Marmara Siegener Galvaniz A.Ş İzmit - Gebze İmes OSB’de Türkiye’nin En Büyük Galvaniz Tesisini Hizmete Aldı
Sıcak Daldırma Galvanizleme Sektörünün Öncü Kuruluşlarından Marmara Siegener Galvaniz A.Ş İzmit / Gebze İmes OSB’de Türkiye’nin En Büyük Galvaniz Tesisini Hizmete Aldı
Bünyamin Halaç
Marmara Siegener Galvaniz A.Ş
İş Geliştirme Koordinatörü (CMO)
Sıcak Daldırma Galvanizleme (SDG)
Sıcak Daldırma Galvanizleme imalatı bitmiş montaja hazır çelik konstrüksiyonların tek seferde erimiş çinko banyosuna daldırılarak her bir bölgesinin, (kapalı alan , köşeler, iç kısımlar vs) çinko ile kaplanmasını dolayısıyla malzemenin bütününün korunmasını sağlar. Bu durum, özellikle karmaşık yapılı, yüksek mukavemet isteyen, büyük çelik konstrüksiyonların korozyona karşı korunmasında büyük avantaj oluşturur. Bu yüzden tek seferde ve hızlı iş bitirmek için SDG kaplamalarda ocağın büyüklüğü çok önem taşır.Büyük ocak avantajı, köprü-bina gibi büyük çelik yapı konstrüksiyonlarının büyük parçalı imalat yapılmasına olanak sağlar. Bu da maliyet azaltıcı en büyük unsurdur. Tek seferde, daha büyük, maliyeti daha ucuz, nakliyesi ve montajı daha kolay çelik imalatlar projelendirilebilir. SDG bilinen en uzun ömürlü ve ekonomik kaplama yöntemi. Bu yolla kaplanmış malzemeler 100 yıla yakın korozyon dayanımı gösterebilir.Bunun ekonomik etkisi çok büyüktür. Her yıl milyarlarca dolar paranın milli hasılamızdan korozyon sebebiyle gittiğini düşünürsek bu etki daha iyi anlaşılır. Çevresel faydası da en üst düzeydedir. Bilinen kaplamalar içersinde global ısınmaya etkisi en düşük yöntem SDG’dir.
Marmara Siegener Galvaniz ve Gebze’de kurulan yeni tesis
Marmara Galvaniz Ltd. 2004 yılında İzmit’te kuruldu. Bu tesisimiz 7,5 mt lik galvanizleme ocağıyla yaklaşık 7 yıldır Marmara bölgesine SDG konusunda hizmet veriyor. 2008 yılında Alman Siegener Verzinkerei Holding GmbH ile ortaklık yaptık. Bu ortaklığın getirdiği güç ve sinerjiyle ikinci tesisimizin kurulmasına karar verdik.
Yeni tesisimiz Eylül ayı başında Sıcak Daldırma Galvanizleme faaliyetlerine başladı. Tesisin kuruluşunda Alman ortağımız Siegener Verzinkerei Holding GmbH ile teknoloji ve know how alışverişinde bulunduk. Ortağımız 120 yıllık bir kuruluş ve onlarca tesisi var Avrupa da. Bizim yerel tecrübemiz, esnek ve hızlı hareket edebilme yeteneğimiz ile ortaklarımızın bilgi birikimlerini birleştirdik. Sonuçta son derece planlı, teknolojik ve özellikle iş güvenliği ve çevre konusunda duyarlı bir tesis çıktı ortaya.
Yatırım için neden Gebze İmes OSB’yi tercih ettik?
Lokasyon olarak çok doğru bir yerde. Zaten İstanbul un sanayisinin gideceği yer belliydi.IMES OSB, Türkiye ve dünya da benzeri çok az olan bir sanayi bölgesi. Altyapısı mükemmel. Ülkemizin ve özellikle Marmara bölgesinin böyle bir sanayi bölgesine ihtiyacı vardı. Coğrafi konumu yerleşim birimlerinden uzaklığı, seçilen arazinin tarıma elverişli olmaması, çevresel etkisinin minimum düzeyde olması çok büyük avantajlar. Yeni körfez geçiş köprüsünün yapılacak olması, 3. Boğaz köprüsü ve bağlantı yollarının , ayrıca Batı Karadeniz otoyolunun kesişme noktasında olması çok önemli. Hem Türkiye nin her yerine hem de dünyaya açılan kapıların eşiğinde. Biz burada olmaktan çok mutluyuz. Sanayi bölgesinin tam oturabilmesi için biraz zamana ihtiyac olmakla birlikte bölge tartışmasız gelecek vadeden bir yer.
Yeni tesisin özellikleri ve avantajları
Artık tüm dünyada sanayi ve ekonomi alanın da daha hızlı, daha büyük prosesler öne çıkıyor. Maliyet odaklı çalışmalar ön planda. Tesisimizin öncelikle emek yoğun teknolojiden teknoloji yoğun teknolojiye geçtiğini söyleyebiliriz. Çalışan sağlığı, kalitesi ve verimliliği ön plana çıkacak. Tesis Çvereye son derece duyarlı. Hiçbir atığımız yok. (varolan atıklar ticari değeri yüksek ve geri dönüşümcüler tarafından çok talep edilen yan ürünler). Çinko atıklarının ekonomiye dönüştürülmesi son derece cazip.Hayvan yemliğinden ilaç sektörüne, tekrar çinko elde edilmesinden çinko oksit üretimine kadar pek çok alanda çinko atıklarımız yoğun bir şekilde kullanılıyor. Tesisimizin en önemli özelliği sahip olduğumuz galvanizleme fırınımızın büyüklüğü. 16 m boy x 1,8 m genişlik ve 3,2 m derinlik ölçüleri ile Türkiyenin hatta Ortadoğu ve yakın avrupanın en büyük tesisi. Bu özellik yukarıda sağlayacağı ekonominin yanında özellikle yapısal çelik üreticileri, yurtiçi ve yurtdışı satış yapan uzun ürün imalatcıları – tüccarları için çok büyük avantaj. Bu avantajı müşterilerimize kullandırıp, nakliye montaj, işçilik gibi kalemlerden tasarruf etmelerini sağlayacağız. Uzun ürün imalat ve tüccarları ise tek seferde galvanizlenmiş uzun ürün taleplerini tesisimiz sayesinde cevap verebilecekler. Bu da ihracata katkı sağlayacak. Son tahlilde ülke ekonomisine katkı sağlayan bir oluşum sözkonusu olacak.
