İMMİB, Türk doğal taşlarını dünyaya tanıtmak için dünyanın en prestijli fuarlarından Milano Tasarım Haftasına katılıyor
Türk madencilik sektörünün 2023 doğal taş ihracat hedefi 7 milyar dolar
Türk madencilik sektörünün 2023 doğal taş ihracat hedefi 7 milyar dolar
Türkiye, 2012 yılında 1,9 milyar dolarlık doğal taş ihracatıyla Çin ve İtalya’dan sonra üçüncü oldu. Dünyanın doğal taş çeşitliliğinde sayılı ülkelerinden biri kabul edilen Türkiye, 2012 yılında 7, 9 milyon tonluk ihracat gerçekleştirdi. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, doğal taş ihracat gelirlerini önümüzdeki 10 yıl içerisinde 3 kat artırarak 7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyor.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), ihracata dayalı kalkınma stratejisi çerçevesinde Türkiye’nin doğal taş ihracat gelirlerini artırmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. İMİB, Türk doğal taş sektörünün küresel rekabetteki gücünü artırmayı hedefliyor. 2012 yılında toplam 7,9 milyon ton karşılığı 1,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye, ihracat pazarlarını artırmak için 09 – 14 Nisan tarihleri arasında Milano’da düzenlenecek Tasarım Haftası’na katılıyor.
İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, İMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Keleş ve İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Akbulak ile Demirden Design Tasarım Direktörü Hasan Demir Obuz’un katıldığı basın toplantısında, Türkiye madencilik sektörünün lokomotifi kabul edilen doğal taş sektörüne ilişkin gelişmeler değerlendirildi ve veriler paylaşıldı.
İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, doğal taşların 2012 yılında sektörün toplam ihracatından yüzde 46’lık pay aldığını söyledi. Doğal taş sektörünün 7,9 milyon ton karşılığı 1,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğine dikkat çeken Özer, “Bu ihracat tutarımızla Çin ve İtalya’dan sonra üçüncü sırada yer alıyoruz. Ancak Türkiye’nin granit rezerv ve çeşitliliği açısından sınırlı olması nedeniyle ihracatın tamamına yakını mermer-traverten ürünlerinden oluşması nedeniyle doğal taş ihracatında üçüncü sırada yer alıyoruz. Granit ihracatını kapsam dışında tuttuğumuzda ise mermer – traverten ihracatında dünyada birinci sırada yer alıyoruz. Türk mermerinin dekorasyondan dış cephe kaplamaya kadar her alanda kullanıldığını ortaya koyabilirsek, sektörümüzün ihracatı sadece miktar olarak değil birim fiyat olarak da artacaktır. Bu anlamda hedefimiz 2023 yılında 7 milyar dolarlık bir ihracatı yakalamaktır” dedi.
Yoğun lobi faaliyeti Hindistan’ı ilk beş pazar arasına soktu
Türkiye için Çin ve Amerika’nın önemli hedef pazarları arasında yer aldığını ifade eden Özer, Çin’e blok mermer satışı gerçekleştirirken, ABD’ye daha fazla işlenmiş ürün ihraç edildiğini belirtti. “Türkiye’nin doğal taş ihracatından 2012 yılında yüzde 41 ile en yüksek payı alan Çin’i, yüzde 13 pay ile ABD, yüzde 5 ile Irak, yüzde 5 ile Suudi Arabistan ve yüzde 3 ile Hindistan izledi” diye konuştu. Özer, “Doğal taş ithalatına uyguladığı kotaya rağmen Hindistan’ın en çok ihracat yapılan ilk beş pazar arasında yer alması İMİB olarak yaptığımız lobi çalışmalarının da önemli bir sonucudur” dedi.
Amacımız Türk mermerini marka yapmak
“Türk mermerleri sahip oldukları renk çeşitliliği ve farklı desenleriyle bugün birçok önemli projede ve eserde kullanılıyor” diyen Özer, şunları söyledi: “Yaptığımız çalışmalar ile Türk mermerinin markalaşma yolculuğuna başladık. Çalışmalarımızla ‘Türk mermeri kalitelidir’ algısını yerleştirmek istiyoruz. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği olarak Türk mermerinin global bir marka olması için birçok çalışmaya imza atıyoruz. Ancak bunun için firmalarımızın da Ar-Ge, inovasyon ve tasarıma daha fazla ağırlık vermeleri gerekiyor. Bu alt yapı çalışmaları yapılırsa ve Türk mermeriyle ilgili olumlu tanım ve kodlar geliştirilip doğru pazarlama stratejileriyle birleştirilirse Türk mermerinin yurt dışında aranan bir marka olmaması için hiçbir neden yok.”
