Patronlar gözünü kentsel dönüşüme çevirdi
TÜGİAD Ankara Başkanı Aydın "Piyasadaki durgunluğun ilacı kentsel dönüşümde. Kentsel dönüşümde doğru hamleler için Avrupa'daki modern kentleri örnek almalıyız" "Bayram tatilini fırsat bilerek Avrupa'nın en güzel kentlerinden Paris'te Türkiye ile ilgilenen konut sektörünün önde gelen Firmalarını inceleyeceğim" "Konut projelerinde İstanbul'un çok gerisinde kaldık. Bu çalışma modern Ankara için de aracı olabilir"
Ankara - TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın, bayram öncesi olmasına karşın son günlerde piyasadaki durgunluğun endişe verici olduğunu belirterek, "Bu durgunluğu aşmanın tek yolu var; o da kentsel dönüşümde doğru hamleler atmak. Avrupa'daki modern kentleri iyi etüt etmek" dedi. Aydın, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala çarşı pazardaki kalabalığın tatmin edici olmadığını, konuttan otomotiv sektörüne kadar hemen her alanda büyük durgunluk yaşandığını kaydetti.
Avrupa'da Yunanistan, İspanya, İtalya krizlerinden en az nasıl etkileneceğimiz konusunda formüller üretirken, Suriye konusundaki gelişmelerin sıkıntının üzerine tuz biber eklediğini ifade eden Aydın, şunları söyledi:
"Elbette ülke menfaatleri her şeyden önce gelir. Ancak sorunları giderme yolunda adım atarken ülkedeki damarları besleyen sanayi, ticaret, tarım gibi sektörleri de göz ardı etmemek gerekiyor. Sanayici, işadamının en fazla iş yapacağı eylül, ekim ayları ne yazık ki hayal kırıklığı ile geçti ve geçiyor. Bu tür ortamlarda daha önce olduğu gibi bu kez de inşaat sektörüne sarılmak, ülke kalkınması için atılan adımlar, yapılan yatırımların durmaması gerekiyor. 50'yi aşkın sanayi kolu 350'ye yakın alt sektörü besleyen inşaat sektörü Türkiye'nin son yıllarda ilgiyle izlenen gelişimini devam ettirir.
Bu bağlamda kentsel dönüşüm projeleri aslında çok büyük bir şans. Türkiye'yi modern görünüme kavuşturacağı gibi afetlerden koruyacak, insanca yaşama fırsatı sunacak kentsel dönüşüm ülkeyi şantiye alanına çevirip çarkın dönmesini sağlayacak." Aydın, TÜİK verilerine göre yılın ikinci döneminde 106 bin 305 konutun satış sonrası el değiştirdiğini, Türkiye genelinde bir önceki döneme göre yüzde 10,35 artış gerçekleştiğini, tüm sıkıntılara karşın önümüzdeki dönemde de bu kadar olmasa da büyüme beklediklerini bildirdi.
"Yabancıların gözü üzerimizde"
Türkiye'de bu dinamizmin yabancıların iştahını kabarttığını, ister istemez gözleri Türkiye'ye çevirdiğini anlatan Aydın, şunları söyledi "Kentsel dönüşümde doğru hamleler için Avrupa'daki modern kentleri örnek almalıyız. Onların bize ilgisini bu aşamada karşılıksız bırakmamamız gerekiyor. Zamanla yarışan sanayici işadamları için bayram tatilleri hem ziyaret hem ticaret anlamında bir fırsat. Bu bayram Fransa'da Türkiye ile ilgilenen konut sektörünün önde gelen firmalarını inceleyeceğim. Paris merkezli Deltaville firması ve DG Group adlı inşaat firmaları geçenlerde İstanbul'a gelmişlerdi. Kentsel dönüşüm alanında çalışmaları var. Bu firmalar, kentte yapılanlar bizlere fikir verebilir."
Aydın, kentsel dönüşümün Ulus gibi şehrin merkezinden başlamasının daha doğru olduğuna inandıklarını, Ankara'nın sadece batıya ilerlemesi yerine eşit sosyo-ekonomik gelişmişlik için güney ve doğu kent projelerine deağırlık verilmesini önerdi.
İstanbul kıskandırıyor
Aydın, başkenti temsil eden sanayici ve işadamları olarak İstanbul'daki modern yapılaşma ve konut projelerini kıskandıklarını itiraf ederek, "Ankara'da da güzel projeler yapılıyor. Son dönemki istatistiklerde Başkentte konut satışları son 5 yılın en düşük seviyesinde olmasına, ikinci çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 11,37'lik düşüş olmasına karşın son yıllarda konut üretiminde liderliğimizi sürdürüyoruz. Türkiye genelinde 4 milyon 725 bin konutun yapıldığı 2003-2011 yılları arasında 13.6 milyon nüfuslu İstanbul'da inşa edilen yeni konut sayısı 295 binde kalırken, 4.5 milyon nüfuslu Ankara'da 436 bin konut inşa edildi. Ancak İstanbul büyük projelerde çok büyük yol kat ediyor. Yarıştan kopmamamız lazım. Ankaralı sektör temsilcileri olarak dünyanın en güzel kentlerinden esinleneceğimiz projelerle kenti daha da güzelleştirebiliriz" dedi
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.