M. Emin Can: Osmaniyedeki Çelik Üretim Tesisimizin İnşaatına Başladık
Cansan Metalurji; Osmaniye Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösterecek olan Çelik Üretim ve Haddehane Tesisinin temelini geçtiğimiz günlerde attı
Cansan Metalurji; Osmaniye Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösterecek olan Çelik Üretim ve Haddehane Tesisinin temelini geçtiğimiz günlerde attı
Cansan Metalurji; Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösterecek olan Çelik Üretim ve Haddehane Tesisi’nin temelini geçtiğimiz günlerde attı. Toplamda 30 milyon dolara mal olacak tesiste çelik kütük üretimi yapılacak. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, Ak Parti Osmaniye Milletvekilleri Prof. Dr. İbrahim Mete Doğruer ve Durdu Mehmet Kastal başta olmak üzere birçok önemli ismin katıldığı temel atma törenine Demir Çelik Store Dergisi adına İç Anadolu Bölge Temsilcimiz Davut Karacan katıldı ve Cansan Metalurji Yönetim Kurulu Başkanı M. Emin Can ile bir söyleşi gerçekleştirdi.
Öncelikle Cansan Metalurji hakkında bizleri kısaca bilgilendirir misiniz?
Cansan Metalurji’nin temelleri babamız Hacı Bedirhan Can tarafından 1979’da atıldı. 2000 yılında şirketleşerek demir çelik ürünleri ticareti ile hizmet veren ve ticaretteki performansını üretim ile birleştirmeye karar veren firmamızın, geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde Osmaniye’de çelik üretim tesisimizin fabrika inşaatına başladık. 2009 yılında Osmaniye şubemizi açtığımızda uzun soluklu ve başarılarla dolu bir yolculuğumuza başladığımızı hissediyorduk.
Temellerini attığınız Çelik Üretim ve Haddehane Tesisi üretime ne zaman başlayacak ve tesiste hangi ürünlerin üretimi yapılacak?
Yapılması planlanan "Çelik Üretim ve Haddehane Tesisi" projesi, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alıyor. Yatırım programı üç aşamadan oluşuyor. Bunlardan birincisi projelerin hazırlanması ve ihale aşaması… İkinci aşama, inşaat ve çevre düzenlemesi işlemlerinin yapılması. Üçüncü aşama ise, makine ve teçhizatın yerleştirilmesi ile montaj faaliyetlerine geçme aşamasıdır. Yapılacak tüm çalışmaları azami 10 ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Proje kapsamında inşaatına başlanan tesiste, elektrik ark ocağı ile çelik üretimi yapmayı planlıyoruz. Çelikhanede 150 x 150 milimetrekare kesitli 12 metre boyunda çelik kütükler üretilecek. Kurulacak olan tesisin tüm inşaat işlerinde, mekanik ve diğer donatılarda TSE, Avrupa Birliği ve diğer uluslararası standartlara uygun malzemeler kullanılacak ve mevcut en son teknolojiler seçilecek.
Projede öncelikle çelikhane tesisi daha sonra da haddehane tesisi devreye alınacak. Entegre tesiste, üretime yönelik TS 708 standardında yer alan çeşitli kalitelerin yanı sıra, uluslararası standartlara göre üretim yapılacak. Ayrıca, Kalite Yönetim Sistemleri: ISO 9000 ve Çevre Yönetim Sistemleri: ISO 14000 kalite belgeleri ile ilgili çalışmalarımız da olacak.
Yatırım projesi hakkında neler söyleyeceksiniz? Proje için ne kadar harcama yapılacak, üretim kapasitesi ne olacak?
Yatırım projesi hakkında kısaca bilgi verecek olursak; yatırımın toplam tutarı yaklaşık 30.000.000 dolar. Yatırım süresi 10 ay, işletme süresi ise 25 yıl. Tesisin tam kapasitedeki üretim miktarı 800.000 ton/yıl. Tesisimizi faaliyete geçtikten sonra 1.yıl 92,5. diğer yıllar 98 kapasitede çalıştırmayı hedefliyoruz. Yıllık katma değer yaklaşık 25.000.000 USD olacak. Planlanan tesisin işletmeye açılması ile birlikte 350 kişiyi istihdam etmeyi amaçlıyoruz.
