İhracat otoyla 142 milyar doları aştı
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, haziran ayı ihracat rakamlarını Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katıldığı bir toplantıyla Rize’de açıkladı.
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, haziran ayı ihracat rakamlarını Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katıldığı bir toplantıyla Rize’de açıkladı.
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, haziran ayı ihracat rakamlarını Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katıldığı bir toplantıyla Rize’de açıkladı. Buna göre, haziran ayında toplam ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.59 artarak 11 milyar 840 milyon dolara ulaştı. Son 12 ay açısından değerlendirildiğinde ise toplam ihracat bir önceki 12 aylık döneme oranla yüzde 14.07 yükselerek, 142 milyar 305 milyon 427 bin dolarlık rekor seviyeye ulaştı. Toplam ihracat 2012 Ocak-Haziran döneminde de 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 11.28 artışla, 72 milyar 986 milyon 883 bin dolara çıktı.
Otomotiv yine lider
Verilere göre, haziran ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 610 milyon dolar ile otomotiv sektörü yaptı. Çelik sektörü 1 milyar 495 milyon dolar ile otomotiv sektörünün ardından ikinci sırada, hazır giyim ve konfeksiyon ise 1 milyar 409 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörü de haziran ayında 1 milyar 530 milyon dolar ihracatla toplamda yüzde 12.93 pay aldı. Sanayinin payı 9 milyar 898 milyon dolar ihracat ile yüzde 83.60, madencilik ürünlerinin payı ise 411 milyon dolar ile yüzde 3.48 oldu. Haziranda en fazla ihracat artışı yüzde 120 ile tütün sektörü, yüzde 94 ile savunma ve havacılık sanayi ve yüzde 44 ile mücevher sektörü yakaladı.
Almanya ve Irak en iyi pazar
TİM verilerine göre, haziran ayında ihracatta ilk üç sırayı geçen ay olduğu gibi Almanya, Irak ve İngiltere aldı. Haziran ayında en fazla ihracat yapılan ülke 1.1 milyar dolar ihracat ile Almanya oldu. Irak 913 milyon dolar ihracat ile ikinci, İngiltere 641 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı. Bu üç ülkeyi sırasıyla, İtalya, Fransa, Rusya, ABD, Suudi Arabistan, Mısır ve İran takip etti.
ABD’ye ihracat patladı
Geçen ay en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında, ABD’ye ihracat yüzde 51, Mısır’a yüzde 39, Irak’a yüzde 38 ve Suudi Arabistan’a yüzde 31 artış gösterdi. İtalya’ya yüzde 20, Almanya’ya yüzde 7 azaldı. İller bazında, haziran ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 19 ile Ankara oldu. Daha sonra sırasıyla Hatay, İzmir, Gaziantep, Manisa ve İstanbul geliyor. En fazla ihracatı düşen il ise yüzde 11 ile Kocaeli oldu.
Talep düşüyor, istihdam ve vergi desteği lazım
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası’nın cari açık konusunda elindeki imkanları iyi kullanarak üzerine düşeni başarıyla yaptığını belirterek, “Ancak Türkiye, büyümeden fedakarlık yapmadan mesafe almak için istihdam ve vergi cephesine destek amaçlı girişimlere ihtiyaç duyabilir” dedi. Büyükekşi, Türkiye ekonomisinde iç ve dış talepte yavaşlamanın yılın ikinci çeyreğinde de sürdüğünü belirterek ekonomideki yavaşlamanın, sanayi üretimindeki büyümeyi de etkilediğini dile getirdi. Büyükekşi, yılın ilk beş ayında kapasite kullanım oranının ortalama yüzde 74 ile geçen yıl verilerinin altında kaldığını ifade etti. Geçen yıl yüzde 8.5 olan büyümenin, bu yılın ilk çeyreğinde 3.2 olduğunu hatırlatan Büyükekşi, bu rakamların yavaşlamaya dikkati çektiğini belirtti.
2023 için gümrükler yeniden düzenlendi
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ihracat kapasitesini arttırmaya hükümetin büyük önem verdiğini belirterek, 2023’te 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak ve Türkiye’nin dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olması için tüm projeleri süratle gerçekleştirdiklerini söyledi. 2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı ile ihracatta yapısal dönüşümü sağlamak için bir yol haritası çizildiğini hatırlatan Yazıcı, şöyle konuştu: “Gümrüklerimizi, gerçekleştirdiğimiz yeni düzenlemelerle 2023 hedeflerine uygun hale getiriyor, ithalat ve ihracatı kolaylaştırıyoruz. Gümrük işlemlerinin ticaret hacmini çok etkilediği ortada. Önceliğimiz, yasal ticareti mümkün olduğu ölçüde kolaylaştırmak..”
Şapka çıkarılacak başarı yakalandı
EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa’daki krizi, Suriye’yi ve Arap Baharı nedeniyle Ortadoğu ülkelerinde yaşananları tribünden izlemediklerini belirterek, “İhracatçılarımızla, Suudi Arabistan Çölleri’ni, Çin Seddi’ni aştık, Venezüella’dan, Sudan’a pazar pazar dolaşarak, rekorları kırdık” dedi. Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada ihracattaki artışın Avrupa ülkelerinde yaşanan krize rağmen gerçekleştiğini kaydetti. Çağlayan, “İhracatçılarımızla yılın ilk yarısında yakaladığımız bu başarıya şapka çıkarılması gerekir” dedi. çağlayan, Avrupa Birliği’nin 2012 yılının ilk yarısında ihracattaki payının yüzde 40.2 seviyesinde olduğuna işaret etti.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.