Otomotivin 2 devi Ford ve Hyundai’den 2 önemli adım
1.1 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’yi küçük oto üretim merkezi yapmak için düğmeye basan Koreli Hyundai, yine dev bir adım atarak İzmit’te motor üretimi ve Ar-Ge tesisi kurmayı da planlıyor. Böylece Türk otomotivi, Ford ve Fiat’tan sonra teşviklerin de etkisiyle Hyundai ile 3’üncü Ar-Ge merkezine ulaşacak.
Ar-Ge kurup motor da üretecekDÜNYADA ve Avrupa’da hızla büyüyen, 1.1 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’yi küçük otomobil üssü yapmak için düğmeye basan Koreli Hyundai, yine dev bir adım atarak İzmit’te motor üretimi ve Ar-Ge tesisi kurmayı planlıyor. Ford ve Fiat’tan sonra Türkiye’de teşviklerin de etkisiyle Ar-Ge tesisi kuracak 3’üncü uluslararası otomotiv markası olması planlanan Hyundai, bu merkezle birlikte Avrupa’ya yönelik modellerinin gelişiminde İzmit’i de kullanacak.
4 yan sanayi şirketiHyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, Hyundai’nin Türkiye’ye olumlu bakışının yeni yatırımlarla birlikte artığını belirterek, motor üretimi ve Ar-Ge merkezini Türkiye’ye gelmesi için ön araştırmaların ve çalışmaların başladığını söyledi. Karaarslan, “Hyundai, Türkiye’de büyümek için düğmeye bastı. Fabrikaya yapılan yatırımın dışında şu an 4 büyük Koreli yan sanayi şirketi de Türkiye’ye yatırıma geliyor” dedi.
Lojistik devi de geliyorAna ve yan sanayiye yapılacak 1.1 milyar dolarlık yatırımla birlikte Hyundai Assan’ın İzmit fabrikasının kapasitesinin 120 binden 200 bin adede çıkacağını hatırlatan Karaarslan şunları söyledi: “Yeni i20’nin dışında 2013 sonunda minik sınıfta i10’nun yerine geçecek yeni modeli de üreteceğiz. Yapılacak 1.1 milyar dolarlık yatırımın içinde yeni yan sanayi firmalarının da Türkiye’ye gelmesi var. Şu anda Koreli 3 yan sanayi şirketi Türkiye’de yatırıma başladı. Hyundai’nin ana parça lojistik şirketi Glovis’te Türkiye’ye geliyor. Böylece 4 yan sanayi şirketi gelmiş olacak.”
Karar aşamasındaTürkiye’nin gücünün arttığını ve Koreli şirketin daha fazla büyümek istediğini kaydeden Kararslan, bu noktada Türkiye’de motor üretimi ve Ar-Ge tesisi açılmasıyla ilgili ön araştırmaların ve çalışmaların başladığını belirtti. Karaarslan, “Bu iki konu şu anda konuşuluyor. Ama gerek teşvikler gerekse STA (Serbest Ticaret Anlaşması) Türkiye’nin gücünü artırıyor. Bu iki önemli konu yakın zamanda karara bağlanacak” dedi.
Japonları geçtik Almanlarla yarışıyoruzBUGÜN Hyundai’nin dünyanın en hızlı ürün geliştirme gücüne sahip grubu olduğunu kaydeden Ümit Karaarslan, “Hyundai, ürün kalitesi, tasarım ve ekonomik kullanım alanlarında Japon rakipleri geçerek kuvvetli Alman rakipleri ile yarışır hale geldi” dedi. Karaarslan, muhafazakar Alman basını ve dergilerinde bile Hyundai’nin kalite algısının
ortaya konduğunu belirterek şunları söyledi: “Hem İzmit’te ürettiğimiz yeni i20 hem de yeni i30 modeliyle Hyundai algısı Türkiye’de hızla gelişiyor. Ayrıca biz algıyı artırmak için satış ve satış sonrası hizmetleri de geliştirip sürekli bayi geliştirme ve yeni bayiler ile müşteri memnuniyetinde 1 numara olmayı hedefliyoruz.”
