İlk büyük Çin yatırımı yolda
Çin, Türkiye'deki en büyük doğrudan yatırımını Ege'de yapacak. Çin'in Zhejeing eyaletinin devlet şirketi Zhejiang Enerji Grup, Polat Madencilik ile birlikte Soma'da kömür ocağı işletmesi ve termik santral için 1 milyar doların üzerinde yatırım yapacak.
Konya merkezli Polat Madencilik ile Çin'in Zhejeing eyaletinin hükümete bağlı enerji şirketi arasında Polat Madencilik'in Kınık ve Soma'daki 2 bin hektarlık ruhsatlı sahasında kömür madeni işletmesi ve termik santral kurulması için protokol imzalandı. İki aşamalı olarak hayata geçirilecek olan proje tamamlandığında 1 milyar dolarlık yatırım yapılmış olacak. Projenin 5 yılda tamamen faaliyete geçmesi hedefleniyor.
İzmir'de Crowne Plaza Otel'de gerçekleştirilen imza törenine Zhejiang Eyalet Vali Yardımcısı H.E.Chen Min'er, Eyalet Hükümeti Genel Sekreteri Feng Bosheng ve heyet üyeleri ile İzmir Vali Yardımcıları Ardahan Totuk ve Haluk Tunçsu, Maden İşleri Genel Müdürü Hamdi Yıldırım, Kınık Kaymakamı İlyas Gün, Kınık Belediye Başkanı Süleyman Kaya, İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ergüder Can ve Polat Madencilik yöneticileri katıldı. Protokol Polat Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Polat ile Zhejiang Enerji Group Genel Müdürü Tong Yahui arasında imzalandı.
Projenin Çin'in Türkiye'deki en büyük doğrudan yatırımı olacağını vurgulayan Polat Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Polat, şu bilgileri verdi: "Kınık-Soma bölgesinde toplam alanı 2 bin hektar olan 3 kömür işletme ruhsatı sahasına sahibiz. Burada 3 yıldır sondaj çalışmalarımız sürüyor. Şu ana kadar 650 hektarlık bölümde rezerv tespiti için 10 sondaj yaptık. Bu bölümde 102 milyon ton yüksek kaliteli kömür rezervi belirledik. Devam eden sondajlarla bölgede muhtemel rezervlerin 200 milyon tona kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Burada kömür ocağı ve termik santral inşası için yurtiçi ve yurtdışından bazı firmalar ile görüşmeler yaptık. Şu an protokol imzaladığımız Zhejiang Energy Group ile görüşmelerimiz de geçtiğimiz yıl Mart ayından bu yana sürüyor." Hedef 5 yılda tamamlamak Planlanan yatırımların iki aşamadan oluştuğunu dile getiren Polat, "Birinci aşamada yıllık 3 milyon ton kapasiteli bir kömür ocağı gerçekleştirilecek. Bu ileriye dönük olarak 5 milyon ton kapasiteye çıkarılabilecek. İkinci aşamada ise fizibilite çalışmasına bağlı olarak ya bir tane 660 MW ultra süper kritik ya da 2 adet 300 MW kurulu güç kapasitesindeki kömür yakıtlı, son teknoloji ve çevreye duyarlı termik santral üniteleri inşa edilecek. 660 MW'lık bir kapasite için EPDK'ya lisans başvurumuzu yaptık. Toplam yatırım tutarı 1 milyar doların üzerinde olan proje ile ilk etapta 2 bin, daha sonra 3 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor" diye konuştu.
Projeyi bu iş için kurdukları Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ'nin yürüteceğini ifade eden Polat, "6 ay içinde ortaklığın tamamlanmasını hedefliyoruz. Ayrıca maden işletmesinin temelini 1 yıl, santralin temelini de 2 yıl içinde atmak hedeflerimiz arasında. Her iki tesisi de 3 yıl içinde işletmeye alacağız. 1 milyar dolarlık yatırım 5 yıl içinde tamamlanacak. Sermayeyi ve teknolojiyi Çinliler getirecek, finansman yapısını onlar belirleyecek. Yönetim her iki tarafta olacak" dedi.
18 bin MW'lık enerji devi İmza töreninde Zhejiang Enerji Group'un eyalet hükümetine bağlı olarak çalışan bir şirket olduğunu dile getiren Tong Yahui, "Elektrik üretimi, kömür üretimi, doğalgaz tedariği gibi konularda çalışıyoruz. Bu işlerde deneyimimiz çok fazla. 2010 yılı itibariyle toplam kurulu elektrik gücümüz 18 bin 480 MW. Bünyemizde 11 bin kişi çalışıyor. Çin ve Türkiye arasında ticaret artıyor. Türkiye ekonomisi çok iyi gidiyor. Bunun sürdürülebilmesi için enerji ve doğal kaynakların daha etkin kullanılması lazım. Polat Madencilik ile biraraya gelmemiz önemli bir şans. İki şirketin birleşmesiyle daha büyük işler başaracağız. Karşılaşabileceğimiz sorunları da birlikte aşacağız. İmzalanan bu protokolden sonra işler daha hızlı ilerleyecek. Bu projenin iki ülkenin kalkınmasına da katkısı olacak. Bu, Türkiye'de yaptığımız ilk yatırım projesi. Önümüzdeki dönemde daha büyük işlere imza atmak istiyoruz" diye konuştu. Zhejiang Eyalet Vali Yardımcısı H.E.Chen Min'er, Zhejiang'ın Çin'in ekonomik kalkınmada en büyük dördüncü eyaleti olduğunu vurgulayarak, "Şangay'a çok yakın olması nedeniyle ticaret alanında iyi bir alternatif sağlıyor. Denize kıyısı olması, tarihi ve kültürel özellikleriyle İzmir'e çok benziyor. Bu projenin iki taraf için de ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu proje bittikten sonra ardından başka projeler de gelecektir" dedi.
İzmir Vali Yardımcıları Ardahan Totuk ise bu projeyi İzmir'e kazandıran herkesi kutlayarak, yatırımın istihdam ve katmadeğer yaratacağını söyledi.
Yerli kaynaklar temel enerji politikamız Projenin hem maden hem de enerji üretimini kapsaması açısından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki iki genel müdürlüğü de ilgilendirdiğini anlatan Maden İşleri Genel Müdürü Hamdi Yıldırım, "Türkiye, kalkınmasının temel noktalarından biri olan enerjiyi yerli kaynaklara dayandırmak istiyor. Son yıllarda yenilenebilir enerji alanında önemli adımlar atılmasına, nükleer enerji çalışmaları sürmesine karşın elektrik üretimi kaynaklarının yüzde 60'tan fazlasını doğalgaz oluşturuyor. 10 yıldır bu fotoğrafı değiştirmeye çalışıyoruz. Bu toplantının önemi de burada ortaya çıkıyor. Son 10 yıldır kömür arayışı ve bundan enerji üretimi temel politikamız. MTA ve Polat Madencilik gibi kuruluşlar çok büyük gayretlerle yerli kömürleri çıkarmaya çalışıyorlar. Devlet olarak amaçladığımız bir tablo ile karşı karşıyayız. İstediğimiz tam olarak buydu. Her iki tarafın da kârlı olduğu anlaşmalar sonuç verir. Bu projelerin de bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz" dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.