üretimler yapan iddialı bir firma olduklarını belirten Genel Müdür Hasan Şemsi, Sıcak somun dövme konusunda  Metrik 33Â?e  kadar otomatik olarak sıcak somun üreten TürkiyeÂ?de sadece bir tezgah vardır  o bizdedirÂ? dedi.
Cıvata Sektöründe 30 yıldır faaliyet gösteren Berdan Cıvata’nın piyasada kalite konusunda öncü firmalarından biri olduğu ve herkesin yapamadığı özel üretimler yapan iddialı bir firma olduklarını belirten Genel Müdür Hasan Şemsi, Sıcak somun dövme konusunda Metrik 33’e kadar otomatik olarak sıcak somun üreten Türkiye’de sadece bir tezgah vardır o bizdedir” dedi.
Ayrıca ovalama konusunda Metrik 240’a kadar ovalama yöntemiyle cıvata ve saplamalara diş açabilen Türkiye’deki en büyük tezgahı ve onun yanında M64’e kadar büyük çaplı cıvata üretmek üzere yeni bir Friksiyon Presi bu yıl krize rağmen satın aldıklarını söyledi.
Zor dönemde bu yatırımları yaptıklarını ifade eden Hasan ŞEMSİ, bu sayede hidroelektrik santrallerinin baraj kapakları için her biri 10 metre boyda, Metrik 155 çapında ve 1,5 ton ağırlığında büyük saplamaları üretebildiklerini anlattı.
Bağlantı elemanları sektöründe CE Belgesine sahip Türkiye’deki ilk firma olduklarını belirten Şemsi, sektördeki diğer üretici firmaları da teşvik ettiklerini, bilgi aktarımı yaparak bir firmanın daha CE Belgesi almasına önayak olduklarını anlatırken, Türkiye’de Bağlantı Elemanları sektöründe Yapısal Çelik Derneği’nin Bureau-Veritas ile birlikte verdiği TUCSAmark Belgesi’ni alan ilk ve tek cıvata üreticisi firmanın da Berdan Cıvata olduğuna işaret etti.
Ar-Ge çalışmaları konusunda da bilgi veren Hasan ŞEMSİ, Teknopark’ta Ar-Ge şubesi açtıklarını, “Berdan Ar-Ge” adıyla şu anda orada faaliyet gösterdiklerini, inovasyon ve Ar-Ge faaliyetlerini buradan yürüttüklerini anlattı.
Bugüne kadar cıvata ve somunlara galvaniz ve ısıl işlemleri firma dışında yaptırdıklarını, bunun da maliyetli olduğunu ayrıca zaman kaybına yol açtığını belirten Şemsi, bundan dolayı birçok ihaleyi kaçırdıklarını söyledi. Şemsi, bu alanda yatırımlara karar verdiklerinde krizin başladığını, krize rağmen Isıl İşlem Tesisini kurduklarını anlattı.
2009 yılında ihracatta çok aranan Büyük çaplı cıvataları üretmek için yeni presler, büyük çaplı vida dişi ovalama tezgahları aldıklarını, pazarlama ağını genişlettiklerini, Pazarlama Bölge Müdürlükleri oluşturduklarını anlatan Şemsi, asıl önemli ihtiyaçları olan galvanizle ilgili projede duraksamaya geçmişken “Çukurova Kalkınma Ajansı imdadımıza yetişti” dedi.
Hasan ŞEMSİ, Çukurova Kalkınma Ajansının desteklerini incelediklerini ve kendilerine uyduğunu gördüklerini ve ikisi de çevre dostu olan bir daldırma galvaniz bir de elektro galvaniz projesi sunduklarını kaydetti.
Projelerin ikisinin de kabul edildiğini belirten Hasan ŞEMSİ, “İkisi de onaylandı fakat Ajans bir firmaya bir yılda birden fazla destek vermediği için daha yüksek puan alan Çevre Dostu Daldırma Galvaniz projemizin onaylandığı bildirildi bize. Onunla ilgili çalışmalarımıza başladık, ihaleye çıktık, inşaatımızı bitirdik, şu anda galvaniz tesisinin kurulum aşamasına geldik” dedi.
Genel Müdür H.ŞEMSİ, Daldırma Galvaniz Tesisinin Mersin’de tek tesis olacağını , tesisin Nisan başında faaliyete geçmesini hedeflediklerini söyledi. Şemsi, söz konusu projenin yaklaşık maliyetinin 1 milyon 130 bin lira olduğunu, Ajans’ın yaklaşık 400 bin liralık bir destek verdiğini, kalan kısmı öz kaynaklar ve kredi ile finanse ettiklerini anlattı.
İnovasyon konusunda iddialı bir firma olduklarını ifade eden Şemsi, daha önce Mersin Ticaret ve Sanayi Odasının düzenlediği Mersin 1. inovasyon yarışmasında “ teşvik ödülü”ne layık görüldüklerini, bu ödülün konusunun da daldırma galvaniz tesislerinde galvaniz öncesi temizliğin asitsiz yöntemle çevreye duyarlı bir şekilde yapılmasıyla ilgili olduğunu belirtti.
Şemsi, yıllık üretim kapasitelerinin 5 bin ton civarında olduğunu, üretimlerinin yüzde 25’ini ihraç ettiklerini, 2009 yılı ihracat hacimlerinin 2 milyon doları aştığını, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika gibi Avrupa’nın sanayide gelişmiş ülkeleri dahil 19 ülkeye ihracat yaptıkları bilgisini verdi. İhracat oranını yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Şemsi, “Bu galvaniz tesisini kurup çalıştırmaya başladıktan sonra, 2010 yılı sonu için hedefimiz ihracatı yüzde 50’ye çıkarmaktır. Böylece hem ihracatımızı artırmış olacağız, hem çevreye duyarlı örnek bir tesis kuracağız, hem de personel istihdam edeceğiz” dedi.
Şemsi, yeni atılımlarla ihracatlarını arttırmayı hedeflemekle beraber Türkiye’de en büyük Bağlantı Elemanlarını ürettiklerini, ama Türkiye’de yabancılar kadar kaliteli üretim yapıldığının bilinmemesi nedeniyle kendi ihraç ettikleri ürünlerin zaman zaman yurt dışından ülkeye ithal edilmekte olduğunu görmekle buruk bir sevinç yaşadıklarını, Türkiye’de Bağlantı Elemanları sektörü Kalite ve Fiyatıyla Avrupa’ya ihracat yapar duruma gelmişken yerli üreticiler yerine bağlantı elemanlarını ithal ederek yurt dışındaki üreticilerin desteklenmesine bir anlam veremediklerini dile getirdi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.