Pevrul Kavlak: 3 Bin İşçinin de Maaşını öderim
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 'Karabük Demir ve çelik Fabrikaları (Kardemir) Aş, 3 Bin İşçisini de ücretsiz İzne çıkartsa Bile, Hepsinin Maaşını ödeyeceğim' Dedi.
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 'Karabük Demir ve çelik Fabrikaları (Kardemir) Aş, 3 Bin İşçisini de ücretsiz İzne çıkartsa Bile, Hepsinin Maaşını ödeyeceğim' Dedi.
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, ''Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) AŞ, 3 bin işçisini de ücretsiz izne çıkartsa bile, hepsinin maaşını ödeyeceğim'' dedi.
Kavlak, sendikalarının, Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki ''Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'' öncesinde düzenlediği basın toplantısında, fabrika işçilerinin haklarını savunmak için kendilerini Karabük'e davet ettiklerini söyledi.
Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla temelleri atılan KARDEMİR'in, 'fabrikalar kuran bir fabrika' olduğunu anlatan Kavlak, şöyle konuştu:
''Karabük, Demir Çelik alanında faaliyet gösteren KARDEMİR ve haddehaneler sayesinde 'sanayileşmeyi simgeleyen kent' olarak literatüre geçmiştir. KARDEMİR, Türkiye'de Demir Çelik sektörünün doğum yeri ve anasıdır. IMF ve Dünya Bankası ile olan ilişkileri nedeniyle Türkiye de Özelleştirme yapan ülkeler arasına katılmıştır. Bu süreçte sadece Türkiye'ye değil, tüm dünyaya örnek olacak Özelleştirme uygulaması burada gerçekleştirilmiştir. Fabrikanın, çalışanlarına devri yolunda işçi hareketi tarihine geçecek eylemler yapıldı. İşçilerin kararlılığı ve inanç dolu mücadelesi sonucunda KARDEMİR, çalışanlara ve yöre halkına 1 lira karşılığında satılarak, özelleştirilmiştir. Bu uygulamayla çalışan işçiler fabrikanın en güçlü ortağı olacaktı. Bugün geldiğimiz noktada, özelleştirilmesindeki temel amaçların unutulduğu ve bir yol ayrımına girildiğini görüyoruz.''
KARDEMİR işçisinin, yetkili sendikanın içindeki anlayış ve yaklaşım farklılaşmasından dolayı kimsesizliğe ve yalnızlığa mahkum edildiğini, alın teri ve emeğin pazarlık unsuru haline getirildiğini savunan Kavlak, şöyle devam etti:
''KARDEMİR emekçilerinin yönetimde temsil hakkı ellerinden alınmıştır. İşçiler, ücretsiz izin, düşük maaş ve sözleşmelerde beklenenin altında düşük zamlara mahkum edilmiştir. Emekçilerin alın teri ve emeğinin çalınmasına göz yumamayız. Bu nedenle açılan ve halen devam eden davalara,
Bugün Karabük'te 36 haddehaneden yalnızca 9'unun çalışıyor olmasının nedeninin KARDEMİR yönetiminin uyguladığı imtiyazlı
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.