Hizmet vermeyi amaçladığımız sektörler
Uzun ürün imalatcıları-tüccarları (NPI,NPU,HEB,HEA tarzı çelikler), yapısal çelik ürünleri (kolon,kiriş ve çatı bağlantı konstrüksiyonları), alt yapı üst yapı inşaatlarında kullanılan çelikler (Köprü, üst geçit vs), ulaşım (otoyol bariyer vs), Tır, Kamyon şaseleri, Enerji (Aydınlatma direkleri, Enerji Nakil hattı direkleri ) ve boyu-ebatı ocağımıza sığan, kimyasal özellikleri galvanizlemeye uygun her türlü metal imalat işleri.
SDG sektöründe yatırım beklentisi
Şu anda yatırım halinde olan 1-2 galvanizci var. Fakat bunun dışında açıkcası yeni yatırımların, özellikle yurtdışından gelecek yatırımların olabileceğini sanmıyorum.
Çünkü ülkemizde özellikle son 5 yılda galvanizleme tesisi yatırımı-dolayısıyla kapasite- artışı ile galvanizlenecek ürün artışı aynı oranda olmadı. Zaten malum kriz 2008-2010 arası bu sektörü çok ciddi anlamda geriye attı. Yapılan yatırımların amortismanı, verimliliği tartışılır oldu. Bu kriz sonrası beklenilen hareketlilik mevcut kapasiteler tarafından paylaşılsa dahi kapasitelerde açıklık söz konusu olacak. Bunun yolu galvanizli ürün kullanımını ülke içinde arttırmak. Bu da çok yavaş ilerliyor. Bu anlamda bir Avrupa ülkesi sınıfına gelebilmemiz için daha çok zaman geçmesi lazım. Tüm galvanizcilerin ve özellikle derneğimizin çok çalışması lazım. Hala, ilgili devlet kuruluşlarının şartname ve yönetmeliklerinde galvaniz şartı pek çok ürün de yok.Bunun çok acil değiştirilmesi laızm.
Avrupa da neredeyse galvanizsiz ürün kullanmama yasağı varken ülkemizde devlet eliyle kullanmayın deniliyor. Bunun-korozyon dolayısıyla kullanılamaz hale gelen demir çelik ürünlerinin- ülke ekonomimize kaybı yılda endirek giderlerle birlikte 40 milyar doları buluyor.
2011 yılı değerlendirmesi
Krizin etkisi hala her sektörde hissediliyor. Hiçbir sektör ya da firma krizden tam çıktık diyemez. Bizde bir toparlanma süreci geçirdik. Safralarımızı attık. Pazarlama ağımız genişledi. Saha ve sektör analizleri yaptık. Kendi içimizde sahip olduğumuz kalite sistemlerinin iyileştirilmesi ve çalışanların eğitimlerine ağırlık verdik.
Marmara – Siegener Galvaniz’in hedefleri
Tesis yatırımımızı rantable çalıştırmak birinci hedefimiz. Sahip olduğumuz kapasiteyi en verimli şekilde kullanabilmemiz için çok çalışmamız lazım. Bu tesisle birlikte sorumluluklarımız da çok arttı. Adımız ve bilinirliğimizin artması bize daha ağır bir sorumluluk veriyor. Bunun farkında olarak hizmet ağımızı genişleteceğiz. Önümüzdeki yıllarda bölgesel yatırımlar söz konusu olabilir.Fakat bu tesisle geçireceğimiz ilk 2-3 yıl bizim için çok önemli. Tüm enerjimizi bu tesise vereceğiz.
İşimizi çok iyi yapmaya ve mutlak müşteri memnuniyetine odaklandık. Bunun için bu yıl 18001 ve 14001 belgelerimizi aldık. Yurtdışından uluslar arası organizasyonlara üye olmayı planlıyoruz. Sektörel fuar ve kongreleri yakından takip ediyoruz. Bu yıl İTÜ nün ilk defa düzenlediği Yüzey işlemler sempozyumuna katılımcı olduk. Aynı şekilde bu yıl ilki yapılan Yapısal Çelik derneğinin düzenlediği ‘Çelik Yolu Zirvesi’ ne katıldık. Yine bu yıl ekim ayında Sakarya Üniversitesinin bakım kongresine katıldık. Win fuarı katılımımız her yıl kesintisiz devam ediyor.
Bu sektör büyümeyi hak ediyor, dileğim ilgili tüm kuruluşların (Sektörel dernekler, belediye ve ilgili resmi kuruluşlar) SDG nin bilinirliğinin arttırılması için üzerine düşeni yapması. Ülkemizde bu sektörün gelişmesiyle birlikte ortaya çıkacak toplumsal ve ekonomik faydayı hep beraber paylaşmak istiyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.