Yatırım için neden Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’ni tercih ettiniz?
Organize Sanayi Bölgelerinde kurulacak sanayi yatırımları için mevzuat hem kolaylıklar hem de avantajlar sağlıyor. Dolayısıyla bu bölgeyi, altyapı problemleri çoğunlukla halledilmiş olması, farklı veya benzer sanayi sektörlerini bir araya toplaması ve çevresel etkiler açısından da uygunluk arz etmesinden dolayı tercih ettik. Kara, deniz ve demiryolu ulaşım ağlarının proje alanına yakın konumda bulunması bu fabrikanın burada yapılması için son derece cazip. Tesiste kullanılacak ham maddelerin temini, ulaşım ve maliyet kriterleri açısından çok önemli. Arsanın bulunduğu Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi, yatırım teşviklerinden faydalanmasının yanında, hem Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yakınlığı açısından, hem de sanayi yerleşimi açısından önemli bir merkez konumunda.
Kurulacak tesis ile, çevre illerdeki ve bölgedeki inşaat sektörünün çelik çubuk ihtiyaçlarını öncelikli olarak karşılamayı düşünüyoruz. Dolayısıyla projenin gerçekleşeceği arsanın yer aldığı Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi önemli bir avantaj sunuyor diyebiliriz. Proje, Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde yer alacağından alternatif arsa arayışına gitmeyi düşünmedik. Alternatif yer ancak başka bir Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde olması durumunda uygun olabilirdi fakat proje açısından önemli bir değişiklik oluşturmayacaktı.
Üretimini yapacağınız ürünlerle hangi pazarları hedefliyorsunuz?
Ürün Pazarı: Üretilen çelik kütükleri, bir ara ürün olarak “demir çelik kütüğü” ve haddehanelerde işlendikten sonra “nihai uzun demir çelik ürünleri” olarak ele almak yerinde olacaktır. Uzun demir çelik ürünleri; düz yuvarlak beton çeliği, nervürlü beton çeliği ve ısıl işlem görmüş (tempkorlu) nervürlü beton çeliği olarak inşaat ve yapı sektörlerinde kullanılmaktadır.
Coğrafi Pazar: Ülkemizdeki demir çelik üreticileri; Marmara Bölgesi (İstanbul), Ege Bölgesi (İzmir), Batı Karadeniz Bölümü (Karabük-Ereğli) ve Doğu Akdeniz Bölümü (İskenderun) olmak üzere dört ana bölgede toplanmıştır. Kurulması planlanan tesis İskenderun bölgesine yakın olması nedeniyle satışlar çevre haddehanelere "ara ürün" olarak yapılacaktır. Ancak, talep gelmesi veya nakliye maliyeti de eklendiğinde oluşacak fiyatın uygun olması durumunda, çelik kütükler haddehanelerde işlendikten sonra, inşaat demiri olarak tüm Türkiye'ye satış yapılabilecektir. Halen satış ve pazarlama faaliyetlerinde aktif bir strateji izlemeyerek, ağırlıklı olarak Güney, Güneydoğu ve Doğu bölgelerine olmak üzere, birçok il'e satış gerçekleştirmiştir. Bununla birlikte, zaman zaman Ege Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi'ne de satış yapılabilmektedir.
