MMK Metalurji, Türkiyedeki elektrikli ark ocaklı tesisinde test üretime resmen başladı
En büyük Rusya kaynaklı yatırımlardan olan İskenderun'daki MMK Metalurji, Türkiyedeki elektrikli ark ocaklı tesisinde test üretime resmen başladı.
En büyük Rusya kaynaklı yatırımlardan olan İskenderun'daki MMK Metalurji, Türkiyedeki elektrikli ark ocaklı tesisinde test üretime resmen başladı.
En büyük Rusya kaynaklı yatırımlardan olan İskenderun'daki MMK Metalurji, Türkiye’deki elektrikli ark ocaklı tesisinde test üretime resmen başladı. Şirketin, şu an elektrikli ark ocağında test üretimin ilk aşamasını uyguladığı ve ticari üretime de kısa bir süre içerisinde başlamasının beklendiği belirtildi.
MMK’nın CEO’su PavelShilyaev elektrikli ark ocağında uygulanan testlere ilişkin, “MMK Metalurji’de üretime yeniden başlayabilmek için yaklaşık 40 milyon $ yatırım yaptık. Sıcak üretim hattımızı yeniden başlattıktan ve tam kapasite kullanım oranına ulaştıktan sonra yıllık yaklaşık 2 milyon mt sıcak sac üretmeyi planlıyoruz. Bu sayede, MMK Metalurji’ninAVFÖK’ü önemli ölçüde artış gösterecek” dedi.
Şirketin ayrıca, iç piyasada sıcak sac satışlarına çoktan başladığı belirtildi. Piyasa kaynakları, MMK Metalurji’nin, 30.000 mt olarak belirlenen Eylül ayı üretiminin neredeyse tamamını sattığını ifade etti. Tesisin bu yıl içerisinde 200.000-260.000 mt sıcak sac üretmesi ve önümüzdeki yıl tam kapasite kullanımına çıkması bekleniyor.
MMK Metalurji’nin piyasaya geri dönmesinin Türkiye piyasasında önemli değişimlere yol açacağı düşünülüyor. Rusya merkezli şirket, geçtiğimiz yıllarda önemli bir sıcak sac ithalatçısı olmuştu ve ana şirketinden alım yapmıştı. Piyasa oyuncuları, şirketin kaplamalı çelik ihracatına ve genel piyasa koşullarına bağlı olarak aylık ortalama 40.000-80.000 mt alımı yapacağını tahmin ediyor. Kapasite kullanımının kademeli olarak artırılmasıyla birlikte üretimde herhangi bir sorun çıkmaması halinde, MMK Metalurji’nin ithalatı azaltıp sıcak sac satışını kendisinin yapması bekleniyor. Böylelikle holding şirket MMK’nın dış piyasalara satabileceğini ek sıcak sac hacmi olacak.
Bir tüccar yaptığı açıklamada, “Bir taraftan, Rusya ihracata vergi getirdiği için ihracatı önümüzdeki aylarda azalacak. Diğer taraftan, üreticiler iç piyasa tamamen dolduğu için iç piyasaya daha fazla tonaj kaydıramayacak. Bu nedenle, her türlü ihracat yapmaları gerekecek. MMK, sıcak sac üretimi bakımından Rusya’da lider” şeklinde konuştu.
“Hatay’daki MMK Metalurji tesislerimizde sıcak haddelenmiş çelik üretimin durdurulması kararı, ekonomik verimlilik göz önünde bulundurularak alınmıştı. O dönemde Türkiye pazarındaki durum, hammadde ve enerji kaynaklarının yüksek fiyatları ve metal fiyatlarının düşük olmasıyla üretimi durdurmak zorunda kaldık” diyen MMK Yönetim Kurulu Başkanı ViktorRashnikov, şu an meydana gelen mevcut ekonomik durumun çelik üretim kompleksinin faaliyetine tekrar geri dönmesine izin verdiğini vurguladı.Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bulunan MMK Metalurji Galvanizleme Hattı’nda bulunan tesisler 2007-2010 yılları arasında 1,7 milyar dolara inşa edilmişti.Fabrikada sıcak haddelenmiş çelik üretimi, talep azalması ve hammadde fiyatlarındaki artış gerekçe gösterilerek 2012 yılında durdurulmuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.