Rus çelik devi Türkiye'de zorda...
Piyasalarda bir yandan hammadde fiyatlarının ve enerji maliyetlerinin artması...
Piyasalarda bir yandan hammadde fiyatlarının ve enerji maliyetlerinin artması...
Diğer yandan hem Türkiye'de hem de hedef pazar olan Ortadoğu'da ekonomik durgunluk ve siyasi kaosun da etkisiyle talebin düşmesi, bunun şirket bilançosuna sürekli zarar olarak yazılması...
Tüm bu faktörler üst üste eklenince, 2 milyar dolar ile Türkiye'deki en büyük Rusya kaynaklı yatırım olan Hatay’ın İskenderun ilçesindeki metalurji fabrikası kısmen şalteri indirdi...
Rus oligark Viktor Raşnikov'un kontrolünde olan Rus sanayi devi "Magnitogorsk Demir Çelik" grubunun Türkiye yatırımı "MMK Metalurji", tesisindeki "sıcak haddehanede" üretim 90 gün süreyle durdurma kararı aldı. Karar yönetim kurulu tarafından kamuoyuna açıklandı.
Daha önce de fabrika, 500 işçisini 30 Kasım 2012 tarihine kadar ücretsiz izne çıkarmıştı. Fabrikanın üretimi bu yılın üçüncü çeyreğinde talepdeki düşüş yüzünden yüzde 40 gerilemişti.
ÇIKMAK MI İSTİYOR?
Bu arada Reuters'in haberini yansıtan Rus medya organlarında, "MMK yatırım değeri 2 milyar doları geçen tesisteki hisselerini satın alacak müşteri aradığını gizlemiyor" denildi.
Bu ay başında fabrikanın Türk yöneticileri, şirketin yeni yatırımlar için 100 milyon dolar daha yatırabileceğini söylemişlerdi.
Şirketin üretimi kısmen durdurma kararında özellikle "Türkiye'deki ekonomik duruma" vurgu yapması dikkati çekti.
2 MİLYAR DOLARLIK TESİS...
Şu an fabrikanın sadece elektrikle üretim yapan "sıcak haddehane" kısımında üretim durdurulurken, "soğuk üretim tesisleri" ise çalışmaya devam ediyor. Bazı uzmanlar Ocak ya da Şubat 2013'den önce üretimi başlamasının neredeyse imkansız olduğunu vurguladı.
Yüzde 87'si oligark Viktor Raşnikov'a ait olan dünya metarlurji devi MMK, Türkiye'deki fabrikanın yüzde 51 hissesini Türk sahibi Atakaş ailesinden 485 milyon dolara satın almıştı. 2 milyar doları aşkın yatırım sonrası 2011'de fabrika 179 milyon dolar zarar etmişti.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.