Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel: Yüksek fırın yapım için 80 milyon dolarlık finans anlaşmasını yaptık
Fabrikada 1 milyon 500 bin ton ham çelik üretim kapasitesi, kurulacak 5 No'lu Yüksek Fırın ile 3 milyon tona çıkartılması hedefleniyor.
Fabrikada 1 milyon 500 bin ton ham çelik üretim kapasitesi, kurulacak 5 No'lu Yüksek Fırın ile 3 milyon tona çıkartılması hedefleniyor.
KARDEMİR A.Ş'de 1 milyon 500 bin ton ham çelik üretim kapasitesi, kurulacak 5No'lu Yüksek Fırın ile 3 milyon tona çıkartılması hedefleniyor. Türkiye’nin ilk entegre demir çelik fabrikası olan ve 1939'da 1 No'lu Yüksek Fırın, 1950'de 2 No'lu Yüksek Fırın, 1962'de 3 No'lu Yüksek Fırın ve 2008'de 4 No'lu Yüksek Fırın'ın faaliyete geçtiği KARDEMİR'de, 5. yüksek fırınla üretimin 2 katına çıkması planlanıyor. KARDEMİR Genel Müdür Fadıl Demirel, yaptığı açıklamada, fabrikanın kurulduğu günden 1995 yılına kadar kendi bünyesinde hiç yatırım yapmamasının sıkıntısının yaşandığın söyledi.
Fabrikalarının rakiplerine bakıldığında çok küçük kaldığını, yeni kurulacak yüksek fırınla kapasitenin 2 katına çıkartılacağını anlatan Demirel, şunları kaydetti:''Rakiplerimizden yılda 110 milyon ton demir çelik üretimi yapan şirketler var. Dünyada acımasız bir rekabet söz konusu. Bizim gibi şirketler cirolarının yüzde 10'nu her yıl yenilemeye ve modernizasyona aktarmadığı sürece zaman içinde 'ölmeye' mahkumdur. 3 yıldır fabrikada görev yapıyorum. Fabrikanın bu ölçeklerde yaşamayacağı düşüncesiyle kapasiteyi arttırmanın teorilerini hep geliştirdim. Bu inanç içerisinde hareket ettik ve çağdaş fabrika konumuna gelmeye başladık.
Elamanlarımızı bile belli bir standartta aldık. 3 milyon ton üretim için bütün yatırımlarımız devam ediyor. Bununla ilgili tüm finans anlaşmalarımız bitmişdurumda. Bu yatırımların hepsini kendimiz yapıyoruz ve dışarıdan herhangi destek almıyoruz. Yüksek fırın yapım için 80 milyon dolarlık finans anlaşmasını yaptık.
İnşallah 1.5 yıl sonra yüksek fırın devreye girecektir.''-''KARDEMİR 2023'e hazır''-Türkiye'nin önüne koyduğu 2023 hedefi doğrultusunda Türk demir ve çeliğinin dünyadaki yerinin belirlenmesinin de olduğunu vurgulayan Demirel, şöyle dedi:''Türk demir çeliği Avrupa'da ikinci, dünyada ise 10'uncu sırada. Teorik olarak kapasitesi 36 milyon ton. 2015'te bu kapasitenin 55 milyon ton, 2023 yılında ise 85 milyon tona çıkması lazım. Çelik sektöründe herkesin kendini büyütmesi lazım.
Biz KARDEMİR olarak yatırımlarımızı buna göre endeksledik. Biz KARDEMİR'i şimdiden 2023'e hazırlamış oluyoruz. Yatımlar bitince iki yıl içinde bu büyümeyi sağlamış durumda geleceğiz. Türkiye'nin bu alanda hedefine ulaşabilmesi için liman yatırımlarına ağırlık vermesi de şarttır.''
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.