Pakistan Gemi Söküm Merkezinde İşçi Kayıpları Sürüyor
Pakistan gemi söküm merkezindeki düşük iş güvenliği standartları nedeniyle son günlerde işçi ölümlerinin arttığı, son olarak bir işçinin gemi içerisindeki çalışmalar esnasında yaşamını yitirdiği bildiriliyor.
Pakistan gemi söküm merkezindeki düşük iş güvenliği standartları nedeniyle son günlerde işçi ölümlerinin arttığı, son olarak bir işçinin gemi içerisindeki çalışmalar esnasında yaşamını yitirdiği bildiriliyor.
Pakistan’daki siyasi istikrarsızlık ve güvensiz şehirlerin yanı sıra, ülkenin zayıf ekonomik durumundan dolayı birçok sanayi sektöründe, işçilerin sağlıksız koşullarda can güvenliklerinden yoksun çalıştıkları belirtiliyor.
Son yaşanan kazada, bir işçinin ipe bağlı şekilde bir petrol tankerinin içine sarkıtıldığı, halatların kopması neticesinde işçinin tankerin içine can verdiği kaydediliyor.
Sözü edilen kazanın ardından kalan işçilerin mesailerine bıraktıkları yerden devam ettikleri, Pakistan’da 15.000’den fazla işçinin benzer koşullarda çalıştırıldığı, işçilere temiz içme suyu sağlanmadığı ve güvenlikleri için baret bile tedarik edilmediği vurgulanıyor.
Pakistan’da bazı önemli yatırımların yabancı kaynaklar tarafından yapıldığı, mevcut tesislerin güvenliğinin yalnızca ülkedeki militanlara karşı sağlanabildiği ve faaliyette olan sanayi kuruluşlarına devlet yaptırımlarının uygulanmadığı haber veriliyor.
Pakistan’ın Gaddani bölgesindeki gemi söküm sahasında yıllık 1 milyon ton civarında üretim yapıldığı ve dünyanın üçüncü büyük gemi söküm merkezli olduğu dile getiriliyor.
Sanayi yatımlarının düşük olduğu Pakistan’da böylesi bir yatırıma devlet tarafından çok fazla önem verildiği, hem ülkeye katkı sağladığı hem de istihdam yarattığı gerekçesi ile çalışma şartlarının denetlenmediği, işçilerin ücretlerinin günlük 4 dolar seviyesinde olduğu bilgisi veriliyor.
Pakistan’daki gemi söküm merkezlerinde defalarca çeşitli aksiliklerin yaşandığı, gerçekleşen patlamalar ve yangınlar nedeniyle birçok işçinin yaşamını yitirdiği veya sakat kaldığı, ancak devletin veya firma yönetimlerinin bu durumlara sessiz kalmayı tercih ettiği ifade ediliyor.
KAYNAK: DEMİR ÇELİK ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.