İskenderunda 5 haddehane üretimi durdurdu
Ã?lkemizin demir çelik ihtiyacının neredeyse yarısının karşılandığı İskenderun krizden etkilenmeye başladı.
Ã?lkemizin demir çelik ihtiyacının neredeyse yarısının karşılandığı İskenderun krizden etkilenmeye başladı.
Ülkemizin demir çelik ihtiyacının neredeyse yarısının karşılandığı İskenderun krizden etkilenmeye başladı. Yılda 8 – 10 milyon ton civarında uzun mamul üretiminin yapıldığı İskenderun’daki haddehaneler, üretimi durdurmadan önce belli sayılarda işçi çıkarmıştı. Başta inşaat olmakla birlikte belli başlı sektörlerde yaşanan daralma demir çelik sektörünü de etkiledi. Talepte yaşanan önemli düşüşler de bazı haddehanelerin üretimlerini durdurmasını zorunlu kıldı. İskenderun’da şuan itibariyle 5 haddehanenin üretimini durdurduğu gelen bilgiler arasında.
Payas Sanayici ve İşadamları Derneği (PAYSİAD) Başkanı Ercan Ergun, Körfez çevresinde 100'e yakın haddehanenin bulunduğunu ve yaklaşık 10 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti
Ergun, Türk demir çelik sektörünün dünyada kendini kabul ettirdiğini ifade ederek, “Uluslararası arenada marka haline geldik” dedi. Küresel finansal kriz ve bunun dünya piyasalarındaki olumsuz sonuçlarının ister istemez kendilerini de etkilediğini belirten Ergun, şunları kaydetti:
“Kriz ortamı yakında biter”
''Şu anda ters esen rüzgarın içerisindeyiz. Bu durum demir çelik olmak üzere tüm sektörleri etkiliyor. Ancak, ben bu kriz ortamının uzun süreceğine inanmıyorum. Şubat ayı sonrasında sektördeki durgunluğun sona ereceğine ve taleplerin yeniden geleceğine, önümüzün açılacağına inanıyorum.'' Ergun, yöredeki bazı haddehanelerin maliyetlerini karşılayamamaları gerekçesiyle kapandığını, bazılarının ise üretimlerine ara verdiğini bildirdi.
Arsa fiyatları düştü
Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ahmet Karapür de küresel mali kriz nedeniyle körfez yöresinde demir çelik üretimi yapan tesislerin zor durumda olduğunu söyledi. Yaz aylarında tonu 2 bin YTL olan demirin fiyatının 700 TL'ye kadar düştüğünü ve 5 işletmenin üretimini durdurduğunu belirten Karapür, ''Haddehanelerde stok demir çelik dağları oluştu'' dedi.
Karapür, 2008 yılının ilk aylarında yörede yatırım yapmak için arsa satın alan birçok firmanın projelerini rafa kaldırdığını ifade ederek, ''Kriz nedeniyle arsa satışları da durdu. Kriz öncesi dekarı 300 bin YTL'ye kadar çıkan arsaların fiyatı 150 bin TL'ye kadar düştü'' diye konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.