Karakoç Kalıp yeniliğe doymuyor
Remzi Karakoç tarafından 1976 yılında Konyada kurulan Karakoç Kalıp, 48 metrekarelik bir alanda otomotiv sanayiciliğine kalıpçılıkla başlayıp, ticari araç gruplarına sac parça üretimini de dahil ederek otomotiv sanayiine hizmet vermeyi sürdürdü
Remzi Karakoç tarafından 1976 yılında Konyada kurulan Karakoç Kalıp, 48 metrekarelik bir alanda otomotiv sanayiciliğine kalıpçılıkla başlayıp, ticari araç gruplarına sac parça üretimini de dahil ederek otomotiv sanayiine hizmet vermeyi sürdürdü.
Türkiye’de otomotiv sanayiinin gelişimine paralel olarak üretim hacmini arttıran firma, Türkiye’de otomotivin başkenti olarak kabul edilen Bursa’da üretime devam etmeye karar verdi. Halen üretimlerine devam ettiği tesisin temelini 1990lı yıllarda atarak iştirakini Bursa’ya taşıyan Karakoç Kalıp, üretime başladığından bu güne sürekli bir gelişim kaydederek, otomotiv sanayiine kalıp ve soğuk şekillendirilmiş sac parça basımının yanı sıra eksantrik pres imalatı ve lazer kesme üniteleri ile hizmet vermeye devam etti.
Yaptığı yenilikler ve başarılı çalışmalarla otomotiv ana sanayiinin tercihleri arasına girmeyi başaran Karakoç Kalıp, bu çizgisini devam ettirerek son yıllarda kalıp makine grubunu ayırıp pres üretiminde çok ciddi projelere imza attı. Türkiye’de şimdiye kadar yapılmamış yüksek tonajlı mekanik ve hidrolik presler üretip Türkiye ve dünya pazarlarında ihtiyaçlara cevap verir hale gelerek bu alanda faaliyet gösteren dünya devi firmalarla kıyasıya bir rekabete giren Karakoç Kalıp, Türkiye’de şimdiye kadar hiç üretilmeyen 1200 ton kapasiteli mekanik pres, 3200 ton kapasiteli ve 10 metre tablalı hidrolik pres ve 2000 ton kapasiteli mekanik preslerini ulusal ve uluslararası fuarlarda görücüye çıkardı.
Gerçekleştirdikleri projelerde TÜBİTAK’tan ciddi destekler aldıklarını kaydeden Karakoç Kalıp Genel Müdürü Atilla Ataç, şöyle devam etti. “Bu preslerin yapılması Türkiye’de makine sanayinin geldiği noktayı anlatır sanırım. Ayrıca yine Türkiye için yeni olan Knuckle Joint Mekanik Pres projemizi gerçekleştirdik. Bu pres projemizin devamında hemen Servo motorlu pres projemize başladık.
Bu pres de Türkiye’de özellikle sıcak ve soğuk metal şekillendirmede önemli bir gereksinimi karşılayacaktır. Yeni araçların bazı önemli özellikler taşıyan metal parçalarının şekillendirilmesinde bu presin önemi büyüktür. Dünya da afişe edilen fiyatları oldukça yüksek bütçeler karşılığındadır. Karakoç Kalıp olarak yatırımcının bu kulvardaki maliyetlerini asgari seviyeye çekmesine katkıda bulunmak vizyonumuzun tarifini oluşturan puzzle parçalarından biridir. Türkiye’de çok hızlı gelişen ve dünya ile rekabet eden ciddi bir sanayileşme var.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.