Öncelikle bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
1984 yılında Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra İ.T.Ü. Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisansı’nı tamamladım. 1986’ya kadar Erna Mühendislik’te Tasarım Mühendisi olarak çalıştıktan sonra önce Mensucat A.Ş’de İplik ve Dokuma Hazırlık Müdürü ve Yazılım A.Ş.’de Genel Müdür olarak görev yaptım. 1991 yılında Boğaziçi Yazılım A.Ş.’i kurduk ve kurucu ortaklarından biri olarak şirketin Genel Müdürü oldum. Şu anda dünya çapında yazılım firmalarının Türkiye temsilciliğini yapıyoruz. Yazılım çözümleri sunduğumuz sektörler arasında üretim ve hizmet sektörleri ön plana çıkıyor. Bu çözümlerle ilgili satış, eğitim, servis, danışmanlık, destek uygulama ve uyarlama hizmetlerini de yine biz veriyoruz. Satışını gerçekleştirdiğimiz yazılım çözümünü kullanacak elemanları eğiterek sisteme uyum sağlayana kadar yerinde danışmanlık hizmeti veriyoruz.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetlerden bahseder misiniz?
Boğaziçi Yazılım’ın sunduğu çözümler olarak baktığımızda, Siemens PLM Software ürünlerini üç ana grupta toplayabiliriz. Birincisi, NX ürün ismi altındaki CAD/CAM çözümleridir. NX, bilgisayar destekli tasarım, imalat ve mühendislik uygulamaları alanında dünyanın önde gelen yazılımlarından biri. İkinci ürün grubumuz ise, PLM (Ürün Ömrü Yönetimi) Teamcenter. PLM konusu, CAD/CAM kullanıcılarındaki mühendislik verilerinin çoğalmaya başlaması ve kontrolünün zorlaşması sonucunda doğmuştur. Dolayısıyla artık, mühendislik bilgilerinin de yönetilmesi gerekiyor. Türkiye’de PLM konusunda ilk yatırım yapan şirket Boğaziçi Yazılım olduğu için de bu konuda Türkiye’de çok büyük bir pazar payımız var. Dolayısıyla bu alanda pazar lideri olduğumuzu söyleyebilirim. Bu konuda 2008 yılında başlanan ve Türkiye’deki en büyük ve en kapsamlı PLM projesi olan Arçelik projesini referans gösterebiliriz. Bunun dışında PLM müşterilerimiz arasında TAI, BSH, Ford, Tofaş, TEI gibi firmalar var.
Üçüncü ürün grubumuz ise Tecnomatix ürün grubu. Bu ürün grubundaki çözümlerimiz, dijital fabrika denilen, elektronik ortamda fabrikanın tasarlanması, planlanması ve optimizasyonudur. İlk başta fabrikayı üç boyutlu olarak tasarlıyorsunuz, ekranda fabrikanın darboğazlarını görüyorsunuz. Bu darboğazların nasıl iyileştirileceğini değişik senaryolarla analiz edebiliyorsunuz. Dolayısıyla, fabrika optimizasyonuna, fabrikanın daha verimli çalışmasına yönelik çözümlerimiz bulunuyor. Bu çözümlerin en uç noktalarında, robot programlama, robotların yönetilmesi, robot hücrelerinin dizaynı, parça üretim planlaması, kaynak yönetimi, çalışan performansı ve ergonomisi, ürün kalite planlamasına yönelik çözümler de yer alıyor. Sunduğumuz çözümlerden diğeri de Kurumsal Demirbaş ve Bakım Yönetimi konusunda IBM Maximo çözümü. İlk kurulduğumuz yıllarda distribütörlüğünü aldığımız Maximo ürünü, 2 yıl önce IBM tarafından ana firması ile birlikte satın alınan bir çözüm. Böyle oluşan bir yapıyla, IBM’in çözüm ortaklarından biri haline geldik. Bu çözümle çok değişik pazarlara hitap ediyor, ağırlıklı olarak telekomünikasyon sistemleri, telefon operatörleri, rafineriler, fabrikalar, hastaneler, oteller, bina yönetimleri ve elektrik-su-gaz dağıtım şirketlerine çözüm sunabiliyoruz.
Ağırlıklı olarak çözüm ürettiğiniz sektörler hangileri?
Sektörlere daha detaylı bakarsak, üretim sektöründe özellikle beyaz eşya, savunma, otomotiv, makina imalatı ve kalıp sektörü başta olmak üzere (tekstil hariç) tüm imalat sektörüne hizmet veriyoruz. Hizmet sektöründe ise müşteri yelpazemiz oldukça geniş. İletişim, turizm, su-elektrik-doğalgaz, sağlık gibi kamu dağıtım şirketleri ise hizmet sektöründe ilk akla gelenler. Ayrıca, ana tedarikçi olarak, yazılım, donanım ve danışmanlık unsurlarıyla, üçüncü parti firmaların çözüm bileşenlerini de içeren anahtar teslimi kapsamlı projeler gerçekleştiriyoruz. Aralarında Arçelik, TAI, BSH, Ford, Tofaş, TEI, Aselsan, Botaş, Cargill, Turkcell, Avea gibi kuruluşların bulunduğu 1.000’i aşan müşterimiz var.
