Tekstil ve demir çelik sektörlerinde faaliyet gösteren İlhanlar Şirketler Grubu’nun yeni yatırımlara imza atmaya devam edeceğini dile getiren Ahmet İlhan, geçen yıl yüzde 12 olan toplam satış içindeki ihracatın payını yüzde 25’e çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
Tekstil ve demir-çelik sektörlerinde, üç şirket ve beş üretim tesisiyle hizmet sunan İlhanlar Şirketler Grubu, 2011 yılı içinde başarı grafiğini hızla artırmaya yönelik çalışmalara ağırlık kazandırdı.
Geçtiğimiz yıl toplam satışın yaklaşık yüzde 12’sini ihraç ettiklerini belirten İlhanlar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet İlhan, bu oranı yüzde 25’e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. İlhan, “Dünyada yaşanan global kriz nedeniyle durdurduğumuz Kahramanmaraş Ring Tesisi yatırımını da bu yıl tamamlamayı düşünüyoruz” dedi.
İlhanlar Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren şirketlere ilişkin bilgi veren Ahmet İlhan, grup bünyesindeki şirketlerde toplam 500’e yakın kişinin istihdam edildiğine işaret etti. İlhanlar İplik ve Tekstil Sanayi ile İl-Teks Tekstil Sanayi unvanlı şirketlerin tekstil sektöründe; İlhanlar Haddecilik Boru-Profil ve Tekstil Sanayi şirketinin ise demir-çelik sektöründe faaliyet gösterdiğini aktaran İlhan, “Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan merkez fabrikamız, 11 bin metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 46 bin 393 metrekare alan üzerine kurulu bulunuyor. Yine OSB’de bulunan diğer firmamız, İl-Teks Tekstil ise 10 bin metrekare kapalı alan üzerinde faaliyetlerini sürdürüyor. OSB’de bulunan her biri 4 bin 500 ton kapasiteli iki fabrikamızda Ne 6 ile Ne 40 arası open end pamuk ipliği üretimi yapıyoruz.
İlhanlar İplik’in Kahramanmaraş Kılılı Beldesi’nde bulunan fabrikasında ise, yine 10 bin metrekare kapalı alanda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Aynı bölgede 39 bin metrekare alan üzerinde 22 bin metrekaresi kapalı olan ring tesisimiz de tamamlanma noktasına geldi. 3 bin 500 ton kapasiteli open end iplik fabrikamızda Ne 6 ile Ne 40 arası pamuk ipliği, viskon ipliği ve pamuklu polyester ipliği üretimi yapıyoruz” diye konuştu.
Boru profili üretim tesisinin yıllık kapasitesi 300 bin ton
Demir-çelik sektöründe de faaliyetlerini aralıksız sürdürdüklerini belirten Ahmet İlhan, inşaat demiri üretiminin yanı sıra, boru imalatı yaptıklarını aktardı. İlhanlar Haddecilik olarak 1984 yılında Dörtyol’da faaliyete başladıklarını kaydeden İlhan, “Toplam 14 bin metrekare alanda çalışmalarımıza devam ettiğimiz haddehane tesisimizde 500 bin ton/yıl kapasiteyle 8-32 mm arası inşaat demiri üretimi yapıyoruz.
Bununla birlikte, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde 2007 yılında kurulan İlhanlar Boru & Profil tesisi, 13 mm-168 mm çap arası boru, 10x10 mm-130-130 mm arası profil, üretilen her ebatta kırmızı antipas boyalı boru ve profil, hidrotest yapılmış tesisat borusu ve yassı mamul olarak adlandırılan rulo sacdan, ütüleme yöntemiyle düzleştirilerek açılıp levha haline getirilen paket sac üretimi yapılıyor. Boru profili üretim tesisimiz yıllık 300 bin ton üretim kapasitesi ile boyuna dikişli yüksek frekans kaynaklı çelik boru ve profil, antipas boyalı boru ve profil ile yılda 100 bin ton kapasiteyle levha sac üretimi yapıyor” şeklinde konuştu.
Üretimde kullanılan tüm makine ve techizatın konusunda en son teknoloji ile üretildiğini dile getiren İlhan, “Üretimin en yüksek kalite standartlarına uygun olabilmesi amacıyla en modern laboratuvar koşullarını oluşturup, tüm ürünlerin fiziksel ve kimyasal analiz testlerini yaparak standartlara uygunluğu kontrol edilmiş ürünleri üretiyoruz.
Tekstil sektöründe hizmet veren kuruluşlarımız, kurulduğu günden bu yana gerek hammadde seçimindeki titizlik, ileri teknoloji kullanımı ve üretimde gösterilen yüksek performans gerekse de müşteri ilişkilerindeki güven ve kalitesiyle hızla büyüyerek, sektörün yapı taşlarından oldu” dedi.
“Tekstilde yerli üreticiye destek sağlanmalı”
Türkiye'de tekstil sektörünün konumunu değerlendiren ve sektörel gelişmelere ilişkin görüşlerini paylaşan İlhan, sektörün yoğun bir rekabet ortamında bulunduğunu ifade etti. Tekstil sektörünün, istihdam yaratan bir sektör olmasına rağmen beklenen ilgiyi göremediğine değinen İlhan, şu açıklamalarda bulundu:
“Devletin istihdam artırıcı ve imalat girdilerini aşağı çekici teşvikleri sayesinde sektör global krizi şimdilik atlatmayı başardı. Bu teşviklerin 2012 yılında bitecek olması sanayicinin geleceğe dönük uzun vadeli plan yapmasını engelliyor. Türkiye, tekstil ürünleri üretiminde gerek teknolojisi gerek mamul kalitesi olarak dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer alıyor. Türkiye’nin ihracat bacağında diğer üretici ülkelere göre lojistik avantajı da var. Tedarik sürelerindeki kısalık da tercih sebebi oluşturabiliyor.
Ancak yaşadığımız problemler de var. Yerli üreticilerin yetersizliği bu sorunların başında geliyor. Sektöre hizmet veren yerli hammadde üreticilerinin ürün çeşitliliği ve kalitesi konusunda yetersiz kalması sonucunda yatırımcılar hammadde tedarikini yurtdışındaki üreticilerden karşılama yoluna gidiyor. Bu sorunun çözümü de devletin, yerli üreticilerin ürün kalitesini artırıcı eğitim ve maddi teşviklerle desteklemesinin yanı sıra sıkı bir denetimle de sistemin çalışmasını ve devamını sağlamasından geçiyor.”
Ring tesisi tamamlanma noktasına geldi
İlhanlar İplik’in Kahramanmaraş Kılılı Beldesi’nde 10 bin metrekare kapalı alanda bulunan fabrikasında faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatan Ahmet İlhan, “Aynı bölgede 39 bin metrekare alan üzerinde 22 bin metrekaresi kapalı olan ring tesisimiz de tamamlanma noktasına geldi. 3 bin 500 ton kapasiteli open end iplik fabrikamızda Ne 6 ile Ne 40 arası pamuk ipliği, viskon ipliği ve pamuklu polyester ipliği üretimi yapıyoruz” diye konuştu.
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.