Konya KSO Başkanı Beceride gelecek var
KSO Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, kamuoyuna Beceri 10 adıyla tanıtılan UMEM Projesinin hem sanayiciler için hem de işsizler için bir gelecek projesi olduğunu vurguladı
KSO Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, kamuoyuna Beceri 10 adıyla tanıtılan UMEM Projesinin hem sanayiciler için hem de işsizler için bir gelecek projesi olduğunu vurguladı
Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya’da sanayi sektöründe istihdam edilenlerin sayısının arttığını, ancak mesleki eğitim yetersizliğinden dolayı sanayide “beceri uyumsuzluğu” da yaşandığını belirtti. Konya’da yapılan 2010 Yılı Mesleki Eğitim İhtiyaç Analizi sonuçlarını değerlendiren Başkan Büyükhelvacıgil, araştırma sonuçlarına göre; Konya sanayisinde en çok nitelikli elemana ihtiyaç duyulan mesleklerin “Gaz Altı Kaynakçısı, CNC Tezgah Operatörü, Torna Tezgahı Operatörü, Pres Tezgahı Operatörü, Alıştırıcı-Montör, Metal Dökümcüsü, Kalite Kontrolcü, CNC Torna Tezgah Operatörü, Taşlama ve Alet Bilemecisi, Kalıpçı” olduğunu söyledi.
KSO (Konya Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İş Kurumu, Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin işbirliğinde hayata geçirilen “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri” projesi kapsamında, Konya’nın 2010 Yılı Mesleki Eğitim İhtiyaç Analizi’nin tamamlandığını belirterek, analiz sonuçlarını değerlendirdi.
KONYA’DA İŞSİZLİK ORANLARI
KSO Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, 2009 yılı TÜİK verilerine göre Konya’nın, 81 İl arasında işsizliğin en düşük olduğu iller arasında yer aldığına dikkat çekti. Türkiye genelinde istihdama katılım oranının yüzde 41.2 olduğunu belirten Başkan Büyükhelvacıgil, “Konya’da istihdama katılım oranı yüzde 46.1 ile Türkiye ortalamasının üzerindedir. Türkiye’de işgücüne katılım oranı 47,9 iken, Konya’da bu oran yine Türkiye ortalamasının üzerinde, yüzde 51,6 olarak gerçekleşmiştir.” Dedi. Başkan Büyükhelvacıgil, 2010 Yılı Mesleki Eğitim İhtiyaç Analizi sonuçlarına göre; Konyalı işverenlerin, işçi alırken önce mesleki becerilerine (yüzde 75,9), ardından kişisel özelliklerine (yüzde 19,2) baktığını ifade etti.
Başkan Büyükhelvacıgil, 2010 Yılı Mesleki Eğitim İhtiyaç Analizi sonuçlarını şu şekilde değerlendirdi: “2010 Yılı Mesleki Eğitim İhtiyaç Analizi bizlere ‘beceri uyumsuzluğunun’ Konyalı sanayiciler için ciddi bir sorun olduğunu göstermiştir. Konya’da makine imalat sanayi, otomotiv yan sanayi, metal işleme gibi özellikli ve nitelikli sektörler, nitelikli eleman sıkıntısı çekiyor. Bu nitelik sorunu, çalışanların aranan becerilere sahip olmaması, üretimde gecikmelere, maliyet artışına, verimlilik kaybına ve kalite düşüklüğüne neden olmaktadır. Yine aynı araştırmaya göre; sanayide yaşanan beceri uyumsuzluğu sorunun en önemli sebebi mesleki eğitim eksikliğidir. Öte yandan; Konya’da 2009 yılında sanayi sektöründe istihdam edilenlerin sayısı 2005 yılına oranla artmıştır. 2005 yılında Konya’da sanayi sektöründe istihdam edilenlerin oranı yüzde 14,28 iken, bu oran 2009 yılında yüzde 17,87’ye yükselmiştir. Konya’da Sanayi sektöründe metal eşya, makine, otomotiv yan sanayi, gıda ve plastik ön plana çıkmaktadır.”
Büyükhelvacıgil, Konya’da KSO Koordinasyonunda uygulanacak UMEM Projesi ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz’ün başkanlığında yürütülen iki günlük toplantıda; Konya’daki kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar, Sanayici ve İşadamları temsilcileri, yakın illerin kurs yönetimi (İŞ-KUR, Endüstri Meslek Lisesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ticaret ve Sanayi Odaları) temsilcileri, sanayi sektöründeki firma temsilcileri ve hizmetler sektöründeki firmalarla görüşüldüğünü sözlerine ekledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.