Osmaniye OSB: Demir-Çelikte Türkiye’nin Yeni Üretim Üssü
Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi (Osmaniye OSB), yapılan yatırımlarla demir-çelik sektöründe önemli bir ekosistem haline geldi. Osmaniye OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şerif Tosyalı, bölgenin sadece demir-çelik üretiminde değil, aynı zamanda bu ürünleri hammadde olarak kullanan sektörler için de cazip bir yatırım alanı olduğunu ifade etti.
Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi (Osmaniye OSB), yapılan yatırımlarla demir-çelik sektöründe önemli bir ekosistem haline geldi. Osmaniye OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şerif Tosyalı, bölgenin sadece demir-çelik üretiminde değil, aynı zamanda bu ürünleri hammadde olarak kullanan sektörler için de cazip bir yatırım alanı olduğunu ifade etti. Tosyalı, "Osmaniye OSB’deki demir-çelik yatırımları, çevremizde birçok yeni endüstriyel tesisin kümelenmesine olanak sağladı. Böylece burada tam anlamıyla bir kazan-kazan iş birliği ortamı doğdu," dedi.
Güçlü Üretim ve Çevreci Yatırımlar
Osmaniye OSB’nin 1994 yılında 100 hektarlık bir alanda karma OSB olarak kurulduğunu hatırlatan Tosyalı, başlangıçta sanayicilerin demir-çelik sektöründe atık yönetimi konusunda endişeler taşıdığını söyledi. Ancak, çevreye duyarlı yatırımlarla bu endişelerin giderildiğini ve bölgenin hızla büyüme sürecine girdiğini vurguladı. Çevreci yatırımlarla yeşil dönüşümün bölgede hızlıca hayata geçirildiğini belirten Tosyalı, bu uygulamalarla pek çok firmaya örnek olduklarını dile getirdi.
Osmaniye OSB, 2004 yılındaki genişleme çalışmalarıyla birlikte 700 hektarlık bir alana ulaştı. Hâlihazırda 141 sanayi parselinde faaliyet gösteren 115 tesis, 13.500 kişiye istihdam sağlıyor. Bölgede demir-çelik, tekstil, otomotiv, makine imalatı, ziraat makineleri, deri ve gıda sektörleri faaliyet gösteriyor. Tosyalı, “Bölgemizde istihdamın %90’ını demir-çelik, metal ve tekstil sektörleri sağlıyor,” dedi.
Lojistikte Avantajlı Konum
Osmaniye OSB’nin sanayi üretimini daha rekabetçi hale getirmek için lojistik altyapısını hızla geliştirdiğini vurgulayan Tosyalı, Tosyalı Holding tarafından Burnaz mevkiinde inşa edilecek limanın sanayi bölgesi ile doğrudan bağlantı sağlayacağını belirtti. Bu liman sayesinde bölgenin deniz ulaşımı ve lojistik avantajlarının artacağını ifade etti. Ayrıca, Çukurova İltisak Hattı Projesi kapsamında, Osmaniye ve çevresindeki tüm organize sanayi bölgelerinin demiryolu ağına bağlanacağını ve böylelikle Türkiye genelindeki OSB’ler ve limanlarla entegrasyon sağlanacağını söyledi.
Bu yatırımların taşımacılık maliyetlerini azaltacağını belirten Tosyalı, “Bu projeler, demir-çelikle bağlantılı yan ürünler üreten endüstri tesislerinin bölgemize yönelmesini teşvik edecek,” diye ekledi.
Yenilenebilir Enerji Projeleri
Çevreci yatırımlarını yenilenebilir enerji projeleriyle desteklediklerini aktaran Tosyalı, 2016 yılında alınan kararla kurulan 7,5 megavatlık güneş enerji santralinin (GES) bölgede önemli bir katkı sağladığını belirtti. Ayrıca, 22 tesisin çatısına yerleştirilen güneş panellerinin, OSB’nin elektrik tüketiminin %2’sini karşıladığını söyledi. 2023 yılında devreye alınan ve 45 bin sm/saat kapasiteli BOTAŞ ana dağıtım istasyonu üzerinden sağlanan doğalgaz sayesinde, bölgedeki enerji talebinin %96’sının karşılandığını ifade etti. Tosyalı, bu altyapının yeni yatırımların enerji ihtiyaçlarını kesintisiz olarak karşılayacak kapasitede olduğunu vurguladı.
Toprakkale’de Yeni Yatırımlarla Büyüme
Osmaniye OSB’nin 522 bin 302 metrekarelik yeni sanayi parsellerini bölgeye dahil edeceğini söyleyen Tosyalı, sanayicilere daha fazla yatırım alanı sunacaklarını belirtti. Ayrıca, Toprakkale’de planlanan 235 hektarlık Makine İhtisas OSB için çalışmaların başladığını ve bu yatırımların Osmaniye OSB’yi Türkiye’nin sanayi merkezi olma hedefine bir adım daha yaklaştıracağını ifade etti.
Bu yatırımların, bölgenin sanayi ekosistemine sürdürülebilir bir büyüme sağlayarak, Osmaniye OSB’yi Türkiye’nin öncü organize sanayi bölgelerinden biri haline getireceği belirtiliyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.