Kardemir 16'ıncı Olağan Genel Kurulu
Karabük Demir Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) A.Ş.'nin 16. Olağan Genel Kurulu yapıldı. KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanvekili Kamil Güleç, " KARDEMİR, özelleştirme sonrası büyüme ve gelişmenin gerekliliğine inanarak, kendisini sürekli yenilemiştir" dedi.
Olağan Genel Kurulu yapıldı. KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanvekili Kamil Güleç, " KARDEMİR, özelleştirme sonrası büyüme ve gelişmenin gerekliliğine inanarak, kendisini sürekli yenilemiştir" dedi.
Güleç, KARDEMİR'in Karabük Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen 16. Olağan Genel Kurulu Toplantısı'nda yaptığı açılış konuşmasında, "2010 yılı üretim rakamlarıyla dünyanın 10. büyük üreticisi olan Türkiye'nin, coğrafik konumunun küresel pazarlar için önemli bir rekabet üstünlüğü sağlıyor olması da dikkate alındığında, sektördeki gelişmelere göre gelecek yıllar içerisinde dünyanın ilk 8 büyük üreticisinden birisi olması sürpriz değildir" diye konuştu. Kamil Güleç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2010 yılında ülkemiz, 29 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirmiştir. Türkiye'nin kurulu kapasitesi 40 milyon tonu aşmıştır. Yakın gelecekte kapasitenin 50 milyon tonlara çıkması beklenmektedir. Dünya çelik sektörü büyümesini sürdürmekte ve 2015 yılına kadar dünya üretiminin 1 milyar 700 milyon tonlara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bu gelişmeler ışığında KARDEMİR, özelleştirme sonrası büyüme ve gelişmenin gerekliliğine inanarak, kendisini sürekli yenilemiştir. Ancak KARDEMİR, hizmete sunduğu
mamullerde stratejik değişiklikler yapma mecburiyetindedir. Entegre tesis olmanın vermiş olduğu avantajı, sunduğu ürün çeşitlerinde gösterebilmelidir. Kurulan Ray ve Profil Haddehanesi, bu yöndeki en önemli adımlardan birisidir. Hatta bu KARDEMİR'in gelecek piyasalar için en kuvvetli yönüdür. Kurduğumuz yeni yüksek fırınlar ile sıvı ham demir üretim kapasitemiz, 1 milyon 800 bin tonlara yükselmiştir. Kurulan yeni Sinter fabrikası ve hammadde girişini alternatif kaynaklara açarak çeşitlendirecek olan Filyos
liman projemiz, KARDEMİR'i daha rekabetçi kılacaktır. 50 MW'lık yeni enerji santrali projesi ile 73 yıldır bacalarda yakılan atık gazlar enerjiye dönüştürülecek, KARDEMİR enerji maliyetlerini aşağıya çekerken, elektrik satan bir şirket haline gelecektir. Tamamlanan, başlamış ve devam eden yatırımların gelecek yatırımlara hız katması önemlidir. Yüksek fırın üretimindeki kapasite artışına paralel olarak, Çelikhane kapasitesinin artırılması içinde yatırımlarımız start almıştır. Yapılan piyasa araştırmaları
sonucunda elde edilen verilere dayalı olarak katma değeri yüksek kalitelerin üretimine yönelik çalışmalar ve denemeler sürmektedir. Bu şekilde KARDEMİR, ürün gamını ihracatı da dikkate alarak, küresel ölçekte üretici olacak şekilde yaygınlaştırmaya çalışmaktadır. Yaşanan global krizler ve içinden geçilen tüm zorlu süreçlere rağmen KARDEMİR büyümeye, verimlilik ve rekabet gücünü artırmaya devam etmektedir. Son yıllarda devreye giren yatırımlarımız ve devam eden projelerimiz, KARDEMİR'i olası risklere karşı daha güçlü kılacaktır."
Güleç, konuşmasında ayrıca şirketin konsolide mali tablolarına göre 2010 yılını 21 milyon TL dönem karı ile kapattığını da hatırlatarak, "Bu dönemde varlıklarımız en doğru şekilde yönetilmiş, yatırım, üretim, satış ve satın alma faaliyetlerimiz iyi planlanarak, piyasa şartlarına tam uyum sağlanmıştır. KARDEMİR, kalite ve verimliliği artıracak, maliyetleri düşürecek, büyüme ve gelişmeyi sürdürebilir kılacak üretim ve yönetim sistemlerini uygulamaya, bundan sonra da kararlılıkla devam edecektir" dedi.
KARDEMİR A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel de, daha önceleri şirkette ustalık dönemi olduğunu, bunun yerine formenliğe geçildiğini ve formenlerin sendikasız, direkt maaşla mühendislerin altında çalıştıklarını söyledi. Demirel, Fabrikada tamamen otomasyon sistemine geçildiğini ve hatta ihalelerin bile dijital ortamda yapıldığını ifade ederek şunları söyledi:
"Personelin çalışma şartlarını iyileştirecek adımları da attık. Yemekhanenin özelleştirilmesi, yıkanma yerlerinin yenilenip modernize edilmesi, revirimizin, özel bir hastanede olan tüm olanaklara sahip hale getirilmesi gibi çalışmalarımız oldu. Bu çalışmalar sonucunda işçi dostu olduğumuz açıkça görülmekte ve çalışanlarımızda ciddi bir dinamizm görülmektedir. Çelikhanenin kapasitesi 2.5 milyon tona, sıcak metalin 1.8 milyon tona, yeni yapılan Sinter fabrikasının da 2.5 milyon tona yaklaştığını ve mühendisliğinin de tamamen KARDEMİR'e ait olduğunu söylemek ve bilmek beni son derece mutlu etmektedir."
Genel Müdür Fadıl Demirel, Filyos liman projesinin çalışmalarının devam ettiğini ve seçimlerden hemen sonra bunun başlatılacağını ve taşımacılıkta önemli ölçüde kar sağlayacaklarını sözlerine ekledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.