Nabucco'nun kaderi Irak gazına bağlı
Eski BOTAŞ Strateji ve İş Geliştirme Daire Başkanı Dr. Cenk Pala, Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin geleceğinin Irak gazında olduğunu söyledi.
Eski BOTAŞ Strateji ve İş Geliştirme Daire Başkanı Dr. Cenk Pala, Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin geleceğinin Irak gazında olduğunu söyledi.
Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi''nin mimarları arasında yer alan Pala, etkinliğe katılmak üzere geldiği Adana'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırladıkları proje kapsamında Orta Doğu ve Hazar bölgesinin doğal gazını Türkiye üzerinden Avusturya'ya kadar götürüleceğini belirterek, projenin yaklaşık 7 yıldır dünyanın gündeminde olduğunu hatırlattı.
Pala, 2020'de AB ülkelerinin doğal gaz ithalatına bağımlılık oranının yüzde 70, 2030'da ise yüzde 85'lere çıkacağını, bu nedenle Nabucco'nun AB ülkeleri açısından da çok önemli bir proje olduğunu ifade etti.
AB'nin doğal gaz kaynaklarının Rusya ve Cezayir olduğunu, yeni bir koridor açılması için de bu projenin hazırlandığını belirten Pala, bunun gerçekleşmesi için Türkiye'nin desteklenerek Orta Doğu'ya ve Hazar bölgesine yatırım yapılması çağrısında bulunarak, ''Boru hattı sistemlerini kuralım. Böylece, Türkiye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşalım'' dedi.
''GAZDA REKABET BAŞLAR''
Nabucco Projesi ile Avrupa'ya, Azerbaycan, Türkmen ve Kazak gazının yanı sıra Irak ve İran gazının da gelebileceğini vurgulayan Pala, şöyle konuştu:
''Bu gerçekleştiği zaman Avrupa piyasasında gazda rekabet başlar. O zaman Rusların Avrupa üzerinde bu kadar hakim olmasını ve doğal gazı bir silah olarak kullanmasını engellemiş oluruz. Alternatif kaynaklarla tüketicinin önü açılmazsa biz de dahil olmak üzere hem arz güvenliği konusunda sıkıntı yaşanır hem de Rusya gibi ana satıcılarla yapılan müzakereler 15 dakika sürer, bu sürede fiyatı verip giderler.''
Pala, Türkiye üzerinden Avrupa'ya Orta Doğu ve Hazar bölgesi gazları gitmediği sürece ''AB'deki çatlak sayısının artacağını ve üye sayısının düşebileceğini'' de savundu.
Nabucco Projesi'nin Orta Doğu ve Hazar bölgesinden gelecek kaynakları beklediğini vurgulayan Pala, şöyle devam etti:
''Azerbaycan'daki potansiyel 15-16 milyar metre küp. Bu rakam Türkiye üzerinden giden iki boru hattının ikisinin birden doldurulmasına yetmez. Bir kaynak daha bulup eklemek lazım. İran var. Bu ülkenin 28-29 trilyon metre küp doğal gaz rezervi bulunuyor. Ancak bugünkü dünyadan kopuk haliyle yatırım çekemediği için boru hattı sistemlerini tamamlayamıyorlar. Doğal gaz sahaları da verimsiz. Türkmen gazını alıp, kendi ihtiyacını bile zor karşıladığından İran bu oyuna giremez.
Bu nedenle Irak gazı üzerinde durmak lazım. Irak'ın 3 trilyon metre küpü belirlenmiş, toplam 13 milyon metre küp gaz rezervi var. Irak'ta doğru dürüst gaz işleme tesisi olmadığı için yılda 12 milyar metre küp gazı kuyu başında yakıyorlar. Bu rakam Türkiye ile Yunanistan arasındaki doğal gaz boru hattının maksimum kapasitesi. Proje kapsamında bu değerlendirilmeli. Nabucco'nun geleceğini Azeri gazının yanına verilecek Irak gazı belirleyecek.''
NABUCCO PROJESİ
Orta Doğu ve Hazar bölgesinden gelecek gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Nabucco Doğalgaz Boru Hattı toplam 3 bin 300 kilometre uzunluğunda. Hattın 1558 kilometrelik bölümü Türkiye topraklarından geçecek. Hattın 392 kilometresi Bulgaristan'dan 457 kilometresi Romanya'dan, 388 kilometresi Macaristan'dan, 46 kilometresi ise Avusturya'dan geçecek.
Bugünkü hesaplarla yaklaşık 8 milyar avroya mal olması beklenen projenin ortakları arasında Türkiye'den BOTAŞ, Almanya'da RWE, Avusturya'dan OMV, Macaristan'dan MOL, Bulgaristan'dan Bulgargaz ve Romanya'dan Transgaz yer alıyor. Ortakların yıl sonuna kadar nihai yatırım kararı alması, 2011'de de inşaat çalışmalarına başlanmasının planlandığı öğrenildi.
AA
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.