Mesleki yeterliliği geliştirmeye 123.282 Euro
Payas Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile Çelik-İş Sendikası işbirliğiyle hazırlanan ve AB Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında yer alan, Sosyal Diyalog Yoluyla Metal Sektöründe Mesleki Yeterliliklerin Geliştirilmesi Projesinin tanıtımı yapıldı
Payas Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile Çelik-İş Sendikası işbirliğiyle hazırlanan ve AB Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında yer alan, ‘Sosyal Diyalog Yoluyla Metal Sektöründe Mesleki Yeterliliklerin Geliştirilmesi Projesi’nin tanıtımı yapıldı. 12 ay süren projenin bütçesi 123.282 Avro olarak açıklandı. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Avrupa Birliği Destekli Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi Hibe Programı üzerine sunumlar yapıldı. İTSO toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Karayılan Belediye Başkanı MehmetYurtman, Bekbele Belediye Başkanı Bestami Bilgili, Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Şenol Genç, İTSO Başkanvekili Müfit Tennioğlu, İTSO Meclis Başkanı Mehmet Binbay, İskenderun Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Mursaloğlu, Dörtyol İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, Çelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Cengiz Gül, Proje Koordinatörü Mehmet Pancar, İsdemir Genel Müdürü İsmail Akçakmak, Payas Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Ali Polat ve davetliler katıldı.
Proje sahibinin Payas Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, proje ortağının ise Çelik-İş Sendikası olduğunu anlatan proje koordinatörü Mehmet Pancar, genel hedefler arasında ileride Türkiye’de uygulanması mümkün olabilecek mesleki teknik eğitimde kredi transferine (ECVET) altyapı oluşturulmasıyla mesleki eğitimin taraflarına hizmet etmenin de bulunduğunu söyledi. Projenin hedef grupları arasında gençler, öğrenciler, okullar ve mesleki eğitim kuruluşları olduğunu anlatan proje koordinatörü Pancar, İTSO’da düzenlenen toplantıda, “Özel hedeflerimiz arasında ise İskenderun Körfezi’nde faaliyet gösteren demir-çelik sektöründeki pilot dallarda mesleki yeterliliğin kazandırılması, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) yönetmeliği kapsamında; Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi’nde (UYÇ) hazırlanan meslek standartları ve yeterliliklerinin kazandırılması ve değerlendirilmesi, Payas Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin MYK yönetmeliğine göre akredite eğitim kuruluşu olmasının alt yapısının oluşturulması, Çelik-İş Sendikası’nın da akredite sınav ve belgelendirme kuruluşu olmasının alt yapısının oluşturulması vardır” dedi.
İskenderun Körfezi Mesleki Yeterlilikler Platformunun oluşturulması ve AB’deki iyi modellerin incelenerek Türkiye için özgün bir modelin de oluşturulmasının proje faaliyetleri arasında yer aldığını anlatan Pancar, projenin iyi beklentiler içerisinde olduklarını belirtti.
Toplantıda konuşan Çelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Cengiz Gül de, AB’ye katılım yolundaki Türkiye’nin hedefinin, üretim ve ekonomide daha üst basamaklara çıkmak olduğunu söyledi.
“EĞİTİM PROJELERİNİ HER ZAMAN DESTEKLİYORUZ”
İTSO Başkanvekili Müfit Tennioğlu da, eğitim projelerine katkıya her zaman hazır olduklarını belirtti ve “Bölgemiz demir-çelikte önemli hamleler gerçekleştirmiştir. Metal sektörünün geleceği parlaktır. Nitelikli iş gücüne de ihtiyaç var, bu nedenle proje daha çok önem kazanıyor. Eğitim projelerine her zaman destek veriyoruz ve her türlü katkıya da hazırız. Bölgemiz sanayi şehri. Önemli olan işsizliğe çözüm bulunması ve istihdama yönelik çalışmaların yapılmasıdır Payas Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi’nin yapmış olduğu projenin amacına ulaşacağı kanısındayım” diye konuştu.
“MESLEK LİSELERİ ALTIN BİLEZİK KAZANDIRIYOR”
Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Şenol Genç’de toplantıda söz alarak, İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 11 proje üreterek il sıralamasında Türkiye genelinde ikinci olduklarını söyledi. İl Milli Eğitim Müdürü Genç, “Artık ben olma dönemi bitmiştir. Biz dönemi başlamıştır. Hep birlikte omuz omuza verildiği takdirde tüm sorunları el birliği ile çözeceğiz. Yani hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için çalışacağız. Bu projenin de el birliği ile amacına ulaşacağına inanıyorum” diye konuştu.
Düz liselerden mezun alanların üniversiteyi kazanamaması halinde işsiz kaldığını, üniversiteyi kazanması durumunda bile mezun olduktan sonra mesleki yeterlilikte belirsizliğini tam gideremediğini, meslek liselerinin ise gençlere ‘altın bilezik’ kazandırdığını söyleyen Genç, “Meslek edindirmede meslek liselerinin önemi büyüktür. Sanat okuludur, koluna ‘altın bilezik’ takar, meslek kazandırır. ‘Her işi yaparım’ diyen hiç birşey yapamaz” dedi.
Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Hasan Terzi de, çeşitli istatistik verilerine göre Türkiye’de istihdam edilenlerin önemli bölümünün vasıfsız olduğunu belirterek, “Genç nüfusumuzla övünüyoruz, ama Avrupa vasıflı eleman istiyor. Hayat boyu öğrenme projesi bu açıdan önemli bir adım. Sosyal diyalog yoluyla metal sektörüne mesleki yeterliliklerin geliştirilmesini amaçlayan bu proje de zengin ve katılımı yüksek, farkındalık oluşturuyor. Tamamlanmasıyla sektörü için itici güç olacak bu projenin beklenen sonuçları vermesini diliyorum” şeklinde görüş ortaya koydu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.