İster Tersanesi, Doğu Akdeniz Bölgesinde tek bakım onarım tersanesidir
Türk gemi inşaa sanayi son 20 yılda büyük bir mesafe kaydetmiş ve dünya gemi inşa sektöründe rakip ülkelerle aradaki üretim kapasite farkını hızla kapatmıştır. Gemi inşaa sanayinde ülkemizde üretilen deniz araçlarının kalite konusunda diğer ülkelere göre aşağı kalır bir yanı yoktur; ancak maliyet konusunda aynı şeyleri söylememiz mümkün değildir şeklinde konuşan İster Gemi İnşa San ve Tic. A.Ş. Teknik Müdür İbrahim Halil Nurdağ ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
İster Tersanesi, TCDD İskenderun Limanı içerisindeki kızaklama tesisleri 2004 yılında yap-işlet-devret modeli ile kiralanarak kurulmuştur. 2004 yılından bu yana İskenderun Limanı içerisindeki sahasında yeni gemi inşa, su üstü bakım onarım ve havuzlama konularında faaliyetlerine devam etmektedir. İster Tersanesi, Doğu Akdeniz Bölgesi’nde halen tek bakım onarım tersanesidir. Bölgedeki tüm limanların römorkör ve deniz vasıtalarının ve bölgeye gelen gemilerin su üstü tamirleri tersanemiz tarafından yapılmaktadır. 2007 yılında Akdeniz tarihinde ilk defa 5400DWT bir kuru yük gemisi tersanemizde inşa edilerek suya indirilmiş olup, bölgede tersane yatırımı yapmak isteyen firmaların önü açılmıştır. İster Tersanesi, ayrıca İskenderun Körfezi’nde kurulması planlanan İskenderun Denizcilik Organize Sanayi Bölgesi’nin de kurucuları arasında yer almakta, bu projenin liderliğini yapan İster Tersanesi bölgede gemi ve tersane sanayinin gelişimine katkı sunmaya devam etmektedir.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler neler?
TAMİR - BAKIM İŞLERİ
• Havuzlama – Kızaklama - Torna İşleri - Ahşap İşleri - Makine Bakım işleri - Elektrik İşleri
• Boya işleri - Kum raspası (Grid S.A. 2.5) - Su raspası - Her türlü çelik işleri
• Her türlü genel tadilat işleri- Pervane, Şaft, Şaft yatakları bakımları - Saç ölçüm işleri
• Çapa zincir kontrolleri - Ayrıca hizmet sınıfına giren tüm işler
YENİ İNŞAA
• Her tip gemi inşaası
• Yat inşaası
• Romorkör inşaası
• Her türlü deniz araçları inşaası
DENİZDE TAMİR - BAKIM TADİLAT İŞLERİ
• Firmamız bugüne kadar pek çok gemiye boy verme, kapasite artırımına yönelik tadilatlar ve dönüşüm projeleri gerçekleştirmiş olup, halen devam etmektedir.
Bugüne dek üretimini yapmış olduğunuz gemilerden ve hayata geçirmiş olduğunuz projeleriniz neler?
Tersanemizde 120 metre ve 100 metre boyunda iki adet yeni gemi inşa kızağı bulunmaktadır. 130 metre boyunda ve 25 metre genişliğinde her türlü deniz vasıtası kolaylıkla inşa edilip kızaklarımızdan suya atılabilir. Ayrıca tersanemizde havuzlama amaçlı kullanılan ship lift ile de 60 metre boyuna kadar her türlü özel yapım römorkör vs. deniz vasıtaları inşa edilip suya indirilebilir.
Türk gemi inşaa sanayicilerinin günümüzde gelmiş olduğu durum hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Türk gemi inşaa sanayi son 20 yılda büyük bir mesafe kaydetmiş ve dünya gemi inşa sektöründe rakip ülkelerle aradaki üretim kapasite farkını hızla kapatmaktadır.
Dünyadaki diğer ülkelerle rekabet edebiliyor muyuz? Gemi inşaa sanayinde Kalite ve fiyat konusunda yeteri kadar rekabet gücümüz var mı?
Gemi inşaa sanayinde ülkemizde üretilen deniz araçlarının kalite konusunda diğer ülkelere göre aşağı kalır bir yanı yoktur; ancak maliyet konusunda aynı şeyleri söylememiz mümkün değildir.
Türkiye’de yassı çelik sektörünün son yıllarda gelişmiş olması ve ihracatçı konuma yükselmesi gemi inşaa sanayicilerine sizce nasıl yansıdı? Bu gelişmeler hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Açıkçası bu konunun gemi inşa sanayine çok fazla artısının olduğundan bahsedemeyiz halen çoğu tersanelerde ithal çelik ürünleri kullanılmaktadır.
Son olarak Türk gemi inşaa sanayinin geleceği ve dünya piyasalarındaki yeri hakkında neler düşünüyorsunuz?
Son yıllarda küresel kriz nedeni ile birçok sektör olumsuz etkilenmiştir. Bunlarında başında da gemi inşa sanayi gelmektedir. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde sektördeki üretim miktarının artmasını bekliyoruz.
Kısa ve uzun vade de hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleriniz neler?
Amacımız; İster gemi inşa sanayini dünya denizciliğinde bir marka yapmaktır. Bununla ilgili olarak çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.