Ray üretimi krizden etkilenmedi
Karabük Demir ve çelik Fabrikaları (KARDEMİR) AŞ. Genel Müdürü Fadıl Demirel, fiili olarak 2006'nın Ocak ayında yapımına ..
Karabük Demir ve çelik Fabrikaları (KARDEMİR) AŞ. Genel Müdürü Fadıl Demirel, fiili olarak 2006'nın Ocak ayında yapımına ..
Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) AŞ. Genel Müdürü Fadıl Demirel, fiili olarak 2006'nın Ocak ayında yapımına başlanmasının ardından 2007'de hizmete alınan ve yaklaşık 90 milyon Avro yatırım yapılan ray ve profil haddehanesinde, uluslararası standartlarda metresi 33 kilogram ile 60 kilogram arasında 72 metre uzunluğa kadar ray üretilebildiğini söyledi.
Rayın yanı sıra 120-260 mm arası HE Profiller, 160-550 mm arası IPE profiller, 160-400 mm arası UPN profiller, 160-500 mm arası IPN profiller, 120-200 mm arası köşebentler, kaliteli büyük yuvarlaklar ve maden direği olmak üzere yıllık 400 bin ton üretim kapasitesi bulunan haddehanenin ürünleri açısından KARDEMİR'i Türkiye ve bölge ülkeleri arasında tek üretici konumuna getirdiğini anlatan Demirel, şöyle konuştu:
“İleriye dönük olarak fabrikada hem düşük maliyette hem de maksimum kalitede ürün pazarlayabilecek ve kapasiteyi de tam kullanabilecek şekilde modernizasyon ve yenileme politikaları izliyoruz. Ray üretimi ile ilgili şu an hemen hemen 3 aya yakın kapasitemiz dolu. TCDD'ye ve özel sektöre mal satımı devam ediyor. Suriye'ye 36 bin tonluk siparişimiz var. Onun ilk partisi 7 bin 200 ton üretildi. İkince partide ise 5 bin 500 ton üretim gerçekleştirildi. Şu anda üretim devam ediyor. İran ile 30 bin tonluk siparişimiz söz konusu. Bununla ilgili de bütün çalışmalar bitti. Sadece oradan nihai yazı bekliyoruz.”
Demirel, yıllık 400 bin ton ray ve profil üretim kapasitesine sahip olduklarını, bu alanda büyük hedefler saptadıklarını kaydetti.
“Tabanı Yaşıyoruz”
Demirel, demir-çelik sektöründe 2 ile 5 yıl aralıklarla bazen tepelerin, bazen de tabanların yaşandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Şimdi tabanları yaşıyoruz. Demir çelik sektörü, iniş ve çıkışları belli periyotlarla yaşamakta. Sektör firmaları da buna göre kendine yön vermekte. Bundan önce tepelerde olan sektör, dünyada yaşanan global krizin de etkisiyle şimdi tabanlarda seyretmekte. Önemli olan bu dönemlerde bütün işletmelerin kendine göre almış olduğu tedbirlerin bulunması. O tedbirler de kendi kendine yetme şeklinde olacaktır. Firmalar bu şekilde kendilerine yön veriyor. Artık kimse sadece kendi bölgesini, kendi ülkesini düşünemiyor. Bütün dünya ile aynı anda, aynı yönde hareket etmek gerekiyor. Pazar nereye gidiyor, kim nerede nasıl mal satıyor, buna göre kararlar alarak yön vermek gerekiyor. O zaman başarılı olabilirsiniz.”
Sektör ve ekonominin krizden etkilendiği oranda KARDEMİR'in de etkilendiğini anlatan Demirel, “Her şirket gibi fabrikamızda da bu süre içinde kendi dengeleri içinde önlemler alındı. Krizin etkilerini minimumda tutmaya çalışacak politikalar izliyoruz” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.