Hidrolik rekor ve bağlantı elemanları üretimi yapıyoruz
Seyfi Koca Makina Kurucusu Seyfi Koca ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Seyfi Koca Makina Kurucusu Seyfi Koca ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
“Nitelikli ve kaliteli ürünler üretmek için çalışıyoruz”
Sorularımıza geçmeden önce sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
55 yaşındayım. Çıraklıktan yetişerek bugünlere geldim. 10 seneye yakın çeşitli firmalarda çalıştım. 1988 yılında ise firmamı kurdum. Firmamızın kurulmasıyla birlikte ilk yıllarımızda elektrik ve medikal sektörüne çalıştım.
2016 yılına kadar da OEM yan sanayisi olarak hizmet verdik. 2016 sonrası bir yol ayrımına girdik ve hidrolik rekor ve hortum bağlantı elemanları imalatına başladık. 20 kişilik kadromuzla nitelikli ve kaliteli ürünler üretmek için çalışıyoruz.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Hidrolik rekor ve bağlantı elemanları imalatı üretimi yapıyoruz. Ana ürün gruplarımız: 1/8” den 3” e kadar soketler, hortum rekorları, flanşlı hortum rekorları, mazot cıvataları, somunlar, tapalar, nipeller gibidir. Bunun dışında lazer kesim hizmeti ve özel talaşlı imalat işleri de yapıyoruz.
Firma olarak sektörü ve sektörde faaliyet gösteren firmaları göz önünde bulundurduğunuzda gelişmiş ülkelerle ürün kalitesi ve fiyat açısından rekabet edebilecek düzeyde olduğunuzu düşünüyor musunuz?
Ürün kalitesi olarak beğeniliyoruz, gerek kullandığımız malzeme gerekse ekipmanlar açısından kaliteli ürün elde etmek için gereken maliyete katlanıyoruz ve sonucun iyi olmasını garanti altına alıyoruz. Avrupa’ya yakınlık ve esnek çözümler sunabiliyor olmamız bizi maliyet olarak da öne çıkaran unsurlar arasında yer alıyor.
Son dönemlerde tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını bütün sanayiyi olumsuz etkiledi. Bu salgın demir çelik sektörünü, firmanızı ve sanayiyi ne yönde etkiledi? Sizce sektörün toparlanması için neler yapılabilir?
Salgının bize ciro olarak olumlu etkisi oldu, fazla mesai yaptırmak istemeyen ana sanayi firmaları yan sanayiye yöneldi bu da bizim işlerimizi artırdı. Kapasitemizin fazla olması sayesinde talebe cevap verebildik ve bu krizi iyi yönettik diyebilirim. Çelik fiyatlarındaki artış ürün fiyatlarındaki artışı tetikledi. Bu da beraberinde nakit ihtiyacını artırdı. Uzun vadeli düşük faizli krediler nakit ihtiyacımız için can damarı oldu. Bu tür yardımların devam etmesi temennimizdir.
Şirket olarak Covid 19’a karşı almış olduğunuz önlemler neler oldu? Bu süreci nasıl geçiriyorsunuz? Üretimde aksamalar veya yavaşlamalar oldu mu?
Ürün sürecimiz genellikle tek tek bağımsız istasyonlar şeklinde olduğu için bant sistemi ile çalışan yerlere göre riskimiz daha az. Maske kullanımı,düzenli olarak yaptığımız ateş ölçümlerimizin yanı sıra çalışanlarımızı süreklihijyene ve el temizliğine davet ediyoruz. Tek tük elemanlarımızda vakalara rastlansa da firmanın geneline yayılan bir durum yaşamadık. Üretimde elemanlarımızı fazla yormamak için fazla mesai yaptırmamaya gayret ediyoruz.
Türkiye’de hidrolik &pnömatik ve makina sektörlerinin genel durumu, pazar büyüklüğü ve gelişimi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Türkiye imalat sanayii verileri olumlu seyrediyor. Hidrolik&pnömatik açısından da gerek yurtiçi gerekse ihracat talepleri artış eğiliminde. Çin mallarına gelen ek gümrük vergisi de satışlarımızı olumlu etkiledi. Tarım ve iş makinaları bizi besleyen sektörler bunlardaki artış da bize olumlu olarak yansıyor.
Kısa veya uzun vadede uygulamaya geçirmeyi planladığınız plan ve projeleriniz neler?
Allah izin verirse kazandaki fabrikamıza geçmek ve makine alımlarımıza devam etmek istiyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.