MMK’nın son günlerde yaptığı görüşmeler sektörde merak uyandırdı
Rusya demir çelik sektörünün %18’ini elinde bulunduran MMK’nın, son günlerde Türkiye pazarından çekileceği konuşuluyor.
Rusya demir çelik sektörünün %18’ini elinde bulunduran MMK’nın, son günlerde Türkiye pazarından çekileceği konuşuluyor.
Rusya demir çelik sektörünün %18’ini elinde bulunduran MMK’nın, son günlerde Türkiye pazarından çekileceği konuşuluyor. MMK’nın hisselerini devretmek için Erdemir ve Tosyalı ile görüşme halinde olduğu söylentiler arasındayken, adı geçen firmalar konu ile ilgili herhangi bir görüş bildirmedi. Demir-çelik sektöründe ilgi uyandıran bu konu; şirketin tamamının mı yoksa bir kısmının mı satılacağı ise merak konusu olmayı sürdürüyor.
Türkiye’ye Mart 2007’de, Atakaş ile demir-çelik sektöründe ortaklık kurarak giren Rus demir-çelik şirketi MMK; kurdukları ortaklıkta hedeflerinin, Türkiye piyasasında 2.3 milyon ton yassı çelik üretim kapasiteli bir yatırım olacağını duyurmuştu. Bu yatırımın gerçekleştirilmesinden kısa bir süre sonra; Atakaş’ın 485 milyon dolar değerindeki %50’lik hissesinin, 11 Mart 2011'de Rus çelik üreticisi Magnitogorsk Iron and Steel Works'a (MMK) geçtiği duyuruldu.
MMK’nın son günlerde yaptığı görüşmelerin yeni bir ortaklık için mi; yoksa Türkiye pazarından tamamı ile çekilmek için mi olduğu, yetkililerin herhangi bir açıklama yapmasından dolayı belirsizliğini korumaya devam ediyor.
Sektörün önemli oyuncularından biri olan MMK’nın, 2011’deki cirosu 9.3 milyon dolar olduğu biliniyor. Yılda 2.3 milyon ton ham çelik üretimi yapan şirketin, Türkiye’de İskenderun ve Gebze’de bulunan tesislerinin yanı sıra İskenderun’da firmanın kendi inşa ettiği bir limanı da bulunmaktadır. Demir Çelik Üreticileri Derneği (DÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, "Dünya pazarında bir daralma var. Bu bize de yansıyor. Bu olumsuzluğun bize nasıl yansıyacağı, bizde tam olarak kestiremiyoruz. Son iki ayı değerlendirerek, durumun iyiye gittiğini söyleyemeyiz. Geçen yıl üretimde %30’luk bir artış varken, 2012’nin ilk dört ayında %1’lik bir düşüş var. Kapasite 16 milyon ton, üretim 9 milyon ton düzeyinde. 14 milyon tonluk iç tüketimin kalanı ithalatla karşılanıyor" dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.