Vena Paslanmaz’ın kuruluşu hakkında bizleri kısaca bilgilendirir misiniz?
Vena Paslanmaz Çelik Boru ve Profil Sanayi AŞ. Selim Ergüder ve Murat Gülen ile aynı zamanda şirketin Genel Müdürü olan Cüneyt İçel tarafından Borusan Paslanmaz fabrikasının satın alınmasıyla birlikte kurulmuştur.
Vena; 10 hattan meydana gelen TIG – HF – LAZER kaynak üniteleri, hat üzeri tav fırınları ve polisaj makineleri ile boru ve profil üretebilen Türkiye’nin tek fabrikasıdır.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere ürün temin ediyorsunuz?
Ürünlerimiz otomotiv, gıda, kimya, yapı ve dekorasyon, denizcilik ve birçok endüstriyel ürünlerde gibi çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.
Müşterilerinize sunduğunuz ürünlerden bahseder misiniz?
Vena; 10 – 168,3 mm çapında borular ile 10x10 - 150x50 mm ebatlarında profil üretmektedir. Ürünlerimiz 0,80 mm - 4 mm kadar kalınlıklarda olup aynı zamanda talebe göre ham, fırçalı, S&B ve polisajlı olarak çeşitli yüzey işlemleri yapmaktadır.
Vena, dekoratif ürün lerde özellikle aranan ayna polisaj yüzey kalitesiyle pazarın kaliteli ürün ihtiyacına cevap vermektedir. Ürünlerin standart uzunluğu 6 mt olmasına rağmen talebe göre 2 mt ile 12 mt arasındaki boylarda ürün teslim edebilmektedir.
Paslanmaz çelik kullanıcıları malzeme kalitesi konusunda ne kadar bilinçli? Sizce 2014 yılında paslanmaz çelik fiyatları nasıl bir yol izleyecek?
İşletmelerinde belli bir süre Paslanmaz Çelik malzemeler kullanan firmalar ürünün hammaddesi ve kaliteleri hakkında yeterli bilgiye sahiptir.
Öte yandan, Türkiye için henüz yeni sayılan paslanmaz çelik sektörü geliştikçe karşımıza ürünü ilk defa kullanacak ve yetersiz bilgiye sahip firmalar çıkmaktadır. Vena olarak bize başvurulduğunda paslanmaz çeliklerin kalitesi hakkında her türlü eğitimi desteği vermekteyiz.
Paslanmaz çelik sektörünün en büyük sorunlarından biri olan düşük nitelikli ürünler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Aslında düşük kaliteyi tam olarak açmak gerekiyor. Paslanmaz Çelik kullanım alanlarına cevap verecek şekilde, çeşitli normlarda değişik standartlarda üretilmektedir. Değişik kalitelerin bir diğerine göre fiyat farkları oluşmaktadır. Nasıl olsa paslanmaz çelik diye bilinçsizce en ucuz olanı seçilip kullanıldığında ortaya çıkan sonuç ne yazık ki tatmin edici olmamaktadır.
Bu gerçeğe bir de kötü niyetli olarak kasten yapılan seçim ve kullanımlar dahil edildiğinde sonuç; paslanmaz çeliğin o sektördeki kullanım kalitesine cevap vermekten çok uzak olmaktadır. Bu istenmeyen duruma piyasada bilinen en iyi örnek, 201 kaliteli ürünlerin 304 kalite ürün adı altında satılmaya ve kullanılmaya çalışılmasıdır. Bu duruma bir de özellikle Uzakdoğulu tüccarlardan alınan, normların ve standartların dışında kalan ikinci kalite ürünlerin piyasaya bir şekilde sızdırılmasıyla ortaya çıkan istenmeyen durumlar ilave edilmektedir.
Bizim, Vena olarak paslanmaz çelik ile uğraşan tüm kişi ve firmalara önerimiz sertifikasına güvenilen yurt içi ve yurt dışı markaların ürünlerinin kullanması ve tercih edilmesidir. Vena bu konuda ürünlerinin kalite standartlarını belgeleyen sertifikalarını vermektedir.
Sizce paslanmaz çelik kullanımının artması ülke sanayisi ve ekonomisine ne gibi kazanımlar sağlar?
Bu sorunun cevaplanması için önce Korozyon olgusu ve sonuçları hakkındaki gerçekleri açıkça ortaya koymak gerekmektedir.
Korozyon; metalik malzemelerin uğradığı bir hasar, bir zarardır. Ekonomik açıdan her ülkenin büyük kayıplara uğramasına neden olur. Bunun dışında korozyon nedeni ile uğranılan zararları kısaca aşağıdaki başlıklarda özetleyebiliriz: Korozyon her şeyden önce insan hayatını ve sağlığını zarara sokan bir olaydır.
• Bilindiği gibi bakırın korozyon ürünlerinin insan sağlığı için çok zararlı olması nedeni ile bakır kaplar yüzyıllarca kalayla kaplanarak kullanılmışlardır. Uçaklarda bazı önemli parçaların korozyon nedeni ile kırılması (korozyonlu yorulma, gerilimli korozyon çatlaması gibi nedenlerle) uçağın düşmesine ve can kaybına neden olabilir.