Milano Tasarım Haftası’nda bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan sergide farklı disiplinlerden sanatçıları bir araya getirerek, Anadolu mermeri ile sanat ve tasarımı buluşturmayı hedeflediklerini kaydeden Mehmet Özer, “Geçtiğimiz sene düzenlenen "Thus Spoke the Marble: The Jouney Alters You" sergisi; aralarında Werner Aisslinger, Emre Arolat, Ayse Birsel+Bibi Seck, El Ultimo Grito, Alfredo Haberli, Richard Hutten, James Irvine ve Can Yalman'ın bulunduğu prestijli tasarımcı ekibi ve İMİB'in mermer üretimindeki uzmanlığını biraraya getirdi. Sergimiz tahmin ettiğimizden de çok büyük bir ilgi gördü” dedi.
Mermer kullanımının artması gerekiyor
İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Akbulak İMİB olarak sektör için bütünleşik bir pazarlama stratejisi geliştirdiklerini ifade etti. Bunun için İMİB olarak hedef ülkelerde düzenlenen fuarlara katıldıklarını söyledi. Bu nedenle büyük organizasyonlar düzenlediklerini kaydeden Akbulak, “Birlik olarak firmalarımızın çok iyi hazırlanmasını sağlıyoruz. Bu organizasyonlara ve fuarlara katılacak firmalarımızın stantlarıyla da fark yaratması için çalışıyoruz. Bu çalışmalardan biri de Avrupa’dan Asya’ya, Rusya’dan Kuzey Afrika ve Ortadoğu’ya kadar tüm bölgelerin coğrafyalarını inceleyip bu bölgelerde Türk doğal taşlarının kullanıldığı eserler ve değişik mimari yapılara bakıyoruz. Böylece doğal taş kullanımını özendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Türk doğal taşlarının ihracat pazarları arasında en önemli bölgenin Çin olduğuna dikkat çeken Akbulak, Çin’e yapılan ihracatın, ocakların verimli çalışmasını sağladığı gibi sektörü de dinamik tuttuğunu belirtti. Çin’e yapılan ihracat sayesinde sanayi tesislerine ham madde akışının da kolaylaştığını ifade eden Akbulak, “Ülke olarak ihracatımız artıyor. Bu da ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor” dedi.
Kullanımı artırmak için İMİB olarak 9 – 14 Nisan tarihleri arasında Milano’da düzenlenecek Tasarım Haftası’na katılacaklarını kaydeden Erdoğan Akbulak şunları söyledi:
“Doğal taş kaynaklarımız çok güçlü. Ancak bu ürünlerin daha fazla ülke ekonomisine katkı sağlaması için tasarım ile birleştirerek katma değerli ürünler olarak ihracatının yapılması önemlidir. Biz de bu yıl İMİB olarak Milano Tasarım haftasına Türkiye’den ve yurtdışından altı önemli tasarımcıyla çalışıyoruz.
Türk mermeri ‘Işıkla Yıkanacak'
Tasarım dünyasının olmazsa olmazı olarak tanımlanan, 9 - 14 Nisan 2013 tarihleri arasında gerçekleşecek Milano Tasarım Haftası’nda Türk doğal taşının eşsiz hikayesi sanatçıların eserleriyle anlatılacak. İMİB sahipliğinde organize edilen ve Türk tasarım firması Demirden Design’ın küratörlüğünü üstlendiği Türkiye’yle ilgili özel bir sergi düzenlenecek. İlki geçtiğimiz sene hayata geçirilen ‘Ve Mermer Dedi ki: Yol Seni Değiştirir’ sergisi, bu sene de Zona Tortona Superstudio Piu Art Garden’da 900 m2’lik alanda ‘Işıkla Yıkanmak’ adıyla sergilenecek.
Bütünsel tasarım çözümleri sunuyoruz
İMİB’in sahipliğinde düzenlenen Milano Tasarım Haftası’nda sergilenecek eserlerin küratörlüğünü Demirden Design üstleniyor. İMİB önderliğinde yapılan bu çalışmalarla Türk mermerinin dünyaya tasarımlarla anlatıldığını belirten Demirden Design Tasarım Direktörü H. Demir Obuz ,“Doğal taşların katma değer yaratması için tasarımla birleşmesi gerekiyor. Örneğin İtalyanlar bu konuyu devlet politikası olarak görüyor” diye konuştu.
Farklı disiplinlerden gelen 6 tasarımcı ve mimarın, 4 bin yıllık bir geleneğin parçası ‘mermer’i konu edindiği çalışmaların, Türkiye topraklarında yer alan kültürü, tarihi ve mitleri çağdaş tasarımlarla buluşturarak zıtlıkların bütünleyicisi olacak. Sergide mermeri, mimari açıdan, Doriana - Massimiliano Fuksas (İtalya), Melkan Gürsel - Murat Tabanlıoğlu (Türkiye), Alişan Çırakoğlu (Türkiye), endüstriyel tasarım odaklı Mathieu Lehanneur (Fransa), moda gözüyle Dice Kayek (Türkiye) ve sanatçı-tasarımcı Arik Levy’nin (Fransa) ele alacağını söyledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.