Oyuncak Sanayisi İçin Yerli Atılımı
Cari açık yaratan ithal oyuncaklar yerine yerli oyuncak üretiminin artırılması konusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bir takım çalışmalar yürütüyor.
Cari açık yaratan ithal oyuncaklar yerine yerli oyuncak üretiminin artırılması konusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bir takım çalışmalar yürütüyor.
Cari açık yaratan ithal oyuncaklar yerine yerli oyuncak üretiminin artırılması konusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bir takım çalışmalar yürütüyor. Oyuncak Sanayisi için yerli üeretime önem verilecek. Bu kapsamda Oyuncak Organize Sanayi Bölgesini (OSB) kurulması planlanıyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, en kısa sürede yer tespiti yapıp Oyuncak Organize Sanayi Bölgesini (OSB) kuracaklarını belirterek, "Nasreddin Hoca, Keloğlan ve Dede Korkut gibi karakterleri, çocuklara daha küçük yaşlarda sevdirerek, milli değerlerimizin çocuklara aktarılması noktasında kültürel misyonumuzu yerine getirmek istiyoruz" dedi.
Işık, OBS'lere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye'deki OSB'lerin, dünyada örnek gösterildiğini belirten Işık, bunun son derece sevindirici olduğunu söyledi. İlk OSB'nin 1962 yılında Bursa'da kurulduğunu hatırlatan Işık, "2002 yılına kadarki 40 yılda 70 OSB faaliyete geçti ve 415 bin kişi istihdam edildi. 2003-2014 yılları arasında ise 87 OSB faaliyete geçti ve 1 milyon 100 bin insanımız istihdam edildi" diye konuştu.
Işık, bu konuda Türkiye'nin ciddi bir birikime sahip olduğunu vurgulayarak, ülkede 237 karma, 39 ihtisas ve 7 ıslah OSB'nin faaliyette olduğunu bildirdi. Son dönemde ihtisas OSB'ne ağırlık verdiklerine değinen Işık, bölgelerle ilgili sürekli güncelleme yapıldığını ifade etti.
"137 oyuncak firması var"
Oyuncak OSB'lerindeki son gelişmeleri aktaran Işık, oyuncak sektöründe 137 firma bulunduğunu belirtti. Işık, Oyuncak OSB temsilcileriyle çok ciddi bir çalışma yaptıklarını ve Türkiye'de yerli oyuncak üretimiyle ilgili mutabakat sağladıklarını vurguladı. Mutabakatın Türkiye açısından iki önemi olduğuna dikkati çeken Işık, şöyle konuştu:
"Birincisi, oyuncaktaki dışa bağımlılığı azaltmak ve özellikle Çin'den gelen güvensiz oyuncaklar yerine daha güvenli oyuncakların Türkiye'de üretilmesinin ve ihracatının önünü açmayı hedefliyoruz. İkinci önemli neden ise özellikle kendi milli kültürümüzü çocuklarımıza aşılamak ve aktarmanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Nasreddin Hoca, Keloğlan ve Dede Korkut gibi karakterleri, çocuklara daha küçük yaşlarda sevdirerek, milli değerlerimizin çocuklara aktarılması noktasında kültürel misyonumuzu yerine getirmek istiyoruz. Yani oyuncakta hem üretim hem kültür boyutunu aynı anda hayata geçirmeyi amaçlıyoruz."
"Oyuncak OSB kalkınmada öncelikli bölgeye kurulacak"
Bakan Işık, oyuncak firmalarının yüzde 53'ünün İstanbul'da ve yüzde 62'sinin de Marmara Bölgesi'nde yer aldığına işaret etti.
Türkiye'de kalkınmada öncelikli bir bölgede oyuncak OSB'sini kurmak istediklerini ancak sektördeki kümelenme nedeniyle orta yolu bulamadıklarını belirten Işık, şunları kaydetti:
"Sektör temsilcileri, 'Biz bu bölgeden ayrılamayız, uzak bir bölgede bizim üretim yapma şansımız yok' diye ısrarla karşı çıkıyorlar. Bizde bir orta yolu bulup, en kısa sürede yer tespiti yapıp, oyuncak OSB'yi kuracağız bunda kararlıyız. Şu anda Çin'in geldiği noktada, maliyet avantajlı bir Çin'den, ekosistem avantajlı bir Çin'e doğru geçiş var. Bizde bu geçiş sürecinde Türkiye'yi oyuncak üretiminde bir cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz."
Kasım Üçtaş / Sanayi Türk
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.