• Her yıl üretilen metalik malzemelerin yıl sonuna yaklaşık 1/3’ ü korozyon nedeni ile kullanılmaz hale gelir. Devre dışı kalan metalik malzemeler hurda olarak kısmen değerlendirilebilirse de 1/3’ü bir daha geri kazanılamamak üzere kaybedilir, yani tabiata geri döner. Bu ise yıllık metalik malzeme üretiminin 1/10’unun, korozyon nedeni ile bir daha geri kazanılamamak koşulu ile kaybı demektir.
• Korozyon nedeni ile malzeme kaybı yanında sermaye - emek - enerji ve bilgi de kaybolur. Korozyon nedeni ile kullanılamaz hale gelmeleri bu nedenle ilave kayıplara neden olur.
• Metalik malzemelerin tabiata geri dönen kısmı ortamı kirletir. Kirli ortam ise korozyonu hızlandırır. Örneğin, metalik safsızlıklarla kirli iletkenlik ve dolayısı ile korozyon artar. Bakır iyonu içeren sular dökme demir veya alüminyum yüzeyle temas edince bakır metalik hale döner ve metali (dökme demir veya alüminyum) çözer; ayrıca açığa çıktığı bölgelerde korozyonu hızlandırır, delikler, oyuklar oluşumuna neden olur.
• Metal kaybı yeni metal üretimini ve dolayısı ile ilave çevre kirlenmesine neden olarak atmosferin ve suyun kirliliğini artırır. Kirli ortamda ise metaller daha hızla korozyona uğrarlar. Bazı tahminlere göre, korozyonun bir ulusa maliyeti gayri safi milli hasılanın % 3.5-5.0’ine ulaşmaktadır. Türkiye için bu değerin % 4.5’den daha az olmadığına ilişkin tahminler vardır.
Sonuç: Çevre kirliliği ve emniyet ile ilgili endişelerin giderek arttığı günümüzde, bilim adamları ve mühendislere düşen görev korozyonun etkin kontrolünü sağlayacak teknikleri geliştirip uygulamaktır.
Sonuç cümlesinden de anlaşılacağı gibi Paslanmaz Çelik korozyondan kaynaklanan tüm olumsuz etkileri ortadan kaldıracak tek metal türüdür diyebiliriz. Buna ilaveten, mikrop barındırmayan, hijyen özelliği ile vazgeçilmez ve alternatifi olmadığı bir gerçektir.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?
Vena, 2014 yılı içinde gerek üretimde verimlilik ve kaliteyi arttırıcı yatırımlarına devam edecektir. Yeni polisaj hattı, yağ alma banyoları iç çapak alma ve yeni kalın çaplı boru – profil makine yatırımları programa alınmış bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, kaliteyi arttırıcı ve sürekliliğini sağlayan kontrol ve laboratuvar yatırımlarımız da 2014 yılı programı içindir.
Paslanmaz çelik sektöründe fark yaratmak ve Pazar payınızı arttırmak için neler yapıyorsunuz? Hangi özelliklerinizden ötürü tercih ediliyorsunuz?
Vena ülkemizde geçmişte yaşanan üretim kalite problemlerini ortadan kaldırmakla işe girişmiştir. 4 ay gibi kısa bir sürede piyasanın talep ettiği kaliteyi yakalamıştır. Vena kalitesini mevcudun çok daha üstüne çıkartmak için Ar-Ge çalışmalarına hız vermiştir. Bunun yanı sıra stoka üretim yaparak mal teslimatını hızlandırıp, piyasanın taşımak zorunda olduğu lüzumsuz stok fazlasını ortadan kaldırmaya çalışmaktadır.
Vena, çağdaş finansman enstümanlarını da müşterilerine kullandırıp, bu yönde bilgi desteği vererek ticaret hızının güvenli bir şekilde artmasına aracılık etmektedir.
Bunların dışında dergimiz aracılığıyla iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Ekonomik tüm gelişmeler haricinde, Vena yönetimi ülkemize yeniden kazandırdığı bu tesisten ve sağladığı istihdamdan ötürü gurur duymaktadır. Vena’nın vizyonu; orta ve uzun vade de bir dünya markası olmaktır. Vena tüm çalışanlarıyla birlikte ilk günden itibaren yapısını bu vizyonuna göre geliştirmektedir.
Murat Gülen kimdir?
Vena ortaklarından; Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Gülen eğitimini yurt dışında işletme dalında sertifika eğitimi almış ve daha sonra uluslararası dış ticaret şirketlerinde demir dışı metaller konusunda üst düzey yöneticilik yapmıştır.
2006 yılında kurucusu olduğu Göker Metaller Dış Ticaret AŞ halen demir dışı maden ithalatı, yası mamuller ve ikincil ürünler ile krom gibi çeşitli maden ihracatıyla uğraşmaktadır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.