Kardemir, 2 Milyon Ton Üretim Kapasitesine Ulaşacak
Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel, önümüzdeki süreçte tamamlamayı planladıkları yüksek fırın ve enerji santrali gibi yatırımlarıyla, Kardemirin 1.8 milyon-2 milyon
Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel, önümüzdeki süreçte tamamlamayı planladıkları yüksek fırın ve enerji santrali gibi yatırımlarıyla, Kardemirin 1.8 milyon-2 milyon
Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel, önümüzdeki süreçte tamamlamayı planladıkları yüksek fırın ve enerji santrali gibi yatırımlarıyla, Kardemir’in 1.8 milyon-2 milyon ton/yıl üretim kapasitesine sahip, enerjisini kendi üreten, ray ağır profil gibi katma değeri yüksek ürünlere yönelmiş bir şirket olacağını söyledi. Türkiye’nin ilk entegre demir çelik fabrikası olan ve 1995 yılında özelleştirildikten sonra, Kardemir DINI ALAN Karabük Demir Çelik Fabrikaları, üretim kapasitesini arttıracak ‘yüksek fırın’ yatırımları ile, şirketin artan enerji ve hammadde ihtiyaçlarını karşılayacak olan yeni enerji santrali ve yeni sinter fabrikası yatırımlarına devam ediyor. Yatırımlarını son yıllarda hızlandıran Kardemir, 2007 yılında, üretime aldığı yeni ray ve profil haddehanesi ile ürün yelpazesini genişleterek, 72 m. Boyunda ray üretimine başlamıştı.
Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel, “Kardemir’in Filyos’da bir de liman projesi bulunuyor. Şirketin gerek ithalat, gerekse ihracatında denizle bağlantısını sağlayacak olan liman projesinde, tüm teorik çalışmaları tamamlayan Kardemir, kısa sürede yatırım başlatacak” dedi.
Fadıl Demirel, özelleştirmeden sonra, Kardemir’de kapasitenin arttığını vurgulayarak, “Özelleştirme öncesinde 600 milyon ton /yıl üretim kapasitesine sahip olan Kardemir, özelleştiği 1995 yılından sonra, hızla kedini yenilemeye başlamış, çelik üretim prosesini değiştiren yeni bir çelikhane ve bunu besleyecek enerji ünitelerini kurarak kapasitesini 1.5 milyon ton /yıl seviyesine çıkarmıştır” diye konuştu.
Demirel, kriz döneminde kısa bir süre yavaşlatılan yatırımlardan olan 1 no’lu yüksek fırın yatırımına ise, 2009 yılı sonunda hız verildiğini ve hızla tamamlanan temel inşaat çalışmalarının ardından montaj çalışmalarına başlandığını kaydetti. Demirel, “Halen montaj çalışmaları devam eden bu yatırımın 2010 yıl sonuna kadar tamamlanarak devreye alınması planlanmaktadır. Böylelikle, şirketimizin sıvı ham demir üretim kapasitesi 1.8 milyon ton/yıl seviyelerine çıkmış olacaktır.” dedi. “Kardemir, yaşanan global krize rağmen, iki büyük yatırımın startını verdi” diyen Demirel, “Bunlardan birincisi, 50 MW’lık enerji santrali yatırımı. Kardemir prosesinde açığa çıkan ve atmosfere bırakılan atık gazlar, bu tesiste yakılmak suretiyle, elektrik enerjisine dönüştürülecek. Proje süresi 26 ay olan bu yatırımla birlikte, Kardemir dışarıdan elektrik alan bir kuruluş değil, kendi elektriğini tamamen kendisi üreten bir kuruluş haline gelecek” dedi.
Diğer yatırımlarının ise, yeni sinter fabrikası yatırım olduğunu kaydeden Demirel, şöyle devam etti: “Bu yatırım da 18 ayda tamamlanması planlanmaktadır. Böylelikle, yüksek fırınlarda kullanma imkanı bulunmayan toz cevherler, bu tesiste harmanlanacak, kalite olarak yüksek fırınların ihtiyacına uygun, ama, düşük maliyetli bir hammaddeye sahip olunacaktır” şeklinde konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.