Kardemir Yeni Yatırımlar ile Büyüyor
Türkiye'nin ilk entegre Demir Çelik fabrikası olan, uzun yıllar Türk ekonomisinin lokomotifliğini üstlenen ve
Türkiye'nin ilk entegre Demir Çelik fabrikası olan, uzun yıllar Türk ekonomisinin lokomotifliğini üstlenen ve
Türkiye'nin ilk entegre Demir Çelik fabrikası olan, uzun yıllar Türk ekonomisinin lokomotifliğini üstlenen ve "Fabrikalar Yapan Fabrika" unvanıyla bilinen Karabük Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. (KARDEMİR), yeni yatırımlar ile büyümeye devam ediyor.
KARDEMİR Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yolbulan, KARDEMİR Yönetim Kurulu Üyesi H. Çağrı Güleç ve KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel 21 Ekim 2010, Perşembe günü düzenlenen bir toplantıda KARDEMİR'deki yeni yatırımları ve önümüzdeki döneme ilişkin planları anlattı.
KARDEMİR İlk Altı Ayda 42 Milyon TL Kar Elde Etti
Özelleştirildiğinde 500 bin ton üretim gerçekleştiren KARDEMİR'in kapasitesinin bugün 1 milyon 300 bin tona çıktığını, önümüzdeki dönemde 2 milyon tona ulaşmayı hedeflediklerini belirten KARDEMİR Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yolbulan, "2002 yılından bu yana 750.000.000 $ yatırım yapıldı. Yıllık bilanço büyüklüğü 1.2 Milyar TL olan KARDEMİR'de, 2010 yılının ilk altı aylık karını 42.558.396 TL olarak açıkladık, sene sonunda kadar karın 100.000.000 TL olmasını hedefliyoruz. 2009 yılının ilk altı ayda aynı dönem net satış geliri 401.965.266 TL iken, bu yıl aynı dönemdeki net satış geliri 488.784.329 TL olarak gerçekleşti. Bu yılki konsolide satış gelirinin 422.267.506 TL'si yurtiçi, 68.883.233 TL'si ise yurtdışı satışlarından elde edildi. 2010 yılının ilk altı ayında 42.558.396 TL kar elde eden KARDEMİR'de, geçen yılın aynı dönemi net zararı 46.476.399TL olarak gerçekleşmişti" dedi.
Yönetim Üç Ailenin Elinde
KARDEMİR'in sahipli bir şirket olduğunu her ortamda vurguladıklarının altını çizen KARDEMİR Yönetim Kurulu Üyesi H. Çağrı Güleç, "1994 yılında özelleştirilen ve yüzde 100'ü halka açık bir şirket olan KARDEMİR'in yönetimi şu an Yolbulan, Yücel ve Güleç ailelerinin elinde. A ve B grubu hisselerin yüzde 55'i bu üç ailede ve yönetim bu üç aileden oluşuyor" dedi.
KARDEMİR'de Yeni Yatırımlar
Türkiye'nin en büyük ilk 50 sanayi şirketi arasında yer alan, yıllık 1 milyon 300 bin üretim kapasitesiyle 4.500 kişiyi istihdam eden KARDEMİR grubunda yatırımların devam ettiğine değinen KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, 'Üç adet yüksek fırınımız vardı, şimdi dördüncü yüksek fırın yapılıyor. Bu bittiğinde kapasitemiz 2 milyon tona çıkacak. İkinci önemli yatırım olarak atık gazları değerlendireceğimiz 50 MW'lık enerji santrali yatırımı ile de şirketin enerji maliyetlerini düşürmeyi hedefliyoruz. Mart veya Nisan ayında Çin Sfeco firması ile imzaladığımız 60 Milyon Avro'luk yatırım 1.5 sene içinde tamamlanacak. Bu yatırım ile KARDEMİR bırakın dışarıdan elektrik almayı, elektriğin yüzde 10-15'ini dışarıya satar hale gelecek. Üçüncüsü ise Sinter yatırımımız olacak. KARDEMİR'in yeni Sinter Fabrikası ve enerji santrali ile birlikte rekabet gücünün daha da arttıracak' dedi. KARDEMİR'in kendi limanını yapma zamanı geldiğini de söyleyen Demirel, Filyos Liman projesi üzerinde çalıştıklarını, beş sene içinde bu yatırıma başlayıp, büyük ölçüde de bitirmeyi planladıklarını vurguladı.
KARDEMİR Ortadoğu Pazarında İddialı
Özelleşme sonrası dönemde yapılan yeni yatırımlarla birlikte KARDEMİR'in, Türkiye'de ve yakın coğrafyada 72 metre uzunluğa kadar demiryolu rayı ve 550 milimetre genişliğe kadar ağır profil üretebilen tek kuruluş olduğunu belirten Fadıl Demirel, 'Türkiye, rakibi konumundaki Çin ve Brezilya'yı kalite konusunda geride bıraktı. Bugün KARDEMİR ve özel firmalar, Demir Çelik sektöründe yaklaşık 80 ülkeye ihracat yapıyor. Ağustos ayında Peru pazarını, Çin ve Brezilya'nın elinden alan Demir Çelik sektörünün ihracatı 17 Milyar Dolar'a ulaştı. Peru'nun yanı sıra Güney Amerika pazarı da gittikçe önem kazanmaya başladı. KARDEMİR olarak geçen yıl iyi ilişkiler içinde bulunduğumuz ve demiryolları konusunda Arap ülkelerinin lideri konumundaki Suriye'ye 36 bin ton ray ihracatı gerçekleştirdik. KARDEMİR, dokuz Arap ülkesinin demiryolları genel müdürlerinin katılımı ile iki yılda bir gerçekleştirilen ve bu yıl 04-05 Ekim'de Halep'te düzenlenen Arap Ülkeleri Demiryolları Birliği Toplantısı'na davet edilen ilk ve tek Türk şirketi oldu. Heyette yer alan ülkelerden Irak, Ürdün, Lübnan ve Suudi Arabistan başta olmak üzere hepsiyle birebir görüşmeler yaptık. Birliğe bağlı Arap ülkeleri yıllardır önemsedikleri demiryollarını geliştirmek ve yeni hatlar inşa etmek konusunda oldukça istekli. Ortadoğu pazarında ciddi bir potansiyel var ve bölgenin tek ray üreticisi olan KARDEMİR'in bu bölgede çok ciddi söz sahibi. Irak ve Ürdün üretim normlarımız ve Suriye referansımız sayesinde ihtiyaçlarını KARDEMİR'den temin etmek istediklerini dile getirdiler, önümüzdeki iki aylık dönemde keşif ziyaretleri için yetkililerini Karabük'e gönderecekler" dedi.
Tarihi Hicaz Demiryolları'na Talibiz
KARDEMİR olarak çok heyecanl andıkları bir diğer projenin ise; II. Abdülhamit tarafından İstanbul ve Kutsal Topraklar arasındaki ulaşımı güçlendirmek amacıyla 1900 yılında yapımına başlanan Şam ve Medine arasında inşa edilen Hicaz Demiryolu'nun yeniden canlandırılması olduğunu belirten Fadıl Demirel, bu proje hayata geçirildiğinde içinde yer almaktan büyük heyecan duyacaklarını dile getirdi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.