Ömer Cihad Vardan Katma Değerli Ürünler Üretelim
Pazar artık Türkiyenin pazarı değil diyen MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, pazarda başarı sağlamak için yüksek katma değerli üretim yapma imkânına sahip olunmasına dikkat çekti.
Pazar artık Türkiyenin pazarı değil diyen MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, pazarda başarı sağlamak için yüksek katma değerli üretim yapma imkânına sahip olunmasına dikkat çekti.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi, İstanbul Sanayi Odası (İSO)’nun belirlediği ilk bin şirket içinde yer alan firmalarına düzenlediği törenle plaket verdi. Düzenlenen programda MÜSİAD’a katılan yeni firmalara rozetleri takıldı ve Genç MÜSİAD İşadamı Okulu diploma töreni de düzenlendi. Törene Vali Aydın Nezih Doğan, AKP Konya Milletvekili Kerim Özkul, Hasan Angı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve İttifak Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Mehmet Buğa da katıldı.
“HEDEFİMİZ 10 MİLYAR DOLAR İHRACAT”
İlk binde Konyalı firmaların sayısının artmasının kendilerinin çalışma azimlerini daha da arttırdığını ifade eden Vali Aydın Nezih Doğan, dünyanın toplam hâsılasının 10 binde ikisini Konya’nın ürettiğini ifade ederek, böyle bir üretim için gelişmiş bir sanayiye ve aynı zamanda önemli tarım arazilerine de sahip olunduğunu kaydetti. Vali Doğan, “2023 hedeflerimiz kapsamında 2010 yılında büyük atılımlar oldu. Teşvik belgelerinden İstanbul’dan sonra en yüksek payı Konya aldı. Bu başarının devam etmesi Konya’daki yatırımları daha da geliştirecektir” dedi. MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, “Bin firma içinde 15 tanesi MÜSİAD üyesidir. Bu sayı önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır. 2023’te Türkiye’nin hedefi 500 milyar dolar ihracat, Konya’nın hedefi ise 10 milyar dolar ihracattır. Bizi Konyalının alın teri başarıya götürüyor. Hakkın ve hukukun gözetiminde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemiz için yeni katma değerler üretiyoruz. Bünyemize katılan yeni firmalar MÜSİAD’ın geleceği olacak ve çalışmalarımızı daha da hızlandıracaktır” dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Konya’daki gelişmelerin ve yatırımların işadamlarının üretim gücünden kaynaklandığını belirterek, işadamlarının dünya ticaretine girmesiyle yatırımların daha da artacağını aktardı. Bir ülkenin, şehrin gelişmesinin tüm elemanlarının katkılarıyla mümkün olduğunu anlatan AKP Konya Milletvekili Hasan Angı, 2009’daki kayıpların ciddi adımlarla 2010’da tekrar kazanıldığını söyledi.
VARDAN: KATMA DEĞERLİ ÜRETİM YAPMALIYIZ
MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan da 2023’e hazırlık konusunda yapılması gerekenler hakkında işadamlarına bilgi verdi. 20 yıl önce elinde pasaportu olmayan yurtdışına çıkmayan çok sayıda işadamının olduğunu bunların çoğunun da mikro işletmelerden oluştuğunu belirten Vardan, “O günden bugüne onların elinden MÜSİAD, yurtdışına çıkmayı, fuarlara katılımı, nasıl mal satılır onu gösterdi. Bugün Türkiye’nin ilk 500, ilk bin listesinde birçok arkadaşımız vardır. Mikro işletmeleri küçük boy, küçük boyları orta boy, orta boyları büyük boy işletmeler yapmak bizim amacımızdı. Bunlar yavaş yavaş oluyor. Bunları yaparken de helal kazanmak, doğru kazanmak ve dinimizin getirdiği yükümlülükleri de yerine getirmektir. Bunun yapabildiğimiz sürece büyümemiz daha da artacaktır” dedi. “2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer almak istiyoruz” diyen Vardan, şunları kaydetti: “500 milyar dola ihracat yapan ve 1 trilyon civarında ticaret hacmi olan bir ülke olma istiyoruz. Ne kadar çok firma bu işin içinde yer alırsa kapasitemiz daha da aratacaktır. Herkesin yaptığı işten daha çok kaliteli yapacağız ya da farklı şeyler yapıp kimsenin yapmadığı işleri yapmaya gayret edeceğiz. Yüksek katma değerli üretim yapma imkânına sahip olmalıyız. Pazar artık Türkiye’nin pazarı değil. Çinli geliyor Türkiye’de fabrika kurup ürününü satıyor. Onların yaptığı şeyleri daha uygun koşullarda üretmemiz lazım. Yeni pazarlara girmemiz gerekiyor, ne kadar çok yeni pazara girersek kayıplarımızı o kadar aza indirmiş oluruz.” 2011’de mevcut durum nedeniyle ekonomide hızlı büyüme beklemediklerini fakat dengeli bir büyüme beklediklerini anlatan Vardan, yinede yüzde 5–6 seviyelerde bir büyümeyi ön gördüklerini kaydetti. Konuşmaların ardından yeni firmalara rozetleri takıldı ve ilk binde yer alan firmalara plaket verildi.
MÜSİAD’A KATILAN YENİ FİRMALARIN LİSTESİ
Tez-San Tesisat Proje Sanayi ve Ticaret Lti. Şti., Sena Altınyıldız Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kapıcı-Nacak Avukatlık Bürosu, Gökdoğan Kırtasiye Makine Gıda Turizm İnşaat Lti. Şti., Soylu Döküm Sanayi ve Ticaret Lti. Şti., Betokav Beton Mamülleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Konçini Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret Lti. Şti., Erhas Boru ve Makine Ekipmanları Endüstriyel A.Ş., Turhan Harita Emlak, Çelikkayalar Alışveriş Merkezi, Rixsos Konya Otel, Huzur Emlak İnşaat, AYC Danışmanlık, Ziya usta Hidrolik İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Lti. Şti., Koca Sinan Ofset Matbaacılık, Nurtaş Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş., Güçlü Hukuk Bürosu, Üzümcü Ticaret, Işık Boru Sanayi ve Ticaret Lti. Şti., İhsan Koçak Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş., Bilen Yapı Malzemeleri Lti. Şti., Barınlı Tanıtım Organizasyon Sanayi ve Ticaret Lti. Şti.,
ÖDÜL ALAN FİRMALARIN LİSTESİ
Helvacızade Sanayi ve Ticaret A.Ş., Hekimoğlu Un Sanayi ve Ticaret A.Ş., Akova Süt Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kombassan Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş., Selva Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Enka Süt Sanayi ve Ticaret A.Ş., Safa Tarım A.Ş., Aydınlar Yedek Parça Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kombassan Muratlı Karton Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kombassan PVC Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kombassan Divapen Sanayi ve Ticaret A.Ş., Tosunoğulları mobilya Sanayi ve Ticaret A.Ş., Alçelik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Komgıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.