Mete Gazioğlu: Yassı çelik sektöründeki yatırımlar ithalatı önemli ölçüde azaltacak
Mega Çelik Ltd. Şti. ortaklarından Mete Gazioğlu ile sektöre ilişkin faaliyetlerini ve ileriye dönük projelerini içeren bir söyleşi gerçekleştirdik…
Mega Çelik Ltd. Şti. ortaklarından Mete Gazioğlu ile sektöre ilişkin faaliyetlerini ve ileriye dönük projelerini içeren bir söyleşi gerçekleştirdik…
Öncelikle firmanızın kuruluş geçmişi ve faaliyet alanı hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Firmamızın geçmişi 1960’lı yıllara dayanıyor. Dedem Mehmet Gazioğlu Mersin’de demir çelik ticaretine (boru ve sac) başlamış, daha sonra kardeşleriyle beraber İstanbul’a gelip Demirsac Galvaniz’i kurmuşlar. Zamanla babam Metin Gazioğlu bu aile şirketinden ayrılıp 1990 yılında Mega Çelik San. Tic. Ltd. Şti kurmuş. Mega Çelik; yassı çelik sektöründe faaliyet göstermekte ve müşterilerimize her türlü soğuk-sıcak-galvanizli sacların yurt dışı ve yurt içi bazlı malzemeleri istenilen boy ve ebatlarda kesme-dilme yapılarak tedarik etmektedir. Ayrıca, 2002 yılında Gebze’de yıllık 150.000 ton kapasiteli 0.30 – 2.00 mm. arası üretim yapabilecek kontinu sıcak daldırma hattı kurduk, ancak o dönemin ekonomik şartlarının beklenildiği gibi geçmemesinden dolayı galvaniz hattımızı Rusya’ya ihraç ettik. Galvaniz hatlarıyla ilgili know-how ve tecrübemiz yüksek olduğundan dolayı bu konuda teknik destek ve makine üretimi de yapabiliyoruz. Ayrıca Gebze’de ortağı olduğumuz Ekono - Metal AŞ’de depolama hizmeti de veriyoruz.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere ürün tedarik ediyorsunuz?
Ürünlerimiz genelde beyaz eşya, boru, otomotiv, makine üretimi, çatı malzemeleri üretimi, çelik kapı üretimi gibi ana sektörlerde kullanılırken, isteğe göre değişen çeşitli yan sanayilere de malzeme tedarik etmekteyiz.
Bir çok sektörde olduğu gibi demir çelik sektöründe de önemli bir rekabet yaşanıyor. Siz bu durum hakkında neler düşünüyorsunuz?
Yassı çelik sektöründe Türkiye’de çok fazla rekabet var. Yüksek stoklarla ticari ve sanayi faaliyetlerini devam ettiren belli başlı şirketlerin yanı sıra, küçük ve orta ölçekte demir çelik malzemeleri pazarlayan, aracılık yapan çok sayıda kurum bulunmaktadır. Bu durum müşteriler açısından büyük avantaj sağlamaktadır. Malzeme tedarik edilecek kaynağın opsiyonları arttığı sürece tüketiciler daha verimli ve ticari olarak daha karlı seçimler yapabilme olanağına kavuşmuşlardır. Yassı demir çeliğin Türkiye’de en büyük üreticisi şu anda Ereğli Demir Çelik olmasına rağmen, hala ülkemizde bu konuda arz-talep dengesizliği mevcuttur ve üretim yeterli değildir. Bu yüzden yassı demir çeliğin hala en büyük kaynağı ithalat olarak gözüküyor. Ancak; Türkiye’de gerçekleştirilen yabancı kaynaklı çeşitli yatırımların sonucunda yassı çelik ithalatının azalacağını tahmin ediyoruz. Bu durumda da demir çelik pazarlama ve aracılık faaliyetleri yapan şirketlerin sektörde epey zorlanması muhtemeldir.
2011 yılının ilk yarısını geride bıraktık. Bu dönem firmanız açısından nasıl geçti, yılın ikinci yarısından neler bekliyorsunuz?
2011 yılının ilk yarısını geçtiğimiz sene ile karşılaştıracak olursak; satışlarımızda kapasite olarak yaklaşık aynı tonajları yakalamamıza rağmen kar oranları daha da düşük gözükmektedir. Bunun sebebi 2010 yılında yassı çeliğin, TL bazında düşünecek olursak, dolar kurunun da artmasıyla beraber yaklaşık %40-50 gibi bir artış göstermiş olması ve mevcut stokların bu fiyatlardan satılmasıydı. Ancak bu artış belli bir noktaya kadar devam etmiş ve 2011 yılında fiyatlarda geri dönüşlerde başlamıştır. Şu anki soğuk çeliğin efektif olan 920-930 USD/ton olan ilk üretici satış fiyatları halen piyasada yüksek olarak kabul görmekte ve bu yüzdende kar marjları 2010 yılına kıyasla düşük çıkmaktadır.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
Kısa vadede, stoklarımızda bulunan ticari kalite ve standartlardaki malzemelerin yanına daha özellikli ve kullanım alanları daha farklı olan kalite malzemeleri ürünlerimize katmayı planlamaktayız. Bu konuda çeşitli firmalardan tarafımıza talepler gelmektedir. Uzun vadede ise sektördeki konumumuzu koruyarak, daha yüksek kapasiteli çalışma planlarımız da var. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde yassı çelik sektöründe teknolojik olarak büyük atılımlar gerçekleşmiş ve henüz bu yenilikler Türkiye’de kullanılmamaktadır. Üretimde kullanılan bu teknolojik gelişmeleri biz de takip ediyoruz ve uzun vadede bu konuda bir yatırım yapma planımız var.
Mete GAZİOĞLU
1975 İstanbul doğumluyum. İlk ve ortaokulu Nişantaşı Işık Lisesi’nde, liseyi de Boğaziçi Lisesi’nde bitirdim. Koç üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun olduktan sonra University of San Diego California da işletme mastırımı tamamladım. 2006 yılında evlendim ve 2 yaşında bir oğlum var.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.