Namık Ekinci: Mısırlı yerli üreticiler şikâyetlerinde haklı olsalardı Mısır'a ihracatımızda değer kaybı olmazdı
Mısırlı çelik üreticileri, Mayıs ayında Çin, Ukrayna ve Türkiye menşeli inşaat çeliği ve filmaşin ürünlerine anti-damping soruşturması açılması için Mısır Ticaret Bakanlığına dilekçe vermişlerdi.
Mısırlı çelik üreticileri, Mayıs ayında Çin, Ukrayna ve Türkiye menşeli inşaat çeliği ve filmaşin ürünlerine anti-damping soruşturması açılması için Mısır Ticaret Bakanlığına dilekçe vermişlerdi. Mısırlı yerli üreticiler, söz konusu ülkelerin çelik ürünlerine karşı açılmasını istedikleri soruşturmanın, Bakanlığın gündeminde alt sıralara düşmemesi ve davanın açılması için baskı oluşturmaya devam ediyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci; “Dünyanın hiçbir ülkesine dampingli ya da devlet teşvikli ürün ihraç etmediğimiz gibi Mısır’da da bunu yapmadığımız dünya kamuoyu tarafından net olarak bilinmektedir. Ancak buna rağmen bazı ülke sanayicileri kendi kârlılıklarını arttırmak için üretim hatlarında ve personelde gerekli gelişmeyi sağlamak yerine; kolay yolu seçip bizim gibi başarılı olan sanayicilerinin önünü kesmekle ilgili kendi otoritelerini ikna etme yolunu seçmektedirler. Seçtikleri yol başarılıymış gibi gözükse de aslında o ülke sanayisinin çağa ayak uyduramayıp durağanlaşarak çağın gerisinde kalacakları aşikârdır. Elbette ki bu ülkelerle hukuksal mücadelemize aralıksız olarak devam edeceğiz. Önemli olan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarının adilane bir şekilde tüm dünya sanayicilerine eşit mesafede kalması, tüm dünya ülkelerinin menfaatinedir.” dedi.
Mısır’a kütük ve inşaat çeliği ihracatı yapan diğer ülkelerin 2013 sonrasında ihracat verileri olmadığı için 2012-2013 yılları baz alınarak yapılan değerlendirmede; Mısır’ın Türkiye’den aldığı kütükte yüzde 35 oranında azalma yaşandığını ve 167 bin tona gerilediğini, takip eden süreçte de ihracatın sıfıra düştüğünü kaydeden Ekinci; “İnşaat çeliğinde ise yüzde 55 oranında gerileme ile 204 bin ton ihracat gerçekleşmiştir. Mısır’ın çelik ürünleri temin ettiği diğer ülkelerden biri olan Rusya’dan ithalatına baktığımızda kütükte yüzde 90 artış göstererek 460 bin ton olmuş; Ukrayna’dan yaptığı ihracatta ise yüzde 67 artışla 943 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Eğer şikâyetçilerin dediği gibi bir durum olsaydı bu şekilde değer kaybımız olmaz, diğer ülkelere de pazarımızı kaptırmazdık” diye konuştu.
Konu ile ilgili açıklamalarına devam eden Namık Ekinci, “Geçmişte Mısırlı üreticilerin şikâyetleri üzerine açılan ‘Korunma Önlemi Soruşturması’na karşı yaptığımız hukuksal mücadelenin neticesinde ve ilgili Bakanlığın yaptığı hassas araştırmalar sonucunda soruşturma önlemsiz olarak kapatılmıştı” dedi. Ekinci, “Mısır Ticaret Bakanlığı, DTÖ kurallarına tam uyumlu olarak aldığı kararla tüm dünyaya örnek olmuştur. Bundan sonra da olası şikâyetlere karşı Bakanlığın kendi çizgisinden ödün vermeden karar vereceğine inancımız tamdır” diyerek sözlerini bitirdi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.