Rusya-Ukrayna savaşı, dünya demir-çelik sektöründe dengeleri değiştiriyor
Başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinin savaş nedeniyle Rusya’ya karşı uyguladığı ekonomik yaptırımlar demir çelik sektöründe dengeleri değiştirdi.
Başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinin savaş nedeniyle Rusya’ya karşı uyguladığı ekonomik yaptırımlar demir çelik sektöründe dengeleri değiştirdi.
Başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinin savaş nedeniyle Rusya’ya karşı uyguladığı ekonomik yaptırımlar demir çelik sektöründe dengeleri değiştirdi. Yıldız Demir Çelik Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir, Rusya’nın demir çelik sektöründe Avrupa’nın en büyük tedarikçilerinden biri olduğunu belirterek “Söz konusu yaptırımlar nedeniyle AB, demir çelik talebini karşılamak için farklı bölgelere yöneldi. Bu noktada Türkiye de ön plana çıkıyor. İhracatını hızla artıran bir şirket olarak, Avrupa Birliği ülkelerindeki pazar derinliğimizi daha da etkin hale getireceğiz. Ancak asıl beklentimiz, bir an önce barışın sağlanması ve dünya ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerin giderilmesi” dedi…
Yıldız Demir Çelik Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir, Rusya ile Ukrayna arasında süre gelen savaş durumunun sektör üzerindeki etkilerini değerlendirdi. İki ülke arasındaki savaşın tüm dünyayı ekonomik olarak ciddi anlamda etkilediğini belirten Erhan Özdemir, “Tüm dünyanın olduğu gibi bizim de beklentimiz, bu savaşın bir an önce son bulması, yaraların sarılması ve dünyanın barış içinde insanlık için üretmeye devam etmesi” dedi. Demir çelik sektöründe de savaşın yarattığı bazı değişiklikler olduğunu belirten Özdemir, Rusya’ya uygulanan yaptırımlara dikkat çekerek “Avrupa Birliği’nin Rusya menşeli çelik ürün ithalatını yasaklamasıyla bu pazarda ciddi bir boşluk oluştu. Avrupa, söz konusu talebi karşılamak için farklı ülkelere yönelmiş durumda. Türkiye, uzun yıllardır tüm alanlarda olduğu gibi bizim sektörümüzde de Avrupa’nın en ciddi iş ortaklarından biri konumunda. Özellikle yassı çelikte yaşanan tedarik talebini karşılamak için Türkiye’ye dönük bir ilgi yaşanıyor. Bu durum, Türk demir çelik üreticilerinin Avrupa’ya olan ihracatına olumlu katkı sağlayacaktır” dedi.
Rusya’nın yassı çelik ürünleri özelinde bakıldığında, HRC ve kaplamalı sac ürünlerinde AB’nin kilit tedarikçilerinden birisi konumunda olduğunu vurgulayan Özdemir, Rusya’nın 2021 yılında AB’nin 2.04 milyonla en büyük HRC tedarikçisi, 368 bin tonla da en büyük altıncı metal kaplamalı sac tedarikçisi olduğuna dikkat çekti. “Savaş durumu nedeniyle yaşanan kriz ortamının Türk çelik sektörüne etkisine bakacak olursak, ithal edilen ürün gruplarının üretimi ülkemizde de gerçekleştirildiğinden bu durumun çelik sektörüne olumsuz bir yansımasının olmayacağını aksine ihracatımızı artıracağını düşünüyorum” diyen Özdemir, Türkiye’nin yaşanan krizde tarafsız tutumuyla dünya kamuoyundan takdir kazanmasının da gelecek süreçte ciddi bir avantaj yaratacağını söyledi.
Türk çelik sektörünü büyütmeye devam edeceğiz
Yıldız Demir Çelik'in 3 yılda toplam ciddi bir ihracat rakamına ulaştığını ifade eden Özdemir, “Kısa zamanda sektördeki konumumuzu güçlendirmeyi başardık. Yeni dengelerin kurulduğu bu dönemde Türk demir çelik sektörü, pazardaki boşluğun doldurması açısından önemli bir fırsat elde etti. Yıldız Demir Çelik olarak yatırımlarımıza ve üretimimize hız kesmeden devam ediyoruz. Bu anlamda yakaladığımız bu başarı ivmesiyle Türk çelik sektörünü büyütmeye devam edip, ülkemize katma değer sağlamayı sürdüreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.