Karadeniz Demir Döküm yatırımla büyüyecek
Kapasite artırımı için yatırıma hazırlandıklarını belirten Zengin, “Fabrikamızda 50 kişiye istihdam sağlıyoruz" dedi.
Kapasite artırımı için yatırıma hazırlandıklarını belirten Zengin, “Fabrikamızda 50 kişiye istihdam sağlıyoruz" dedi.
İSTANBUL - Bolu’da üretim yapan Karadeniz Demir Döküm Sanayi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Zengin, üretimlerinin yüzde 95’ini yurtdışına ihraç ettiklerini ve yıllık 5 milyon euro’luk ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Kapasite artırımı için yatırıma hazırlandıklarını belirten Zengin, “Fabrikamızda 50 kişiye istihdam sağlıyoruz. Firma olarak önümüzdeki yıllarda yeni yatırımlarla birlikte, üretim kapasitemizi ve ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Muzaffer Zengin, “1972 yılında Bolu'da Zengin Döküm adı altında kurulan firma, 1989 yılında Karadeniz Döküm Sanayi Tic. Ltd. Şti. adını aldı. Sürekli yeni yatırımlarla güçlendi. 35 yıllık bilgi birikimi ve tecrübesiyle üretim konusu ürünlerde Türkiye’nin önder ve kalitesine ulaşılmaya çalışılan firması oldu” dedi. Zengin, “Karadeniz Döküm Sanayi, ülkemizde Sfero Döküm'den (GGG 50) mamul TS 1478 EN 124 standartlarında baca kapakları, yağmursuyu ızgaraları ve kentsel döküm mamulleri konusunda üretim yapan ilk firmadır” diye konuştu.
Üretimlerinin yüzde 95’ini yurtdışına ihraç ettiklerini kaydeden Zengin, Karadeniz Demir Döküm’ün uluslararası alanda geniş bir ihracat kapasitesine sahip olduğunu kaydetti.
Zengin, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere firma olarak 20 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Zengin, “Yılda 5 milyon euro’luk ihracat gerçekleştiriyoruz. Türkiye hammaddede tamamen dışa bağımlı. Hammaddede dışa bağlı olmasak, ihracat gelirimizi senede yaklaşık yüzde 100 artırabilirdik” ifadesini kullandı.
Kapasite artırmak için yeni yatırımlar gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Muzaffer Zengin, şöyle konuştu: “Üretimimizin büyük bölümü yurtdışına ihraç edildiği için, küresel ekonomiyi göz önünde bulunduruyoruz. 2011 yılında Avrupa ülkelerinde kriz söylemleri vardı. Bu tür söylemler sektördeki firmaları da tedirgin ediyor. Ancak 2012 yılında böyle bir durum yok. 2012’de uluslararası pazarın hareketli geçeceğini düşünüyorum. 2011’de 3 bin 500 ton üretimimiz oldu. 2012’deki hedefimiz 4 bin 500 ton. Bu senenin ilk yarısını baz aldığımızda, tahminimiz planladığımız doğrultuda gidiyor. 2013 yılında üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik yatırım hedefledik.”
Üretim kapasitesinin arttırılması için yapılacak yatırımlarla birlikte eleman ihtiyacının artacağını, ancak bu konuda genel bir sıkıntı olduğunu dile getiren Zengin, “Fabrikamızda 50 kişiye istihdam sağlıyoruz. Firma olarak önümüzdeki yıllarda yeni yatırımlarla birlikte üretim kapasitemizi ve ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz. Eleman ihtiyacımız olacak. Ancak Bolu’da bu konuda sıkıntı mevcut. Kalifiye ve ara eleman neredeyse hiç yok. Meslek liselerinde ara eleman yetiştirilmesi, bu sorunu bir nebzede olsa çözebilir” diye konuştu.
Türkiye’nin hammaddede dışa bağlı olmasının, cari açığı artırarak ihracat gelirini düşürdüğünü anlatan Zengin, “Madenlerimiz atıl vaziyette dururken, biz enerji ve işçilik hariç hammaddeyi dışarıdan temin ediyoruz. Ülkenin yeraltı zenginliklerinin değerlendirilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı. Çinli firmaların kalitesiz ve ucuz işçilik ile uluslararası pazarda geniş bir ağa sahip olduğunu kaydeden Zengin, “Çinli firmalar pazarı çok zorluyor. Nedeni ucuz ama kalitesiz işçiliktir. Çin, kalitesini düzeltirse, bizimle rekabet edemez” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.