Recep Özhan: Türkiye tarihinin en büyük ağır sanayi yatırımını yaptık
Recep Özhan, Çelik İş Sendikası ile yürütülen 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlandığını söyledi.
Recep Özhan, Çelik İş Sendikası ile yürütülen 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlandığını söyledi.
İSDEMİR Genel Müdürü Recep Özhan, Çelik İş Sendikası ile yürütülen 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlandığını söyledi. Özhan, İsdemir’de çalışan işçilerin ücretlerini bölgedeki şirketlere oranla daha yüksek olduğunu Çelik İş Sendikası’nın en son yüzde 51 gibi çok yüksek bir zam talebinde bulunduğunu kaydetti. 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sırasında işveren tarafı olarak, MESS ile Türk Metal Sendikası arasında imzalanan sözleşmede kararlaştırılan miktarda zam teklif edildiğini ifade eden Özhan, ”Çelik-İş Sendikasının yüzde 78 oranındaki artış ile başlayan talebi son oturumda yüzde 51 orana çekildi. Bu oranda bir zammın verilmesi, şirketimizin finansal ve mali yapısı dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmeler ve çelik sektöründeki realiteler göz önüne alındığında, mümkün değildir” dedi.
Halen İSDEMİR’in ödediği ücretlerin yörede aynı sektörde faaliyet gösteren şirketlerden yüzde 99, MESS’in zamdan sonraki ücret seviyesinden yüzde 85, Kardemir’in zamlı ücretlerinden de yüzde 55 yüksek olduğuna dikkat çeken Özhan, şirket tarafından verilen mevcut işçi ücretleri emsallerinin çok üzerinde olduğunu öne sürdü. Recep Özhan, şirket olarak Türkiye tarihinin en büyük ağır sanayi yatırımını yaptıklarını vurgulayarak, ”Şirketimiz üç milyar doları aşan, Türkiye tarihinin en büyük ağır sanayi yatırımını tamamlama safhasındadır. Önemli bir borç yükünü taşımaktadır. Bu nedenle sektörümüzde benzer faaliyetlerde bulunan ayrı tüzel kişiliği olan şirketlerle şirketimizin mukayese edilmemesi gerekmektedir. Çelik-İş Sendikasının teklifinin kabul edilmesi, mevcut ekonomik konjonktür ve demir çelik sektöründe yaşanan küresel krizin etkilerinin halen bitmediği bir dönemde şirketimizin rekabet gücünü yitirmesine yol açacak niteliktedir” şeklinde konuştu.
Özhan, şirket yönetim kurulu toplantısında, İSDEMİR’de iş barışı ve karşılıklı iyi ilişkiler çerçevesinde sorunların çözümü için prensip olarak lokavt kararı alınmaması; ancak şartların gerektirmesi halinde lokavt kararı alınması hususunda genel müdürlük makamının yetkili kılınmasına karar verildiğini de kaydetti. Özhan, “Şirketimiz yönetim kurulu bu kararı alırken; dünya genelinde ve özellikle çelik sektöründe yaşanan ekonomik durgunluk döneminde grev uygulama kararının şirketimize, paydaşlarımıza, iş ortaklarımıza, ülke ekonomimize, müşterilerimize, tedarikçilerimize ve her şeyden önemlisi çalışanlarımıza zarar vereceğini düşünerek bu kararı almıştır” dedi.
KAYNAK: TÇÜD
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.