Musa Furkan Katre: Doğu Marmara’nın en büyük indüksiyonla ısıl işlem firmasıyız
2010 yılı Şubat ayında ilk müşterilerini ağırlayarak sektöre adam atan ve çalışmalarını başarıyla sürdüren Katre İndüksiyon’un kurucusu ve Genel Müdürü Musa Furkan Katre ileriye dönük hedef ve projelerini dergimizle paylaştı.
2010 yılı Şubat ayında ilk müşterilerini ağırlayarak sektöre adam atan ve çalışmalarını başarıyla sürdüren Katre İndüksiyon’un kurucusu ve Genel Müdürü Musa Furkan Katre ileriye dönük hedef ve projelerini dergimizle paylaştı.
Sorularımıza geçmeden önce kendinizden kısaca bahseder misiniz?
1984 Ankara doğumluyum. Kocaeli Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden 2006 yılında mezun oldum. İki sene öğrenciliğimde, üç sene de mezun olduktan sonra olmak üzere toplam beş sene gemi inşa sektöründe farklı firmalarda çalıştım. 2009 yılı Mayıs ayında yine bir makine mühendisi olan babam Durmuş Katre’nin makine ve yedek parça imalatı yapan firması Furkan Makine Ltd. Şti’ne geçtim. Bu süreçte uzun yıllardır faaliyete geçirmek istediğimiz indüksiyonla ısıl işlem işi için doğru zamanın geldiğine karar verdik ve Kasım 2009’da birlikte Katre İndüksiyon’u kurduk. Tezgâhlarımızın elektronik aksamını ithal edip, mekanik aksamının tasarım ve imalatını da kendimiz yaptık. Bu hazırlık safhası 3 ay kadar sürdü ve biz Şubat 2010’da ilk müşterilerimizi kabul etmeye başladık. Geçen iki senelik süreçte hızla gelişerek Doğu Marmara’nın en geniş tezgâh parkı ve en yüksek iş kapasitesine sahip indüksiyonla ısıl işlem firması haline geldik.
Katre İndüksiyon bünyesinde sunmuş olduğunuz hizmetleri bizimle paylaşır mısınız?
Firmamızda orta karbonlu çelikleri indüksiyonla ısıl işlem yöntemiyle sertleştirmekteyiz. 15kW ve 80kW’lık yüksek frekanslı ve 100kW’lık orta frekanslı olmak üzere üç farklı tezgâhta 0,5mm-5mm arası sertlik derinliklerine ulaşabilmekteyiz. Mil malzemeler için 250 mm çap ve 3800mm boya kadar sulama yapabiliyor olup, yüksekliği 250 mm’ye kadar olan dişli, ring, teker gibi parçalara çap sınırı olmaksızın su verebilmekteyiz. Atölyemizde bugüne kadar 1000mm çapa kadar malzeme suladık, daha fazlası için de imkânlarımız müsait.
Müşteri portföyünüz ağırlıklı olarak hangi sektörlerde faaliyet gösteriyor?
Müşterilerimizi başta otomotiv, lastik, kağıt ve demir-çelik fabrikalarına yedek parça tedarikçisi olarak çalışan firmalar olmak üzere, imalatın ve çeliğin olduğu her sektörden firmalar oluşturuyor.
Sektörünüzdeki rekabet ortamı hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Yedek parça piyasasında her geçen gün artan imalatçı sayısıyla birlikte düşen fiyatlar, fabrikaların tedarikçilere yapacakları ödemeleri her geçen gün daha uzun vadelere ertelemesi, ısıl işlem piyasasını da sıkıntıya sokmuyor değil. Eskiden her firma kendisine gelen iş ile yetinirken, bugün kapı kapı dolaşıp malzeme toplayarak birbirlerinin potansiyel müşterilerini kendilerine çevirme gayretindeler. Fiyatlar da bu doğrultuda her geçen gün biraz daha düşüyor. Yine de hareketlenen bu rekabet ortamının uzun vadede daha fazla müşteri memnuniyetini ve daha kaliteli hizmeti beraberinde getirerek sektörümüze katkı sağlayacağını ümit ediyorum.
2011 yılını geride bıraktık. Bu dönem firmanız açısından nasıl geçti, 2012 yılından neler bekliyorsunuz?
2011 yılı firmamızın ikinci yılıydı ve bize bir önceki yıla kıyasla %100’den fazla ciro artışı, iki yeni tezgâh, artan iş kapasitesi, onlarca yeni müşteri, sayısız müşteri memnuniyeti hatırası ve yeni ufuklar kazandırdı. 2012’nin sektörde edindiğimiz yeri sağlamlaştıracağımız, firmamızı daha ilerilere taşıyacağımız, daha fazla müşteriye ulaşıp, hizmet kalitemizi ve iş kapasitemizi arttıracağımız bir yıl olmasını umuyorum.
“Türkiye, krizi yara almadan atlatır”
Türkiye’nin ABD ve AB’deki krizleri kendi içinde güçlü ekonomisi, nispeten kapalı devre yapısı ve dirayetli toplumuyla fazlaca hasar almadan atlattığı kanaatindeyim. 2012 biraz temkinli geçecek olsa da ciddi anlamda bir kriz beklemiyorum. Türkiye genelinde olduğu gibi bölgemizdeki fabrikaların da neredeyse tamamında 2012 ve 2013 için ciddi yatırım planları var. Bu durum piyasaların da hareketlenmesini sağlıyor. Ülke ekonomisinin ve sanayinin geleceğinden umutluyum.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
Bulunduğumuz yerin yetersiz kalması sebebiyle 1000 m2 gibi bir alan üzerine kurulu 650-700 m2 kapalı alanı olan bir tesis için ilk adımları geçtiğimiz aylarda attık. Önümüzdeki süreçte bu yeni tesisin hazırlıklarıyla uğraşıyor olacağız. Bir yandan yüzey işlemleri anlamında indüksiyonla ısıl işlemle sınırlı kalmaktan yana değiliz. Aklımızda bu doğrultuda birkaç proje var. Yeni yerimiz ile birlikte yeni fikirleri de hayata geçirmek istiyoruz ancak bunları dile getirmek için henüz biraz erken olduğu kanaatindeyiz. Zamanla bu projeler daha elle tutulur hale gelip üzerinde konuşulabilecek, hatta hayata geçirilebilecek işlere dönüşecektir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.