İDÇ'DEN ALİAĞA'YA İKİ YENİ HADDEHANE
İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. Aliağa’daki tesislerine ilave olarak iki yeni haddehane kuruyor.
İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. Aliağa’daki tesislerine ilave olarak iki yeni haddehane kuruyor.
ÇED süreci devam eden yatırım; yakalaşık olarak bir yıl içerisinde tamamlanacak.
45 milyon liraya mal olması beklenen yatırım yaklaşık olarak yılda bir milyon 200 bin ton profil ve çubuk demir işleyecek. Tesisin inşşatı sırasında 100 kişi, tamamlandığında ise 300 kişi çalışması bekleniyor.
Uğraş VATANDAŞ
İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. Aliağa’daki tesislerine ilave olarak iki yeni haddehane kuruyor. ÇED süreci devam eden yatırım; yaklaşık olarak bir yıl içerisinde tamamlanacak. 45 milyon liraya mal olması beklenen yatırım yaklaşık olarak yılda bir milyon 200 bin ton profil ve çubuk demir işleyecek. Tesisin inşaatı sırasında 100 kişinin, tamamlandığında ise 300 kişinin çalışması bekleniyor.
İlçemizin ilk demir çelik fabrikalarından olan İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. (İDÇ) yatırımlarına devam ediyor. İDÇ, mevcut demir çelik fabrikasının yanı sıra bir profil, bir de çubuk demir üretecek iki adet haddehane kurmayı planlıyor.
Kurulacak olan haddehane projeleri ile ilgili olarak ÇED Sürecine Halkın Katılım Toplantısı yapıldı. Horozgediği, Köy kahvesinde düzenlenen toplantıda; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, DSİ, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çeşitli birimleri, Afet Acil, Meteoroloji ile Aliağa Kaymakamlığı yetkilileri, köy muhtarı ve köylüler hazır bulundu.
MALİYETİ 45 MİLYON
İDÇ tarafından Çınar Mühendislik Müşavirlik A. Ş.’ye hazırlatılan ÇED Raporu’nun sunumunu Çevre Mühendisi Meriç Bütün yaptı. Barkovizyon eşliğinde sunumunu yapan Bütün, ‘Profil ve Çubuk Haddehaneleri Projesi’nin toplam maliyetinin 45 milyon TL olduğunu belirtti. Yıllık üretim kapasitelerinin profil haddehanesi için 700 bin ton, çubuk haddehanesi için 500 bin ton olduğunu ifade eden Bütün, ÇED raporunun olumlu sonuçlanması durumunda inşaat aşamasında gerekli izlemeleri yapacaklarını dile getirdi.
SOLUK ALAMIYORUZ
Sunumun ardından söz alan Horozgediği Köyü eski muhtarlarından Özcan Bora, köyün fabrikalar dolayısıyla yaşadığı çevresel sorunları aktardı. Araçların gece de süren gürültüsünün ve yolun bozukluğundan kaynaklanan tozun ev pencerelerini kapattırdığını aktaran Bora, geceleri fabrikaların filtreleme sistemini devre dışı bırakıp eleklerini açarak cürufları yaktıklarını, bu kirliliğin de soluk almayı bile engellediğini dile getirdi.
Özcan Bora’ya cevap veren İDÇ Fabrika Müdürü İzzet Ulu, firmalarının çevreye duyarlı davrandığını söyledi. İDÇ’de düzenli olarak gaz ölçümleri yapıldığını ve filtreleme sistemi kullanıldığını ifade etti. Ulu, yol sorununu çözmek için de her türlü girişime destek vereceklerini belirtti.
DENİZ SUYU KULLANILSIN
Horozgediği Köyü Muhtarı İsmail Mete de haddehanelerin soğutma için yer altı sularını değil deniz suyunu kullanması gerektiğini söyledi. Köyün içme suyunu kuyulardan sağladıklarının altını çizen Mete, mevcut suyun kullanılması yerine deniz suyuna yönelinmesini istedi.
İzmir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü yetkilisi, toplantıda yapılan ve yapılmayan eleştirilerin dilekçe ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne iletilmesi gerektiğini söyleyerek toplantıyı sona erdirdi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.