Boğaziçi Yazılım tasarım yazılımları konusunda müşterilerine neler sunuyor?
NX ürün ismi altında CAD/CAM çözümü sunuyoruz. Bu yazılım, bir ürünün eskiz örneğinden bilgisayar yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesine, otomatik olarak teknik resminin çıkarılmasına kadar tüm süreçleri destekliyor.
Teknik resim üzerinde mühendislik analizleri yapılmasına ve kalıbının tasarımından imalatına kadar tüm aşamaların tamamlanmasını sağlıyor. NX, dünya genelinde hemen hemen bütün sektörlerde kullanılıyor. Özellikle havacılık, otomotiv, savunma, makina, metal, plastik, beyaz eşya ve kalıp sanayilerinde lider ürün konumunda.
Yazılım sistem tercihlerini yapmak için nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Bu konudaki görüşlerinizi bizlerle paylaşır mısınız?
Yazılım tercihi yapılırken fiyat tek başına önemli bir kriter olmamalıdır. Şirket mevcut işlerini ve ileri dönemlerdeki ihtiyaçlarını çok iyi belirlemeli ve tercihlerini bu ihtiyaçlar doğrultusunda yapmalıdır. Satın alma yapacakları firmayı çok iyi araştırıp, eğitim ve teknik destek ihtiyaçlarının sorunsuz karşılanacağı konusunda güven duydukları firmaları seçmeleri gerekmektedir.
Firmalar ürün ve hizmet alımında neden sizleri tercih etmeli? Sunmuş olduğunuz ayrıcalıklar neler? Satış sonrası hizmetleriniz neler?
Boğaziçi Yazılım olarak kurulduğumuz ilk günden bu yana müşteri memnuniyeti odaklı çalışıyoruz. Satış sırasında önce müşterinin ihtiyaçlarını belirleyip doğru ve yeterli alım yapmalarını sağlıyoruz. Satış sonrasında ise kullanıcılara gerekli eğitimlerin verilmesi ile programların doğru kullanımını anlatıyoruz. Proje gerektiren alımlarda ise proje oturana kadar birebir müşteri ile birlikte çalışma yürütüyoruz. Yazılım çözümleri kullanılmaya başlandıktan sonra da müşterinin yakınında olmak, problem çıktığında bunun hızlı bir şekilde çözülmesi bizim için çok önemli. Özellikle bazı sektörler ve müşterilerimiz var ki, üretim bantlarının durması, bir makinenin bozulması ya da projenin veya işin geç teslim edilmesi onlar için çok büyük maliyetlere ve mali yaptırımlara sebep olabiliyor. Bunun için destek ve problemin hızlı çözülmesi öncelikli hale gelebiliyor.
Bunun bilincinde olarak, Boğaziçi Yazılım olarak yaygın ve bölgesel bayi ağı oluşturduk. Türkiye çapında kurduğumuz bölgesel ve ürün bazlı bayi ağımız ile müşterinin yanında olmak, hem müşterilerimize güven veriyor hem de etkin ve kaliteli destek hizmetlerimiz ile müşteri memnuniyetini artırmaya devam ediyoruz.
Doğru yazılım çözümlerinin konumlandırılması ve avantajları konusunda müşterilerinize sunmuş olduğunuz hizmetler neler?
Bu konuda satış öncesi incelemenin önemi ortaya çıkıyor. Konusunda uzman satış ekibimiz teklif öncesi müşteri ihtiyaçlarını doğru bir şekilde belirleyip, ihtiyaç duydukları miktarda ve özellikte yazılım paketlerini sunuyorlar. Böylelikle müşterilerimizin atıl alım yapmalarını önlemiş oluyoruz.
Yazılım sektöründeki rekabet ortamı hakkında neler düşünüyorsunuz?
Sektöre baktığımızda iki tür rekabet olduğunu görüyoruz. İlki yerli yazılımlar ile uluslararası yazılımlar arasında geçiyor. Burada uluslararası yazılımların güçlü yerli yazılımları desteklemiyor oluşundan kaynaklı adil olmayan bir rekabet ortamı var. İkincisi ise uluslararası yazılım şirketleri arasındaki rekabet... Bu konuda ise Türkiye’de doğruyu algılama ve uygulama konusunda problem var. Hangi tarafın pazarlama faaliyetleri daha yüksek ise o tarafa doğru yönelme mevcut.
Yazılım sektöründeki genel durumunu bizler için yorumlar mısınız? Sizce dünya ile kıyasladığımızda Türkiye yazılım konusunda ne durumda?
Türkiye’nin yazılım konusunda çok iç açıcı bir durumda olduğu söylenemez. Yazılım Endüstrisi’nde ana oyunculara baktığımızda hep devlet desteği ile başlamış olduğunu görüyoruz. Burada devlet desteğinden kastımız ucuz kredi, finansal vb. avantajlar değil. Büyük kamu projelerinde yazılım firmalarının desteklenmesi ve uluslararası oyuncu haline getirilmesidir. Yerli yazılım şirketlerimizin devlet tarafından daha çok desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.