Osmaniye’nin Bahçe ilçesine 16 derslikli bir ilköğretim okulunu kazandırma sözü verdiniz ve bununla ilgili olarak bir de protokol imzaladınız. Bu konu hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Çelikhane yatırımımızla birlikte eğitime de yatırım yaptığımız için mutluyuz. Çünkü ülkemizin ve insanımızın geleceğinin eğitimle daha iyi olacağına inanıyoruz. Bu nedenle eğitime yönelik her türlü yatırımı bir gönül borcu olarak görüyoruz. Hayatımızın her evresinde öğrenen insanlar olmak bütün amacımız olmalıdır. Gerçekten öğrenmek çok önemlidir. Öğrenen bir yapının içinde olunca değişimi yakalamak yerine, değişimi oluşturma fırsatımız oluyor. Eğitime dönük her türlü yatırımı, doğrudan doğruya toplumun sosyal varlığı, ekonomisi, politikasıyla birlikte bütün benliğinin de geliştirilmesine yapılmış bir katkı olduğunu düşünüyoruz. 2010 yılında Osmaniye ilimizde bir anasınıfı yaptırdık. Bahçe ilçesine de yapacağımız ilköğretim okulu Milli Eğitim Bakanlığının tip projelerinden değil özel bir projedir ve yaklaşık 1.200.000 TL’ye mal olacaktır.16 derslikli ve 3 katlı olacak okulumuzda bilgisayar ve tam teşekküllü laboratuar salonu, kütüphane, kafeterya ve çok amaçlı toplantı salonu yer alacaktır. Bu okulumuzun projesini hazırlarken, engelli öğrencilerimizi de unutmadık. Onların da rahatlıkla eğitim göreceği, giriş rampaları ve asansörleri olan, her katta özel tuvaletlerin yer aldığı bir okul olmasını istedik. Bazı özelliklerini saydığımız okulumuzu yine 2011 Eylül’de Türk Milli Eğitimin hizmetine sunacağız.
Son olarak dergimiz aracılığıyla iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Bizim Türkiye’de çok fazla birleştirici olmamız lazım. Herhangi bir sebeple birilerini farklı görmememiz lazım. Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz. Asıl amacımız ülkemizi nasıl daha iyi, güzel yerlere getirebiliriz olmalı. Türkiye son yıllarda muazzam gelişmeler kaydetti. Bu ivmeyi devam ettirmemiz gerekiyor. Yetkililerin ve bizlerin daha fazla birleştirici olması gerekir. Bizlerin, enerjimizi negatif yönde etkileyecek konulara harcayacağımız zamanı bulunmamaktadır. O nedenle, bir yandan sorunları nasıl çözüme kavuşturacağız diye düşünürken diğer yandan bizim bir araya gelip, el birliği yapıp yol almamız gerekmektedir. Senin rengin bu, sen şuradansın, inancın bu değil, özünde herkes insan. Hangi yöreden veya dinden olduğu herkesin kendi özel konularıdır. Ancak biz onlara zaman verir, tüm enerjimizi bu sorunu çözmek uğruna harcarsak günün sonunda biz de kaybedenler arasında yerimizi alırız. Önemli olan kardeşçe güzel işler yapmak. Dinimiz de bunu söylüyor zaten. Geriye değil, ileriye bakmalıyız. Ekonomiye odaklandığımızda ortaya ekonomik bir güç çıkar ve dünyada kişi başına geliri en yüksek ülkelerden biri konumuna geliriz.
Son olarak tesisin temel atma törenine Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Abdülkadir Aksu, Osmaniye Valisi Sayın Celalettin Cerrah, Ak Parti Osmaniye Milletvekilleri Prof. Dr. Sayın İbrahim Mete Doğruer ve Sayın Durdu Mehmet Kastal, C. Başsavcısı Sayın Ramazan Apaçık, İl Emniyet Müdürü Sayın Tayfur Erdal Ceren, İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Ali Said Çalışkan, İlçe Kaymakamları, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Belediye Başkanları, OSB Yönetim Kurulu Üyeleri, Sanayiciler ve saygıdeğer dostlarımız katılarak bizleri onurlandırdılar. Bu isimler başta olmak üzere adlarını söylemeyi unuttuğumuz isimler de varsa hepsine tek tek bir kez daha teşekkür ediyorum.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.