Krizden Gölcüklü modellerle çıkacakOTOMOTİV devlerinin kârlı ve başarılı Türkiye operasyonları, Avrupa krizindeki en büyük kurtarıcıları oldu. İtalyan Fiat’ın ardından Ford’un da Avrupa’daki tek kârlı operasyonu Türkiye olurken, Amerikan şirket Avrupa krizinden Gölcük’te üreteceği 3 yeni hafif ticari araçla çıkmayı planlıyor. Avrupa’daki krize bağlı olarak fabrika kapatması bile gündeme gelen Ford, Türkiye’de hızını hiç kesmeden 1 milyar dolarlık yatırımla 3 yepyeni modelin üretimi dışında, yaklaşık 250 milyon dolara kuracağı 3’üncü fabrikanın temellerini attı.
Tek kârlı fabrikaFord Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Amerikan şirketin Avrupa’da sadece ‘en’ değil ‘tek’ karlı operasyonu olduklarını belirterek, “Avrupa’da ne bu yıl ne de önümüzdeki yıl hiçbir markanın para kazanması mümkün değil. Otomotiv firmaları yüksek zararlara karşı küçülmek, tasarruf yapmak zorunda. Bugün ne Volkswagen ne Fiat ne de Ford Avrupa’daki üretimden para kazanmıyor. Zarar ediyor. VW, Çin’deki üretimiyle, Fiat Chrysler’in gücüyle ayakta kalmaya çalışıyor. Ford’da minumum zarar etmek için uğraşıyor. Bu dönemde Türkiye’nin Ford’a desteği cok önemli” dedi. Bu doğrultuda kriz aşılana kadar bir takım projelerin askıya alınacağını kaydeden Yenigün şunları söyledi: “Türkiye’de ise durum tam tersi.
1 milyar dolarlık yatırımla Ford’u varolmadığı yeni segmentlere sokacak 3 yepyeni model üretiyoruz. Ayrıca 2013 yılı sonunda devreye girecek 3’üncü fabrikanın temellerini attık. Yani Türkiye’nin Ford için rolü hergeçen gün hızla artıyor. Yatırım kapsamında ilk olarak Tourneo Custom ve Transit Custom ismiyle ‘minibüs’ ve ‘van’ versiyonundan oluşan yeni nesil aracı ürettik. 2’inci model olarak, 2013 yılı Ağustos ayında hafif ticari araç sınıfının en büyük modeli olan yeni Transit’in üretimi başlayacak. Yıl sonunda ise yeni fabrikada minik ticari aracı üreteceğiz.”
Bill Ford tanıtacakBu modellerle Ford’un hem Avrupa’da hem Türkiye’de önemli bir güç kazanacağını kaydeden Yenigün, “Hem üretmeye başladığımız yeni modelleri hem de üreteceğimiz diğer 2 yeni modelin konsept versiyonlarını Eylül başında Amsterdam’da Ford’un gelecek vizyonunu anlatacağı uluslararası toplantıda sergileyeceğiz. Bill Ford, toplantıda bu modellerin önemini bizzat anlatacak” dedi. Yenigün, Ford’un yeni projelerle birlikte Avrupa’da sıkıntılı dönemden çıkacağını söyledi. Ford Otosan’ın üreteceği yeni modeller Amsterdam’ın ardından Eylül’ün 3’üncü haftası Hannover’de düzenlenecek fuarda tanıtılacak.
Yeni Punto’ya 2 yıllık kriz engeliOTOMOTİV devleri Türkiye’de yeni model ve fabrika yatırımlarına hız verirken, Avrupa’da ise krize bağlı olarak yeni projeleri rafa kaldırmaya başladı. Fiat’ın Türkiye’de Koç Holding ile ortak olduğu en kârlı fabrikası Tofaş, Amerika’ya bile üretime hazırlanırken, İtalya’daki fabrikasında yeni Punto üretimini en az 2 yıl erteledi. Fiat CEO’su Sergio Marchionne ülkede ve özellikle Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle araç satışlarını pike yaptığını hatırlatarak “Bu durumda yeni bir modeli üreterek piyasaya sürmek zarar getirir” dedi. Bu projenin iki yıl ertelenmesiyle işçileri zorunlu olarak ücretsiz izine çıkartmakla karşı karşıya kaldıklarını da itiraf eden Marchionne “Sendikalarda uzlaşma yoluna gitmemiz şart. Elde olmayan nedenlerle böyle bir karar aldık. Bu dar boğazdan çıkmak için uyum içerisinde çalışmamız gerek” eklemesi yaptı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.